TotalEnergies blijft een cashpomp
TotalEnergies verwacht dat mondiale olieconsumptie zeker tot 2030 met 1 procent per jaar blijft stijgen. De vraag naar lng zou zelfs met 5 à 6 procent per jaar toenemen, vooral onder impuls van de groeiende energiehonger van Azië.
De klimaattransitie werpt een lange schaduw over de vooruitzichten en de beurskoers van olie- en gasproducenten als TotalEnergies, maar de transitie zal langzaam verlopen en zal TotalEnergies de kans geven te investeren in hernieuwbare energie. Tegen 2030 moet elektriciteit goed zijn voor 20 procent van zijn energieproductie. Het rendement op ingezet vermogen moet in de elektriciteitsdivisie stijgen van 10 procent nu naar 12 procent in 2030. In de fossiele business haalde TotalEnergies een rendement van 16 procent in de eerste helft van 2024.
De mooie rendementen in de fossiele business wortelen uiteraard in een relatief hoge olieprijs. De voorbije twee jaar schommelde die rond 80 dollar per vat. Het bedrijf kan vanaf 50 dollar per vat het dividend financieren. Bij prijzen van 80 dollar worden aantrekkelijke vrije cashflows gegenereerd, die naast het dividend ook een stevige inkoop van eigen aandelen mogelijk maken. Dit jaar koopt TotalEnergies voor 8 miljard dollar eigen aandelen in, goed voor ongeveer 5 procent van de marktkapitalisatie. Ook de volgende jaren zou het bedrijf een cashflowmachine moeten blijven. Op de recente investeringsdag projecteerde het management voor de periode 2025-2030 een cumulatieve vrije cashflow, dus na investeringen, van 110 miljard dollar, uitgaande van een olieprijs van 80 dollar per vat. Dat komt overeen met een cashflowrendement van ruim 10 procent. Dat is heel aantrekkelijk.
Die cashflows zijn natuurlijk afhankelijk van de evolutie van de olie- en aardgasprijzen. Aan de vraagkant eist de economische vertraging in China haar tol en remt de elektrificatie van het transport en de economie langzaam maar zeker de stijging van de olieconsumptie af. Aan de aanbodkant dreigt een escalerend conflict in het Midden-Oosten de prijs hoger te jagen, maar daar staat tegenover dat de OPEC-leden over een vrij hoge reserveproductiecapaciteit beschikken. Bovendien neemt de kans toe dat ze hun productiediscipline zullen afzwakken, om hun marktaandeel te verdedigen tegenover de niet-OPEC-landen, die de productie op volle toeren houden. Per saldo wijzen die factoren veeleer op een dalende tendens van de olieprijs. Op de markten van vloeibaar aardgas (lng) zou er nog tot 2026 een relatieve schaarste zijn, waarbij onderbrekingen in de productie de prijzen fors hoger kunnen jagen, maar daarna komt een pak extra lng-aanbod op de markt.
In de eerste jaarhelft genoot TotalEnergies nog van olieprijzen van gemiddeld 84 dollar per vat. Dat leverde een aangepaste nettowinst van 9,8 miljard dollar op, of 4,14 dollar per aandeel, en een vrije cashflow van ruim 7 miljard. De aandeelhouder krijgt een tweede interim-dividend van 0,79 euro per aandeel, wat op jaarbasis moet uitmonden in een dividendrendement van 5 procent, naast de vergoeding van 5 procent via de aandeleninkoop. Over de voorbije tien jaar heeft een belegging in TotalEnergies een return van ruim 220 procent opgeleverd, gevoelig meer dan een belegging in Shell, BP of Exxon.
Conclusie
Tegen de huidige olie- en gasprijzen kan TotalEnergies zijn aandeelhouders in de watten leggen. De hoge vrijecashflows laten tegen de huidige koersen een rendement van 10 procent toe via een aantrekkelijke dividend en de inkoop van eigen aandelen. Op de langere termijn zal de energietransitie de stijging van de vraag naar olie afremmen. Het advies blijft ‘houden’.
Verschenen op trends.be/beleggen op 9 oktober
Advies: houden
Risico: gemiddeld
Rating: 2B
Koers: 63 euro
Ticker: TTE
ISIN-code: FR0000120271
Markt: Euronext Parijs
Beurskapitalisatie: 151 miljard euro
k/w 2023: 7
Verwachte k/w 2024: 8
Koersverschil 12 maanden: +3%
Koersverschil sinds jaarbegin: +2%
Dividendrendement: 5 %
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier