Beleggingstip van de week: Automatic Data Processing
Eigenlijk is het ADP-aandeel een buy-and-hold-aandeel, gezien de aanhoudende groei en de grote voorspelbaarheid van de winsten.
Automatic Data Processing (ADP) viert dit jaar zijn 75-jarige bestaan. Bij de oprichting in 1949 was de naam van het bedrijf Automatic Payrolls. Anders dan die naam doet vermoeden, werden loonadministraties toen handmatig verwerkt. In 1961 werd de bedrijfsnaam gewijzigd naar Automatic Data Processing en volgde een beursnotering. Inmiddels is ADP verregaand geautomatiseerd en gedigitaliseerd. Het bedrijf is bekend als de loonstrookjesverwerker. Maandelijks geven de cijfers van ADP een indicatie over hoe de werkgelegenheid van de Verenigde Staten ontwikkelt. Een op de zes werkende Amerikanen ontvangt het salaris via ADP, waarmee zijn cijfers over banengroei en de mate van loonstijging een snelle eerste indicatie geven.
Maar ADP is veel groter dan de Verenigde Staten en loonstrookjes alleen. Het bedrijf is wereldwijd een van de grootste aanbieders van diensten en software in human capital management. In alle werelddelen worden de producten en diensten van ADP aangeboden, aan meer dan een miljoen klanten, verspreid over 140 landen. ADP investeert in het bedenken van oplossingen, waarvan de investeringskosten verdeeld worden over de vele klanten. Een bijkomend voordeel voor ADP is dat nieuwe klanten direct erg winstgevend zijn. Er hoeven relatief weinig extra kosten gemaakt te worden.
De omzet van 19,2 miljard dollar uit het gebroken boekjaar 2024 (afsluitdatum 30 juni) kwam voor 6,2 miljard dollar uit Professional Employer Organisation Services (PEO), diensten voor een professionele werkorganisatie. PEO Services is een totaalpakket, waarbij ADP de relevante personeelszaken in handen neemt, waaronder de verantwoordelijkheden en de aansprakelijkheden van een klant. ADP heeft bijvoorbeeld programma’s voor ziektekosten- en levensverzekeringen, tandartszorg, ongevallenverzekeringen, pensioenbeleggingen, enzovoort, die voldoen aan de wet- en regelgeving. Naast het PEO-pakket is er Employer Services, met een omzet van 13,0 miljard dollar. Daarbij selecteert een klant welke diensten hij specifiek wil afnemen. ADP schat de totale markt voor zijn diensten op meer dan 150 miljard dollar en verwacht dat die met 5 à 6 procent per jaar zal blijven groeien. ADP is in die markt de grootste speler, maar met een marktaandeel van 10 procent valt nog veel te winnen.
ADP is een mooi groeiaandeel in combinatie met een defensief karakter. Meer dan 90 procent van de omzet die ADP jaarlijks haalt, is wederkerend. Het bedrijf doet daarnaast veel aan marketing om nieuwe klanten binnen te halen. De afgelopen tien jaar ging de omzet gemiddeld zo’n 6 procent per jaar omhoog. Opvallend daarbij is de robuustheid van de omzetgroei. Ieder jaar lag de omzet hoger dan het jaar ervoor, ook in een crisisjaar als 2020. De vrije kasstroom is in die periode ruimschoots verdubbeld.
Doordat ADP structureel aandelen inkoopt, is de winst per aandeel de afgelopen tien jaar verdrievoudigd. Het dividendrendement bedraagt 2 procent Dat dividend werd al 49 jaar op rij verhoogd, waarmee ADP een prachtige dividend aristocrat is.
Conclusie
Eigenlijk is het ADP-aandeel een buy-and-hold-aandeel, gezien de aanhoudende groei en de grote voorspelbaarheid van de winsten. Dat zou er ook moeten voor zorgen dat het aandeel in een woelige beursomgeving beter kan standhouden. Echte koopjesjagers kunnen beter een terugval afwachten, maar heel grote inzinkingen zijn een zeldzaamheid voor dit aandeel en dus een grote kans.
Koers: 275,55 dollar
Ticker: ADP US
ISIN-code: US0530151036
Markt: NYSE
Beurskapitalisatie: 112,3 miljard dollar
K/w 2023: 30
Verwachte k/w 2024: 27
Koersverschil 12 maanden: +10%
Koersverschil sinds jaarbegin: +18%
Dividendrendement: 2,0%
Advies: koopwaardig
Risico: gemiddeld
Rating: 1B
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier