Beleggingstip van de week: Nedap

Het Nederlandse Nedap is een kansrijke smallcap met een royaal dividend.

Het technologiebedrijf Nedap uit Groenlo behoort met een marktkapitalisatie van 450 miljoen euro tot de kleine en middelgrote ondernemingen op de beurs, de small- en midcaps. Die groep aandelen laten beleggers weleens links liggen. Maar in de zoektocht naar rendement is de voorkeur om te beleggen in zeer grote bedrijven niet geheel terecht. Verschillende mini-multinationals, waaronder Nedap, bieden interessante beleggingskansen en een bovengemiddeld rendement.

Een veelgenoemde verklaring voor het feit dat smallcaps het op de lange termijn beter doen en naar verwachting zullen blijven doen, is dat ze vaak over een groter groeipotentieel beschikken. Het is voor kleinere ondernemingen eenvoudiger de omzet te verdubbelen dan voor de zeer grote bedrijven. Andere kenmerken van smallcapaandelen zijn dat er een stuk minder in gehandeld wordt en dat er maar weinig analisten zijn die de ondernemingen volgen. Ook bij Nedap is dat het geval, enkel de analisten van Berenberg en Kepler Cheuvreux lijken het fonds actief te volgen. Daardoor kleven er meer risico’s aan het beleggen in smallcaps en daartegenover mag dan ook een hoger potentieel rendement staan.

Nedap heeft nog heel wat groei in de pijplijn.

Het verhogen van de blootstelling aan smallcaps in een effectenportefeuille lijkt vanwege de onderprestaties van de laatste jaren dus interessant. Daarnaast lijkt ook de periode uitermate geschikt voor een nieuwe smallcapbelegging. Uit onderzoeken blijkt dat de betere prestaties ten opzichte van grote bedrijven grotendeels plaatsvindt in de eerste zes maanden van het jaar. Dan zijn de smallcapbedrijven een stuk communicatiever met de buitenwereld. Het is het gevolg van de publicatie van de jaarcijfers en de vergadering van aandeelhouders. Die leveren meer aandacht in de media op voor dat soort bedrijven, die normaal voornamelijk opereren in de schaduw van de grotere spelers. Dat komt de beurskoers dus ten goede.

Nedap publiceert vandaag de cijfers over 2023, maar we verwachten geen teleurstelling. De omzet over de eerste negen maanden van 2023 steeg met 20 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. De terugkerende omzet uit softwareabonnementen, waarmee hoge marges worden behaald, dikte eveneens met 20 procent aan. Daardoor zijn de softwareabonnementen inmiddels goed voor 31 procent van de omzet van Nedap. In 2017 en 2014 lagen de vergelijkbare percentages nog op 17 en 13 procent.

Dankzij de sterke cijfers lijkt het aannemelijk dat de winst per aandeel in 2023 boven 3,60 euro is uitgekomen, een toename van meer dan 25 procent.

Het management van Nedap is van mening dat alle medewerkers ook aandeelhouder moeten zijn. In 2010 werd daarom de Stichting Medewerkerparticipatie Nedap opgericht. Daardoor bezit het overgrote deel van de medewerkers aandelen. Het aandelenpakket van CEO Ruben Wegman vertegenwoordigt een waarde van circa 2,5 miljoen euro.

Conclusie

Gezien de sterke marktposities van Nedap, de focus op digitalisering, automatisering en de flinke investeringen in onderzoek en ontwikkeling de voorbije jaren (18% van de omzet in 2021 en 2022) zit er nog behoorlijk wat groei in de pijplijn. Rekening houdend met een ebit-marge die tegen 2026 kan oplopen naar 14 procent, behoort een winst per aandeel van 5 euro tot de mogelijkheden. Plakken we daar een bescheiden waardering op van 17 maal de winst, dan komen we over enkele jaren uit op een beurskoers van 85 euro. Mochten smallcaps dan ook nog eens omarmd worden door een grotere groep beleggers, dan kan de koers van Nedap oplopen naar 100 euro per aandeel (20 maal de winst).

Advies: koopwaardig

Risico: gemiddeld

Rating: 1B

Koers: 67,00 euro

Ticker: NEDAP NA

Markt: Euronext Amsterdam

ISIN-code: NL0000371243

Beurskapitalisatie: 448,4 miljoen euro

K/w 2023: 18,5

Verwachte k/w 2024: 16

Koersverschil 12 maanden: +18%

Koersverschil sinds jaarbegin: +5%

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content