Shell verwent zijn aandeelhouders

Shell © SOPA Images/LightRocket via Getty Images

Shell geeft een duidelijke boodschap aan de aandeelhouders: ook al is er tijdelijk geen groei, we blijven jullie wel verwennen.

Shell geeft een duidelijke boodschap aan de aandeelhouders: ook al is er tijdelijk geen groei, we blijven jullie wel verwennen. Op zijn recente Capital Markets Day liet Shell op heldere wijze zien welke kant het op wil tegen het einde van dit decennium. De energiegigant richt zich vooral op het vergroten van zijn waarde voor de aandeelhouders. Dat wil het bereiken door de vrije kasstroom te vergroten, scherp te focussen op winstgevende onderdelen van het bedrijf, flink te besparen op de kosten en streng te kijken naar investeringen. Beloningen voor aandeelhouders zoals aandeleninkopen en een stijgend dividend staan centraal, ondersteund door de structurele groei van de kasstroom per aandeel met meer dan 10 procent per jaar. Sinds eind 2022 keerde Shell al 46 miljard uit aan zijn aandeelhouders, verdeeld over dividenden en flinke aandeleninkopen. De afgelopen drie jaar heeft het 21 procent van alle uitstaande aandelen ingekocht. Daardoor stijgen de winst en de vrije kasstroom per aandeel vanzelf, ook als Shell niet harder groeit. Shell maakt zo duidelijk dat het actief verlagen van het aantal aandelen en destrakke kapitaaldiscipline belangrijke onderdelen van de strategie zijn.

Sinds eind 2022 keerde Shell 46 miljard euro uit aan de aandeelhouders.

De inkoopstrategie wordt ondersteund door de stevige kasstroompositie. Shell geeft aan dat het dividend houdbaar blijft bij een olieprijs van zo’n 40 dollar per vat, en dat een prijs van 50 dollar genoeg is om het inkoopprogramma te blijven uitvoeren. Kortom, Shell staat er financieel sterk voor en kan zijn aandeelhouders ook bij tegenvallende prijzen nog aantrekkelijk belonen. Daarnaast wil het de vrije kasstroom per aandeel structureel laten groeien met meer dan 10 procent per jaar tot minstens 2030. En dat is niet gebaseerd op gunstige marktbewegingen, maar op genormaliseerde cijfers, dus zonder de invloed van tijdelijke pieken of dalen van de olie- en gasprijzen. De kasstroom per aandeel is dé maatstaf geworden om de kwaliteit van de groei te beoordelen, omdat die ook rekening houdt met het aantal ingekochte aandelen.

Shell verwacht dat de productie licht groeit met ongeveer 1 procent per jaar, vooral dankzij investeringen in lng en diepzeeprojecten. Lng, vloeibaar aardgas, speelt volgens Shell een sleutelrol in de energietransitie: het is relatief schoon, flexibel en wereldwijd sterk in opkomst. De lng-verkoopvolumes van Shell zullen naar verwachting jaarlijks met 4 à 5 procent toenemen tot 2030. Voor het upstreamsegment zijn de diepzeeprojecten in de Verenigde Staten en Brazilië belangrijk. Die bieden hoge marges tegen lage kosten, en kunnen zelfs renderen bij olieprijzen onder 40 dollar per vat. Dat maakt ze niet alleen winstgevend, maar ook resistent tegen economische tegenwind. Dankzij schaalvoordelen, infrastructuur en technologische expertise houdt Shell in dit segment een sterk concurrentievoordeel en een stabiele kasstroom, ook op een volatiele markt.

Conclusie

Tegelijk wil Shell efficiënter worden. Tussen 2023 en 2028 mikt het bedrijf op besparingen van 5 à 7 miljard dollar, onder meer door een eenvoudigere organisatiestructuur, meer digitalisering, AI-toepassingen, het herstructureren van het hoofdkantoor en het schrappen van dubbel werk. Die besparingen moeten niet alleen de marges verbeteren, maar ook ruimte geven voor investeringen zonder dat de schulden toenemen. Op dit moment maakt de vrije kasstroom van Shell 15 procent van de totale beurswaarde uit. Dat is veel voor Shell. We zijn overtuigd en verhogen opnieuw het advies.

Doe mee aan de Trends Beleggers Challenge: beleg fictief geld en win 10.000 euro

Advies: koopwaardig
Risico: laag
Rating: 1A

Koers: 33,69 euro
Ticker: SHELL NA
Markt: Euronext Amsterdam
ISIN-code: GB00BP6MXD84
Beurskapitalisatie: 202,5 miljard euro
K/w 2024: 10,5
Verwachte k/w 2025: 10
Koersverschil 12 maanden: +10%
Koersverschil jaarbegin: +12%
Dividendrendement: 4,1%

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content