Beleggingstip van de week: Genmab

Genmab

De ontwikkelingen bij de biotechspeler zijn positief, maar beleggers hebben meer bewijs nodig dat de investeringen vruchten zullen afwerpen.

Het Deense biotechnologiebedrijf Genmab heeft Nederlandse roots. CEO Jan van de Winkel deed aan de Univerisiteit Utrecht onderzoek naar medicijnen op basis van antilichamen. Biotechinvesteerder Florian Schönharting zag een kans in de veelbelovende technologie en verzorgde het startkapitaal om Genmab in 1999 op te richten. Inmiddels is het een snelgroeiend internationaal biotechconcern met een veelbelovende pijplijn van nieuwe medicijnen.

Genmab richt zich op de ontwikkeling van innovatieve medicijnen voor de behandeling van kanker, auto-immuunziekten en oogziekten. De medicijnen van Genmab zijn beter bekend onder de verzamelnaam immunotherapie. De monoklonale antilichamen zijn kunstmatig ontwikkelde eiwitten die zich aan de eiwitten rondom zieke cellen hechten. Het eigen afweersysteem kan vervolgens de ziektecellen vernietigen.

Genmab heeft een gevarieerde pijplijn van medicijnen in verschillende stadia van klinische ontwikkeling voor de behandeling van een breed scala aan kankers en andere ziekten. Om de risico’s van medicijnontwikkeling te beheersen is Genmab samenwerkingsverbanden aangegaan met onder meer Johnson & Johnson, Novartis, BioNTech, Pfizer en AbbVie. Het bedrijf heeft diverse patenten voor veel gebruikte medicijnen en ontvangt royalty’s. Aangezien een groot deel van de commerciële werkzaamheden door de partners wordt uitgevoerd, heeft het bedrijf weinig kapitaal nodig voor groei. De patenten geven Genmab gedurende de looptijd bescherming tegen concurrerende medicijnen.

Genmab onderscheidt zich verder door de onderzoekplatformen Duobody en HexaBody, waarmee nieuwe medicijnen worden ontwikkeld. Tot nu toe zijn de antilichaammedicijnen gebaseerd op monoklonale antilichamen, maar de nieuwe medicijnen gaan uit van meervoudige antilichamen, waardoor de effectiviteit toeneemt. Genmab wil intussen steeds een groter deel van de medicijnontwikkeling voor eigen rekening nemen, waardoor de marge toeneemt. De ervaring en de financiële reserves geven de onderneming daarvoor de mogelijkheid.

Over de eerste negen maanden van 2024 lag de omzet van Genmab 17 procent hoger dan in dezelfde periode een jaar eerder. De omzet van kaskoe Darzalex groeide in het derde kwartaal met 19 procent ten opzichte van het derde kwartaal van 2023. Darzalex blijft de belangrijkste activiteit, die 65 procent van de totale omzet uitmaakt. Verder was de omzetgroei van Kesimpta groter met 49 procent, maar de omvang daarvan is nog beperkt. Met Epkinly/Tepkinly, dat in 2023 is goedgekeurd, werd ook een mooie omzet behaald. De verwachting is dat het medicijn op termijn goed is voor 40 procent van de omzet.

Het afgelopen jaar kreeg Genmab het aan de stok gehad met Johnson & Johnson over royalty’s van Darzalex. Tot nu toe heeft Genmab aan het kortste eind getrokken, waardoor de koers onder druk kwam te staan.

Conclusie

Na een sterke stijging tot 2022 is de koers vanaf de top op 3.200 Deense kroon meer dan gehalveerd. Dat heeft ervoor gezorgd dat het aandeel tegen minder dan 20 keer de verwachte winst wordt gewaardeerd. Gegeven de sterke groeiverwachtingen is dat aantrekkelijk. Bij de derdekwartaalcijfers verhoogde het management de omzetverwachting en verlaagde het de verwachte kosten. De ontwikkelingen bij Genmab zijn positief, maar beleggers hebben meer bewijs nodig dat de investeringen meer vruchten zullen afwerpen. Langetermijnbeleggers kunnen instappen tegen een aantrekkelijke waardering.

Advies: koopwaardig
Risico: hoog
Rating: 1C

Koers: 1.490 Deense kroon
Ticker: GMAB DC
ISIN-code: DK0010272202
Markt: Kopenhagen
Beurskapitalisatie: 18,3 miljard euro
Verwachte k/w 2023: 21,5
Verwachte k/w 2024: 17,5
Koersverschil 12 maanden: -32%
Koersverschil sinds jaarbegin: -31%
Dividendrendement:


Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content