Boeing zet het jaar sterk in

Boeing 787 © Getty Images
*  

Boeing verraste in het eerste kwartaal met een kleiner verlies dan was verwacht en een hogere omzet.

Dat was een opsteker, nadat de luchtvaart- en defensiegroep onder druk stond door de tariefoorlog die de Amerikaanse president Donald Trump had ontketend. China riep als vergeldingsmaatregel op geen nieuwe orders meer bij Boeing te plaatsen en het stuurde twee geleverde toestellen terug. Boeing zal voor de vijftig geplande Chinese toestellen voorlopig een andere oplossing zoeken. Dat zal niet al te moeilijk worden, want de vraag naar de 737 MAX is groot.

Boeing draaide in het eerste kwartaal een omzet van 19,5 miljard dollar. Dat is 18 procent meer dan een jaar eerder en licht boven de verwachtingen. Het operationele verlies verkleinde van 349 miljoen tot 123 miljoen dollar, of 0,49 dollar per aandeel. De consensusverwachting hield rekening met een verlies van 1,29 dollar per aandeel. De vrije kasstroom was 2,3 miljard dollar negatief. Ook dat was flink beter dan de verwachte -3,6 miljard en de -3,9 miljard van vorig jaar.

De kwaliteit en de productieprocessen hebben veel vooruitgang gemaakt, waardoor het toezicht door de Amerikaanse Federal Aviation Administration (FAA) kan worden afgebouwd. Daardoor kan de productie van passagierstoestellen weer worden opgevoerd. Boeing is er naar eigen zeggen klaar voor om tegen eind dit jaar 42.737 toestellen per maand te bouwen. In het eerste kwartaal leverde Boeing 130 toestellen, fors meer dan de 57 in het vierde kwartaal en de 84 in dezelfde periode een jaar eerder. Daardoor zag de afdeling Boeing Commercial Airplanes (BCA) haar omzet met 75 procent aantrekken tot 8,1 miljard dollar. Het operationele verlies nam af tot 537 miljoen dollar, tegenover nog 1,14 miljard dollar een jaar eerder. BCA haalde 221 nieuwe bestellingen binnen en beschikt nu over een backlog van meer dan 5.600 toestellen met een gezamenlijke waarde van 460 miljard dollar. Boeing Defense, Space & Security (BDS) boekte een omzet van 6,3 miljard dollar. Op jaarbasis bekeken daalt de omzet met 9 procent, maar de divisie boekte wel een operationele winst van 155 miljoen dollar. Boeing Global Services haalde een operationele winst van 943 miljoen dollar op een omzet van 5,1 miljard dollar.

Tijdens het eerste kwartaal heeft Boeing zijn nettoschuld licht afgebouwd van 53,9 naar 53,6 miljard dollar. De cashpositie daalde van 26,3 naar 23,7 miljard dollar. Boeing beschikt nog over een ongebruikte kredietlijn van 10 miljard dollar. Boeing wil zijn balans verder versterken met de verkoop van een deel van de Digital Aviation Solutions-afdeling, gespecialiseerd is in navigatie- en vluchtinformatiediensten. De koper is het Amerikaanse private-equitybedrijf Thoma Bravo, dat 10,55 miljard dollar op tafel legt. Het is de bedoeling dat de transactie voor eind dit jaar wordt afgerond.

Conclusie

Boeing ligt op schema om dit jaar weer een positieve vrije kasstroom te realiseren. Dat is een belangrijke mijlpaal. Het extra toezicht op de productieprocessen wordt afgebouwd, waardoor Boeing meer toestellen kan produceren en meer omzet en kasstromen genereren. Een escalatie van de handelsoorlog met China kan tijdelijk roet in het eten gooien, maar op jaarbasis zal de impact wellicht beperkt blijven. In de defensieafdeling was het binnenhalen van een groot overheidscontract een flinke opsteker. De tijdelijke koersdip na de paniek over de Amerikaanse invoertarieven is weer grotendeels weggewerkt. Boeing is nog altijd koopwaardig voor de lange termijn met het oog op een verder operationeel en financieel herstel.

Advies: koopwaardig
Risico: gemiddeld
Rating: 1B

Koers: 172,37 dollar
Ticker: BA US
ISIN-code: US0970231058
Markt: New York Stock Exchange
Beurskapitalisatie: 122,3 miljard dollar
K/w 2024:
Verwachte k/w 2025:
Koersverschil 12 maanden: -5%
Koersverschil sinds jaarbegin: -1%
Dividendrendement:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content