Sibanye Stillwater is erg goedkoop door onzekerheden
De lage waardering weerspiegelt de vrees voor een nieuwe verwaterende kapitaaloperatie.
Vorig jaar was een rampjaar voor palladium met een prijsdaling van 40 procent en 2024 bracht, op enkele korte opflakkeringen na, nog geen beterschap. Meer dan 80 procent van alle palladium wordt gebruikt in katalysatoren voor verbrandingsmotoren, die de komende decennia worden uitgefaseerd. Ook platina doet het niet goed. Het edelmetaal klom vorige maand even boven 1.000 dollar per troyounce maar kon dat niveau niet vasthouden.
Door de lage prijzen moest Sibanye Stillwater vorig jaar fors afboeken op de waarde van de activa. De afschrijving liep op tot 47,5 miljard Zuid-Afrikaanse rand of meer dan 2,5 miljard dollar. Het ging niet alleen om platina en palladium maar ook om de nikkelactiva in Frankrijk en de lithiumactiva. De bedrijfswinst halveerde naar 1,12 miljard dollar en het nettoverlies liep op tot meer dan 2 miljard dollar. Er volgt nog maar eens een herstructurering, waarbij tot 4.000 banen zullen sneuvelen. Bij de goudactiva worden Beatrix 1 en Kloof 2 gesloten en nog in Zuid-Afrika gaat een schacht dicht in de Platinum Group Metals-mijn Marikana wegens onvoldoende rendabel. Sibanye beschikt over PGM-activa in de Verenigde Staten en Zuid-Afrika. De vooropgestelde productiekosten voor dit jaar (1.365 tot 1.425 dollar in de VS en 1.245 tot 1.285 dollar in Zuid-Afrika) liggen fors boven de verkoopprijs.
Tenzij de prijzen van platina en palladium in de tweede jaarhelft fors stijgen, stevent Sibanye weer af op aanzienlijke negatieve kasstromen. De Zuid-Afrikaanse goudactiva kunnen dat enigszins compenseren dankzij de fors gestegen goudprijs, maar niet voldoende. Het bedrijf mikt voor goud op een productiekostprijs tussen 1.955 en 2.133 dollar. Tegen de huidige prijzen is goud wel winstgevend.
Het eerste kwartaal brengt voorlopig geen beterschap. Ondanks een hogere output en lagere kosten daalde de ebitda als gevolg van de lagere prijzen en herstructureringskosten met 72 procent op jaarbasis naar 2,13 miljard rand of 115 miljoen dollar.
Over de tweede jaarhelft wordt geen slotdividend uitgekeerd. In principe keert Sibanye 25 tot 35 procent van de winst uit, maar die was er vorig jaar niet. De kans is bijzonder klein dat er over de eerste helft van dit jaar al een tussentijdse uitkering komt.
Sibanye had eind vorig jaar 25,5 miljard rand in kas en daar stond een schuld van 37,4 miljard rand tegenover. Dat levert een nettoschuld van 11,9 miljard rand op of ongeveer 650 miljoen dollar. CEO Neil Froneman gaf al aan dat wat meer financiële ademruimte welkom zou zijn. Een aandelenuitgifte tegen de huidige lage koers is de minst aantrekkelijke optie. Een streaming- of royaltydeal, waarbij Sibanye geld ontvangt in ruil voor een deel van de toekomstige productie, verdient de voorkeur.
Met vijf Zuid-Afrikaanse en elf internationale banken werd overeengekomen dat de verhouding tussen de nettoschuld en ebitda mag worden opgetrokken van 2,5 naar 3,5. Dat is een tijdelijke situatie tot 30 juni volgend jaar. Daarna volgt een overgangsperiode tot eind 2025 waarin de maximale verhouding weer daalt naar 3.
Conclusie
Het Sibanye-aandeel is erg goedkoop. De mijngroep noteert tegen minder dan 0,8 keer de omzet en ongeveer 3 keer de ebitda. Die waardering weerspiegelt de vrees voor een nieuwe verwaterende kapitaaloperatie. Anderzijds kan de situatie ook snel weer ten goede keren als de PGM-prijzen weer aantrekken. In combinatie met de besparingen na de recente herstructureringen kan dat voor een winsthefboom zorgen. Sibanye is koopwaardig, maar met een meer dan gemiddeld risico.
Advies: koopwaardig
Risico: hoog
Rating: 1C
Koers: 4,61 dollar
Ticker: SBSW US
ISIN-code: US8257242060
Markt: New York Stock Exchange
Beurskapitalisatie: 3,1 miljard
K/w 2023: –
Verwachte k/w 2024: 17
Koersverschil 12 maanden: -37%
Koersverschil sinds jaarbegin: -17%
Dividendrendement: –
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier