Beleggingstip van de week: Ericsson

© Getty
*  

De Zweedse producent van telecomapparatuur liet in het eerste kwartaal al de eerste tekenen van een ommekeer zien. Aan de omzetdaling komt nog geen einde, maar de daling van de marges is gestopt en de kasstromen zijn weer positief.

Ericsson telt drie divisies. De meest zichtbare is Networks. De uitrol van 5G-netwerken verloopt trager dan verwacht, omdat veel telecombedrijven de hand op de knip houden. De voorbije jaren was de groei in India extreem hoog, maar die vlakt nu af. In december is Ericsson wel geselecteerd als een van de leveranciers van het Amerikaanse AT&T, dat de komende vijf jaar 14 miljard dollar investeeert in infrastructuur. Dat contract draagt vanaf de tweede jaarhelft bij aan de omzet.

De afdeling Cloud Software & Services is in 2022 uitgebreid met het Amerikaanse cloudbedrijf Vonage, om in te spelen op de groeiende vraag naar programmeerbare netwerken. De grootste groei zit bij de bedrijfsafdeling, Enterprise.

Ericsson presteerde in het eerste kwartaal beter dan verwacht met een brutomarge van 42,7 procent, tegenover 39,8 procent een jaar eerder. De ebit-marge (bedrijfswinst/omzet) klom van 7,7 naar 9,6 procent, maar de langetermijndoelstelling van 15 tot 18 procent is nog veraf. Een betere omzetmix en lagere kosten moeten de marges in het tweede kwartaal verder opkrikken.

In afwachting van vraagherstel besloot Ericsson in te grijpen op variabelen waar het wel controle over heeft. De belangrijkste is de kostenstructuur. Het bedrijf kondigde in maart aan dat het in thuisland Zweden 1.200 banen schrapt, 8 procent van het personeelsbestand. Andere vestigingen worden evenmin gespaard. Ericsson zal ook minder externe consultants inschakelen en bedrijfsprocessen verder stroomlijnen.

Ericsson had lang een slechte reputatie op het gebied van duurzaamheid door corruptieschandalen. In 2019 betaalden de Zweden een boete van ruim 1 miljard dollar aan het Amerikaanse Department of Justice en de beursautoriteit Securities and Exchange Commission (SEC). Die boete kreeg Ericsson voor omkoopaffaires, waarbij lokale machthebbers in China, Vietnam, Indonesië, Koeweit en Djibouti in de periode 2011-2019 steekpenningen kregen. Tijdens het onderzoek bleek ook dat Ericsson in Irak smeergeld had betaald aan de terreurgroep IS, om apparatuur te mogen leveren. Daarvoor kreeg het 206,7 miljoen dollar boete. Er kwam ook een onderzoek van de beursuitbater Nasdaq Stockholm, maar die legde geen sancties op.

Het dient gezegd dat Ericsson de voorbije jaren aanzienlijke inspanningen heeft geleverd om aan de ESG-criteria te voldoen, met name dan op het vlak van Ethics&Compliance. Intussen maakt Ericsson ook deel uit van de Dow Jones Sustainability Europe Index.

Het bedrijf realiseerde in het eerste kwartaal een positieve vrije kasstroom van 3,7 miljard Zweedse kronen. Een jaar eerder was er een uitstroom van 8,9 miljard. Dat bracht de nettocashpositie eind maart op 10,8 miljard kronen, 3 miljard meer dan eind vorig jaar. Die gezonde financiële positie laat toe een dividend uit te keren. Over het boekjaar 2023 gaat het om 2,7 kronen bruto per aandeel. De uitkering stijgt al sinds 2017.

Conclusie

Ericsson heeft lastige jaren achter de rug, maar de herstructureringen, de sterke balans en de stabilisatie van de voorraden bij de klanten voeden de hoop op beterschap in de tweede jaarhelft. Het aandeel is tegen 13 keer de verwachte winst goedkoper dan het sectorgemiddelde. Daarom verhogen we het advies naar ‘koopwaardig’.

Advies: koopwaardig

Risico: gemiddeld

Rating: 1B

Koers: 63,28 Zweedse kronen

Ticker: ERICB SS

ISIN-code: SE0000108656

Markt: Stockholm

Beurskapitalisatie: 211,54 miljard Zweedse kronen

K/w 2023: 13,5

Verwachte k/w 2024: 13

Koersverschil 12 maanden: +17%

Koersverschil sinds jaarbegin: -1%

Dividendrendement: 4,3%

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content