TotalEnergies blijft een fossiele cashmachine

© Fabian Sommer/dpa
*  

Bij olieprijzen van gemiddeld 80 dollar per vat blijft TotalEnergies een cashmachine. Voor dit jaar verwacht het Franse energiebedrijf een operationele cashflow van ongeveer 35 miljard dollar. Na investeringen van 17 à 18 miljard in 2024, blijft een vrije cashflow van 17 miljard dollar over. In de periode 2023-2028 acht het management een vrije cashflow van meer dan 100 miljard mogelijk. Dat zijn sterke cijfers, gegeven de marktkapitalisatie van ongeveer 150 miljard dollar. TotalEnergies biedt beleggers een erg hoog vrij cashflowrendement van meer dan 11 procent.

Het belang van de vrije cashflow valt moeilijk te overschatten, want daarmee kan een bedrijf de aandeelhouders vergoeden via dividenden en de inkoop van eigen aandelen. Hij dient ook als vergoeding voor de schuldeisers en/of de terugbetaling van schulden, maar bij TotalEnergies kan de vrije cashflow bijna integraal naar de aandeelhouders vloeien, aangezien de nettoschuldpositie gedaald is tot minder dan 5 procent van het eigen vermogen.

Voor 2023 betaalt TotalEnergies een dividend van 3,01 euro per aandeel, 7 procent meer dan vorig jaar. Het kocht vorig jaar ook voor 9 miljard dollar eigen aandelen in, 5 procent van het totaal. Ook dit jaar wachten de aandeelhouder een stevig dividend en een aandeleninkoop voor ongeveer 17 miljard dollar. Sinds begin 2016 levert het bedrijf de aandeelhouders een gemiddelde return van 12,6 procent per jaar op. Van de grote westerse oliebedrijven deed alleen Exxon sinds 2016 beter. Bovendien lijkt het aandeel ondergewaardeerd, met een lage koers-winstverhouding van minder dan 8.

De winstgevendheid staat of valt natuurlijk met de evolutie van de prijzen voor fossiele brandstoffen. Vorig jaar daalde de gemiddelde olieprijs met 18 procent, tot 82,6 dollar per vat. De aardgasprijs zakte met ruim 60 procent, vergeleken met 2022. Daardoor kromp de aangepaste nettowinst met 36 procent.

In de eerste weken van 2024 schommelde de olieprijs rond 80 dollar per vat. Die prijs vormt ook de basis voor de cashflowprojecties voor dit jaar. Het Internationaal Energie Agentschap verwacht dat de vraag naar olie ook dit jaar met 1,2 procent zal stijgen. TotalEnergies verwacht dat OPEC-leden het toenemende olieaanbod uit niet-OPEC-landen zullen opvangen door de productie te beperken. Voor lng verwacht TotalEnergies relatief stabiele aardgasprijzen in het eerste kwartaal van dit jaar. In 2024 blijft de lng-markt vrij krap en dus kwetsbaar voor tegenslagen, omdat de vraag herstelt in het spoor van de gedaalde aardgasprijzen. De olieprijs blijft ook de speelbal van de internationale conjunctuurgolven en de opgelopen geopolitieke spanningen.

TotalEnergies moet dus in staat zijn de huidige winstgevendheid en bijbehorende royale vergoeding voor de aandeelhouders op de middellange termijn vast te houden. Een herwaardering van het aandeel is echter weinig waarschijnlijk, gegeven de klimaat- en energietransitie. TotalEnergies bereidt zich op de toekomst voor door 35 procent van zijn investeringsbudget te spenderen aan hernieuwbare en koolstofarme energie. Nog altijd 65 procent van het investeringsbudget gaat naar het onderhoud van bestaande en de ontwikkeling van nieuwe olieprojecten, en naar de uitbreiding van de lng-activiteiten.

Conclusie

De gedaalde prijzen voor fossiele brandstoffen roomden vorig jaar 36 procent van de verbluffende resultaten van 2022 af. Toch kan TotalEnergies de aandeelhouders nog een rendement van 10 procent bieden via het dividend en via de inkoop van eigen aandelen. Het aandeel noteert goedkoop, maar de klimaattransitie laat geen herwaardering toe. Het advies blijft ‘houden’.


Het aandeel noteert goedkoop, maar de klimaattransitie laat geen herwaardering toe.

Advies: houden

Risico: gemiddeld

Rating: 2B

Koers: 59,4

Ticker: TTE

ISIN-code: FR0000120271

Markt: Euronext Parijs

Beurskapitalisatie: 142 miljard euro

k/w 2023: 7

Verwachte k/w 2023: 8

Koersverschil 12 maanden: +1%

Koersverschil sinds jaarbegin: -4%

Dividendrendement: 5,1%

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content