Orderinstroom bij ASML valt tegen

ASML © NurPhoto via Getty Images
*  

De Nederlandse chipmachinefabrikant ASML presenteerde sterke cijfers, maar de orderinstroom kon de markt niet bekoren.

De nieuwe Amerikaanse exportbeperkingen naar China, die ook Nvidia treffen, helpen niet om het negatieve sentiment uit de wereld te helpen. ASML wist in het eerste kwartaal van 2025 voor 3,9 miljard euro nieuwe orders in de wacht te slepen, een toename van 8,3 procent tegenover dezelfde periode een jaar eerder. Toch hadden beleggers duidelijk op meer gehoopt, want het aandeel van ASML opende na de cijferpresentatie met 5 procent verlies. De hoge verwachtingen komen mogelijk voort uit de sterke orderinstroom van het vierde kwartaal van 2024. Toen verwierf de onderneming nog voor een bedrag van 7,1 miljard euro aan nieuwe orders.

ASML heeft er niettemin een sterk eerste kwartaal op zitten. De onderneming draaide een omzet van 7,7 miljard euro, een toename van 46,4 procent tegenover dezelfde periode een jaar eerder. De brutomarge verbeterde van 51 naar 54 procent. ASML verkocht meer EUV-lithografiemachines, waarop de hoogste marges zitten. De winst per aandeel kwam uit op 6 euro, wat bijna een verdubbeling betekende vergeleken met de eerste drie maanden van 2024.

Ondanks de onzekerheden die de aangekondigde importheffingen in de Verenigde Staten met zich meebrengen, blijft het management positief. Dankzij de sterke vraag naar AI-chips worden de verwachtingen voor 2025 herhaald. Voor het lopende boekjaar mikt de onderneming op een omzet tussen 30 en 35 miljard euro. De brutomarge zal naar verwachting tussen 51 en 53 procent bedragen. In 2024 kwam ASML tot een omzet van 28,3 miljard euro en een brutomarge van 51,3 procent.

De piekkoers van 1.000 euro van vorige zomer zien we meer dan waarschijnlijk voor lange tijd niet meer terug.

De Philadelphia Stock Exchange Semiconductor Index verloor sinds begin dit jaar 19 procent, ondanks de sterke vraag naar AI-chips. Het toont het negatieve sentiment dat heeftb postgevat over de halfgeleiderindustrie. Beleggers maken zich zorgen over importheffingen, een mogelijke recessie in de Verenigde Staten en de exportbeperkingen naar China. Die bezorgdheid is natuurlijk niet geheel onterecht. De dag voorafgaand aan de kwartaalcijfers van ASML bleek dat Nvidia voortaan een exportvergunning nodig heeft om H20-chips te verkopen in China. Analisten gaan ervanuit dat zo’n licentie niet zal worden verstrekt. Nvidia verwacht in eerste instantie 5,5 miljard dollar te moeten afschrijven vanwege de nieuw opgelegde exportbeperkingen.

Conclusie

Bij ASML hebben we wel vaker flinke fluctuaties gezien in het aantal orders dat in een kwartaal kan binnenstromen. Aandeelhouders raden we aan zich daardoor niet te veel te laten afleiden en de blik te houden op de middellange termijn. Door verschillende onderliggende trends blijven de vooruitzichten voor de chipmarkt rooskleurig. ASML, dat als enige partij EUV-machines kan leveren, is goed gepositioneerd om daarvan te profiteren. Maar het aandeel van ASML was natuurlijk lange tijd geprijsd voor perfectie, wat vorige zomer een piekkoers van 1.000 euro mogelijk maakte. Die piekkoers zien we meer dan waarschijnlijk voor lange tijd niet meer terug. Op korte termijn is een koersherstel mogelijk, op voorwaarde dat de handelsoorlog tussen Verenigde Staten en China wat luwt. Maar voor de lange termijn zien we ook deze teruggevallen beurskoers nog niet meteen als een geweldige koopkans. Vandaar het neutrale advies.

Advies: houden/afwachten
Risico: laag
Rating: 2A

Koers: 565,00 euro
Ticker: ASML NA
ISIN-code: NL0010273215
Markt: Euronext Amsterdam
Beurskapitalisatie: 226,1 miljard euro
K/w 2024: 32
Verwachte k/w 2025: 26
Koersverschil 12 maanden: -34%
Koersverschil sinds jaarbegin: -18%
Dividendrendement: 1,1%

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content