Nvidia: torenhoge verwachtingen, maar kan de chipgigant ze waarmaken?

Close-up van videochip van Nvidia (2019) | Foto: Getty

Woensdag presenteert Nvidia zijn kwartaalcijfers nabeurs, als laatste van de Magnificent Seven, de zeven grootste Amerikaanse techbedrijven, die samen de beurs domineren. Er wordt opnieuw groei verwacht die de spectaculaire stijging van het aandeel moet verantwoorden. Sinds januari is de beurskoers van Nvidia verdrievoudigd, vooral dankzij zijn bijna-monopolie in AI-chips. Maar kan Nvidia de hoge verwachtingen blijven waarmaken?

De vooruitzichten voor Nvidia lijken veelbelovend. Grote klanten als Microsoft, Alphabet, Amazon en Meta blijven fors investeren in AI-infrastructuur. In het derde kwartaal spendeerden ze samen 59 miljard dollar aan datacenters en andere AI-toepassingen, een nieuw record. Voor 2025 hebben ze nog grotere budgetten aangekondigd.

Toch is voorzichtigheid geboden. Danny Reweghs, directeur strategie van Trends Beleggen, benadrukt dat succes niet gegarandeerd is. “Nvidia zit in een gunstige markt”, zegt hij. “Maar er blijven onzekerheden. Vooral rond de lancering van de Blackwell-chip, die cruciaal is voor de toekomst van het bedrijf.”

Cruciale chip

De Blackwell-chip moet een belangrijke groeimotor worden voor Nvidia. Toch zijn er signalen dat de lancering minder soepel verloopt dan gehoopt. “Onlangs doken berichten op dat Nvidia het design van de chip heeft moeten aanpassen vanwege oververhittingsproblemen”, legt Reweghs uit. “Dat maakt de markten nerveus. Eerder waren er al vertragingen bij de introductie van Blackwell. Als de problemen blijven aanslepen, kan dat een rem zetten op de groei van Nvidia.”

Hoewel de kwartaalcijfers op zichzelf waarschijnlijk positief zullen zijn, verwacht Reweghs dat de markt vooral zal letten op het nieuws over Blackwell. “De resultaten kunnen goed zijn, maar als Nvidia opnieuw problemen meldt over die chip, zou dat de beurskoers kunnen drukken.”

Een mogelijke daling van de aandelenkoers kan voor beleggers een kans zijn om in te stappen. Toch is Nvidia niet goedkoop, waarschuwt Reweghs. “Nvidia was het eerste halfjaar dé uitblinker op de beurs. De koers steeg met 200 procent, terwijl de Nasdaq 25 procent steeg. Maar die spectaculaire groei is inmiddels afgevlakt. De jongste maanden presteert Nvidia nauwelijks beter dan de brede markt.”

De huidige waardering van Nvidia is extreem hoog. “Voor een bedrijf met zulke groeicijfers is dat logisch”, zegt Reweghs. “Maar het aandeel is sterk afhankelijk van het sentiment. Zelfs een kleine tegenvaller, zoals de twijfels rond Blackwell, kan een scherpe koersdaling veroorzaken.”

Lees verder onder link

‘s Werelds grootste chipbakker

Nvidia’s succes trekt steeds meer concurrenten aan, zoals AMD en Intel. Toch verwacht Reweghs dat die bedrijven op korte termijn geen grote bedreiging vormen. “Nvidia heeft een enorme voorsprong in AI-chips”, betoogt hij. “Maar om die positie te behouden, moet het bedrijf blijven innoveren. Blackwell is daarbij een test. Als Nvidia niet kan leveren wat het belooft, zet dat de deur open voor concurrenten.”

Het succes van Nvidia is deels te danken aan zijn strategie om nieuwe technologieën telkens sneller en efficiënter te ontwikkelen dan de concurrenten. “Dat is zijn grootste kracht, maar ook de grootste uitdaging”, benadrukt Reweghs. “Een mislukking met een product zoals Blackwell zou de positie van Nvidia op de markt kunnen verzwakken.”

‘Als er voor het eerst twijfels rijzen over Nvidia’s vermogen om aan de verwachtingen te voldoen, begint zijn dominante positie te verzwakken’

Danny Reweghs (Trends Beleggen)

Nvidia is, net als veel andere chipbedrijven, sterk afhankelijk van TSMC in Taiwan voor de productie van zijn geavanceerde chips. Die afhankelijkheid brengt risico’s met zich mee. “TSMC is marktleider, maar de geopolitieke spanningen rond Taiwan maken bedrijven nerveus”, zegt Reweghs. “Op termijn moet Nvidia kijken naar alternatieven. Grote techbedrijven zijn al bezig met diversificatie. Zodra Intel of AMD een geloofwaardig alternatief biedt, zullen klanten dat direct testen.”

Hoewel Nvidia voorlopig geen productieproblemen lijkt te hebben, blijft diversificatie belangrijk. “Als je afhankelijk bent van één leverancier, geef je die te veel macht”, waarschuwt Reweghs. “Bovendien kan elk probleem bij TSMC de groei van Nvidia direct raken.”

Lees verder onder link

Negatieve beursstemming

Voorlopig blijft Nvidia volledig gericht op AI, terwijl andere chipbedrijven zoals Intel al diversifiëren naar nieuwe markten, zoals automotive. Reweghs ziet dat niet snel gebeuren bij Nvidia. “Diversificatie is iets voor later”, legt hij uit. “Zolang AI blijft groeien, ligt daar de focus. Pas als de groei in AI vertraagt, zal Nvidia andere markten verkennen.”

AI-chips blijven de belangrijkste groeimotor voor Nvidia, en de vraag is nog altijd groot. “Ze hebben voorlopig geen reden om hun strategie te veranderen”, luidt het.

Nvidia is minder gevoelig voor economische schommelingen dan veel andere bedrijven. Toch spelen macro-economische factoren indirect een rol. “Als de algemene beurskoersen dalen, zal Nvidia daar ook last van hebben”, zegt Reweghs. “Hun waardering is nu extreem hoog. In een zwakker beursklimaat wordt die waardering onhoudbaar.”

De vraag naar AI-chips blijft echter robuust, ongeacht economische omstandigheden. “Techbedrijven zoals Microsoft en Amazon blijven investeren, zelfs als de economie vertraagt”, zegt Reweghs. “Maar een negatieve beursstemming kan Nvidia’s koers wel raken.”

Voorzichtig optimisme

Nvidia blijft een van de meest besproken bedrijven op de beurs, en dat is niet zonder reden. “De resultaten zullen ongetwijfeld sterk zijn”, concludeert Reweghs. “Maar de echte vraag is of Nvidia zijn toekomstplannen overtuigend kan presenteren.” Voor beleggers blijft het een boeiend aandeel, maar ook een risico. “Als er voor het eerst twijfels rijzen over Nvidia’s vermogen om aan de verwachtingen te voldoen, begint hun dominante positie te verzwakken.”

Analistenverwachtingen

Omzet: 33 miljard dollar
Winst per aandeel: 0,74 dollar
Groei t.o.v. vorig jaar: +80 procent

Ter informatie: Nvidia werkt met een ongewoon boekjaar: de resultaten hebben betrekking op het derde kwartaal van het boekjaar 2024-2025, dat eindigde op 28 oktober.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content