TeamViewer is een onderschatte groeiwaarde

TeamViewer
*  

TeamViewer heeft de nadruk verlegd van omzetgroei naar de optimalisatie van zijn kasstroom om de aandeelhouders tegemoet te komen. Het heeft mooie groeiperspectieven en het aandeel is aantrekkelijk geprijsd.

Mensen bij wie TeamViewer een belletje doet rinkelen, zullen het bedrijf kennen van de software voor IT-ondersteuning op afstand. Het Duitse bedrijf was al jaren actief en groeide gestaag, toen tijdens de covidpandemie een enorme versnelling volgde. Omdat in sneltreinvaart thuiswerkplekken moesten worden geïnstalleerd, was de behoefte aan de software van TeamViewer groot.

Toen de covidmaatregelen werden opgeheven, viel de groei terug. Beleggers waren teleurgesteld en de koers ging ruim gedeeld door vijf. Het hielp ook niet dat de bedrijfsleiding in 2021 besloot grote bedragen aan sportsponsoring te besteden, onder meer door voor vijf jaar op de shirts van Manchester United te staan. Het idee was dat dit de naambekendheid een impuls zou geven, waardoor de groei kon doorzetten. Achteraf kunnen we vaststellen dat TeamViewer zich heeft verslikt in die deal. De uitgaven aan sponsoring waren te groot.

Intussen heeft TeamViewer de nadruk verlegd van omzetgroei naar de optimalisatie van zijn kasstroom om aandeelhouders tegemoet te komen. Het bedrijf heeft afspraken gemaakt over de geleidelijke afbouw van zijn sponsorcontracten en houdt de kosten scherp in de gaten. In 2024 namen de kosten met maar 2 procent toe, terwijl de omzet 7 procent groeide. Een deel van de vrije kasstroom besteedt TeamViewer aan de inkoop van aandelen. Vorig jaar werd 7 procent van de uitstaande aandelen ingekocht. Daardoor kon de winst per aandeel met 20 procent groeien naar 1,05 euro.

Momenteel is de waardering van TeamViewer laag. Dat heeft vooral te maken met het trackrecord van teleurstellende prestaties. De grote beloftes van TeamViewer zijn meermaals niet nagekomen en beleggers houden daar niet van. Bij de presentatie van de cijfers heeft TeamViewer de verwachting uitgesproken dat de winst per aandeel 70 procent groeit over de periode 2024-2028. Analisten doen daar zelfs nog een schepje bovenop en verwachten een verdubbeling van de winst. De lat ligt dus opnieuw hoog. Het bedrijf verwacht die winstgroei te halen met een jaarlijkse omzetstijging van 10 procent, een verbetering van de marge en meer inkoop van aandelen.

De vraag is of TeamViewer de kosten onder controle kan houden. De eerste kostenbesparing is de afbouw van het sponsorcontract met Manchester United. In 2023 gaf TeamViewer aan dat die afbouw vorig jaar 17,5 miljoen euro en in 2025 35 miljoen euro zou bijdragen aan de ebitda. Als de andere kostencomponenten zich vergelijkbaar gedragen, zouden de kosten ook in 2025 maar 2 procent stijgen.

Na de bovengenoemde verlaging zijn de marketingkosten nog altijd fors: bijna 100 miljoen euro op een totale kostenvoet van krap 400 miljoen euro. Er is dus nog voldoende ruimte om de kosten te verlagen. TeamViewer heeft in haar verwachting gerekend met een gelijkblijvende ebitda-marge van 43 à 44 procent. Die schatting is conservatief, gezien de mogelijke kostenbesparingen en de schaalbare bedrijfsactiviteiten. Om de omzet verder te kunnen vergroten en het marktaandeel te beschermen heeft TeamViewer het productaanbod verbreed, onder meer door de overname van branchegenoot 1E. Beleggers vonden de overnameprijs in eerste instantie te hoog, maar schaalvoordelen leiden op lange termijn wel tot een verbetering van de marge.

Ten slotte is de vraag of de aandeleninkoop ook de aankomende jaren doorgaat. In 2024 werd 215 miljoen euro vrije kasstroom gegenereerd. Dat is zo’n 10 procent van de huidige marktwaarde. De overname van 1E voor 720 miljoen euro werd vooral gefinancierd met leningen, die de aankomende jaren afgelost moeten worden. Daardoor is de hefboom van TeamViewer toegenomen naar 3,2 maal de omzet. In 2025 moet krap 400 miljoen euro worden afgelost. Daardoor daalt de hefboom weer naar twee maal de omzet. Tot die tijd zal de bedrijfsleiding minder tot geen geld kunnen besteden aan de inkoop van aandelen.

Conclusie

TeamViewer heeft mooie groeiperspectieven en is aantrekkelijk geprijsd. De vraag is of het bedrijf er ook in de toekomst in slaagt de klanten aan zich te binden zonder dat het ten koste van de marge gaat. We hebben daar vertrouwen in. En als dat lukt, dan is het aandeel tegen 13 keer de verwachte winst te laag gewaardeerd. Daarom een positief advies.

Advies: koopwaardig
Risico: gemiddeld
Rating: 1B

Koers: 11,69 euro
Ticker: TMV GR
ISIN-code: DE000A2YN900
Markt: Frankfurt
Beurskapitalisatie: 1,99 miljard euro
K/w 2024: 15
Verwachte k/w 2025: 13
Koersverschil 12 maanden: -10%
Koersverschil sinds jaarbegin: +22%
Dividendrendement:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content