Deels door de handelsbelemmeringen wordt het voor het tweede jaar op rij geen topjaar voor Pernod Ricard. Maar er zijn nog altijd markten waar het goed gaat met het Franse concern.
Aan de beurskoers is het niet te zien, maar voor de Franse sterkedrankengroep Pernod Ricard is het een heugelijk jaar, want dit jaar is het precies een halve eeuw geleden dat de fusie tussen de Franse drankmerken Pernod en Ricard tot stand kwam. De afgelopen vijftig jaar is de groep door een rist overnames uitgegroeid tot de grootste premium-sterkedrankenproducent ter wereld en het nummer twee in wijn en sterkedranken, met achttien van de honderd belangrijkste sterke drankenmerken wereldwijd in portefeuille, een jaaromzet van 11,5 miljard euro, een bedrijfswinst van 3,1 miljard euro, 19.550 personeelsleden en 94 productiesites, verdeeld over 160 landen.
Belangrijke overnames waren die van de Ierse whiskyproducent Irish Distillers met het topmerk Jameson, de joint venture met Cuba Ron voor het rummerk Havana Club, en de acquisitie van Seagram met de whiskymerken Chivas Regal, The Glenlivet, Royal Salute en het cognacmerk Martell. De aankoop van Allied Domecq deed de omvang van de groep verdubbelen met de champagnemerken G.H. Mumm en Perrier-Jouët, het whiskymerk Ballantine’s, het likeurmerk Kahlúa en de rum Malibu. Andere acquisities zijn die van Absolut Vodka en de superpremiumgin Monkey 47. CEO Alexandre Ricard, die dit jaar zijn tiende verjaardag als CEO viert, en zijn familie beschikken nog over 15 procent van de aandelen. Een van de internationale aandeelhouders is GBL (6,7% van de aandelen).
Het aandeel is zelden zo goedkoop geweest: het noteert aan 13,5 keer de verwachte winst, tegenover een gemiddelde van 23,4 keer in de afgelopen tien jaar – het laagste peil sinds 2010.
Operationeel is het geen feestjaar voor de groep. Op de belangrijkste afzetmarkten van de Franse destillateur doen zich strubbelingen voor. Azië, en China in het bijzonder, zorgde vorig boekjaar voor 5 van 11,5 miljard euro groepsomzet. In oktober voerde het Chinese ministerie van Handel antidumpheffingen in voor dranken uit de Europese Unie als tegenmaatregel voor importheffingen op Chinese elektrische auto’s. In een ander dispuut met China komt het tot zware importtarieven van 34,9 procent op Europese sterkedranken zoals cognac, calvados en grappa. Maar Pernod Ricard maakte afspraken over minimumprijzen met de Chinezen, zodat het cognacmerk Martell vrijgesteld is van de zware heffing.
De andere probleemmarkt zijn de Verenigde Staten. De oplaaiende handelsoorlog kan de vraag ook daar doen teruglopen. Het ziet ernaar uit dat de jaaromzet voor het tweede boekjaar op rij zal dalen. Het boekjaar 2022-2023 (afsluitdatum 30 juni) leverde nog een jaaromzet van 12,13 miljard euro op. Vorig boekjaar daalde de omzet tot 11,60 miljard (-4,4%) en voor dit jaar bedraagt de analistenconsensus 11, 02 miljard euro (andermaal -5%). Na negen maanden stond de omzet alvast op 8,45 miljard euro, een daling met 4 procent op vergelijkbare basis. Na negen maanden staat de Amerikaanse verkoop op -5 procent (wel +2% in het derde kwartaal) en de Chinese zelfs op -22 procent (-5% in derde kwartaal). De zwakke dollar is ook al geen cadeau, want een daling van de dollar met 1 procent zorgt doet de bedrijfswinst terugvallen met 15 miljoen euro. Gelukkig zijn er andere markten, zoals Brazilië, Canada en India, die wel groeien. Europa wist de vergelijkbare omzetdaling te beperkten tot -2 procent.
Conclusie
Deels door de handelsbelemmeringen wordt het voor het tweede jaar op rij geen topjaar voor Pernod Ricard. Maar er zijn nog altijd markten waar het goed gaat met het Franse concern. Bovendien is het aandeel zelden zo goedkoop geweest: het noteert aan 13,5 keer de verwachte winst, tegenover een gemiddelde van 23,4 keer in de afgelopen tien jaar – het laagste peil sinds 2010. Ook de koers-omzetverhouding van 2,1 keer is uitzonderlijk laag, tegenover een gemiddelde van 4 keer het afgelopen decennium. Hetzelfde kun je van de koers-boekwaardeverhouding zeggen (1,45 versus 2,55 gemiddeld over tien jaar). We verwachten een stabiel en aantrekkelijk dividend van 4,70 euro per aandeel (5% brutodividendrendement). Er zit dus veel slecht nieuws in de koers. We mikken op beterschap in de komende 12 tot 24 maanden.
Advies: koopwaardig
Risico: laag
Rating: 1A
Koers: 92,68 euro
Ticker: RI FP
ISIN-code: FR0000120693
Markt: Parijs
Beurskapitalisatie: 24,06 miljard euro
K/w 2024: 13
Verwachte k/w 2025: 13,5
Koersverschil 12 maanden: -23%
Koersverschil sinds jaarbegin: -13%
Dividendrendement: 5,0%