Unilever is ontevreden over zijn eigen prestaties
De voedingsreus Unilever kende over het vierde kwartaal 2023 een tegenvallende onderliggende omzetgroei. Topman Hein Schumacher spreekt van een teleurstellende concurrentiepositie. Hij lanceerde in oktober een strategische aanpak om de achterblijvende groei van Unilever aan te jagen. De nadruk ligt nu op een dertigtal sterke merken, waaronder Dove, Knorr en Omo. Voorts streeft hij naar een grotere innovatiekracht, een eenvoudiger organisatiestructuur en een meer prestatiegerichte bedrijfscultuur.
De jaarcijfers 2023 stemmen Schumacher ontevreden, omdat Unilever weer marktaandeel heeft ingeleverd. Over het vierde kwartaal rapporteerde Unilever een onderliggende omzetgroei van 4,7 procent, tot 14,2 miljard euro. De consensus lag op 5 procent groei. Over het gehele jaar bedraagt de onderliggende omzetgroei 7,0 procent, waar 7,1 procent was vooropgesteld. De totale jaaromzet van 59,6 miljoen euro is wel 5,7 procent lager uitgekomen door negatieve valuta-effecten.
Positief is de terugkeer naar volumegroei in het vierde kwartaal (1,8% versus 0,2% over 2023), vooral dankzij een scherpe terugval van de inflatie. Met name de Amerikaanse afdeling Beauty & Wellbeing genereerde een stevige volumegroei. De ijsverkoop stelde wederom teleur.
De dertig zogenoemde Power Brands, goed voor circa 75 procent van de omzet van het concern, kwamen over 2023 tot een onderliggende omzetgroei van 8,6 procent. De onderliggende ebit-marge (bedrijfswinst/omzet) steeg in 2023 met 60 basispunten, tot 16,7 procent. De markt had op 16,5 procent ingezet. De onderliggende winst per aandeel bedroeg 2,60 euro (+1,4%), 1 cent onder de consensusverwachting.
Voor dit jaar rekent Unilever op een onderliggende omzetgroei van 3 à 5 procent met een meer evenwichtige verdeling tussen prijs en volume. De onderliggende ebit-marge zal bescheiden stijgen. Het bedrijf geeft daarmee te kennen aan de marktverwachting van 16,9 procent marge te kunnen voldoen.
Conclusie
De beleggers reageerden opvallend positief. Het feit dat CEO Schumacher zich zo ontevreden opstelt, geeft hoop op ingrijpendere maatregelen. Vanwege het groeipotentieel en de redelijke koers-winstverhouding van 17, blijven we het koopadvies.
Advies: koopwaardig
Risico: laag
Rating: 1A
Koers: 47,30 euro
Ticker: UNA NA
ISIN-code: GB00B10RPZ78
Markt: Amsterdam
Beurskapitalisatie: 118,3 miljard euro
K/w 2023: 18,5
Verwachte k/w 2024: 17
Koersverschil 12 maanden: +3%
Koersverschil sinds jaarbegin: +8%
Dividendrendement: 3,6%
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier