Nvidia stijgt boven 1.000 dollar
In de aanloop naar de kwartaalcijfers van Nvidia waren de verwachtingen hooggespannen. Het aandeel bewoog sinds begin maart per saldo nauwelijks door de toenemende bezorgdheid over de houdbaarheid van de groei van de halfgeleiderproducent. De grootste afnemers van halfgeleiders voor toepassingen rond kunstmatige intelligentie (AI) willen zelf hun chips ontwerpen en dat kan zowel het groeitempo als de prijszettingsmacht van Nvidia aantasten.
Zover zijn we nog lang niet. Nvidia presteerde in de drie maanden tot eind april, het eerste kwartaal van het fiscaal boekjaar 2025, boven de verwachtingen. De omzet bedroeg 26,04 miljard dollar, 262 procent meer dan een jaar eerder. Analisten hadden gemiddeld op 24,59 miljard gerekend. De brutomarge klom naar 78,9 procent, tegenover 66,8 procent een jaar eerder. De nettowinst bedroeg 14,88 miljard dollar of 6,12 dollar per aandeel, tegenover 2,04 miljard dollar of 0,82 dollar per aandeel in dezelfde periode van 2023. Die indrukwekkende groei komt ook voort uit het feit dat een jaar geleden nog maar pas gestart was met artificiële intelligentie (AI).
Veruit het grootste deel van de omzet komt van de Data Center Group. Dat zag de inkomsten vervijfvoudigen naar 22,56 miljard dollar, tegenover een verwachte 21 miljard. Opmerkelijk is dat 45 procent van de omzet van die afdeling van een handvol bedrijven komt: de grote cloudspelers of hyperscalers als Google, Microsoft en Amazon. Ook Meta gebruikt de AI-chips, om taalmodellen te trainen. En ook van kleinere cloudbedrijven is er veel vraag. Zij verbinden de AI-chips van Nvidia met het internet en verhuren ze per uur aan bedrijven die op zoek zijn naar rekenkracht, om hun AI-taalmodellen te ontwikkelen.
Later dit jaar lanceert Nvidia de Blackwell-productlijn, die tot vier keer sneller is dan de bestaande Hopper AI-chips. Het bedrijf schat dat de vraag naar AI-chips het aanbod nog zeker tot eind 2025 zal overtreffen.
De kleinere afdelingen deden het ook goed. Bij de Gaming-divisie steeg de omzet met 18 procent, tot 2,65 miljard dollar. Professional Visualization (427 miljoen dollar) ging er met 45 procent op vooruit en Automotive (329 miljoen) met 11 procent.
Nvidia verwacht voor het lopende kwartaal 28 miljard dollar (+/-2%) omzet en een brutomarge tussen 75 en 76 procent. Analisten hadden gemiddeld op 26,8 miljard gerekend. De operationele kasstroom bedroeg 15,3 miljard dollar en er stonden eind april voor 31,4 miljard dollar cash en verhandelbare effecten op de balans.
Bij de presentatie van de kwartaalcijfers maakte Nvidia bekend dat het aandeel op 7 juni wordt gesplitst, om de liquiditeit te verhogen. Eén bestaand aandeel geeft recht op tien nieuwe aandelen. Het dividend klimt van 4 naar 10 dollarcent per aandeel. Na de aandelensplitsing wordt dat 1 dollarcent. Nvidia keerde in het eerste kwartaal voor 98 miljoen dollar dividenden uit en kocht voor 7,7 miljard dollar eigen aandelen in.
Conclusie
De bezorgdheid over de duurzaamheid van Nvidia’s groei is weer voor minstens drie maanden afgewend. De ontwikkeling van AI-taalmodellen staat nog in haar kinderschoenen en dat gaat gepaard met hoge investeringen. De groeivoet zal onvermijdelijk afkalven, maar nog niet op de korte termijn, mede dankzij de stevige concurrentiepositie van Nvidia. Het aandeel drijft op sentiment, maar tegen ruim 40 keer de verwachte winst en meer dan 20 keer de verwachte omzet van dit boekjaar is een optimistisch scenario al in de koers verrekend. We raden daarom aan de winsten te verzilveren.
Het aandeel wordt op 7 juni gesplitst.
Advies: verkopen
Risico: hoog
Rating: 3C
Koers: 1.054,4 dollar
Ticker: NVDA US
ISIN-code: US67066G1040
Markt: Nasdaq
Beurskapitalisatie: 2.589 miljard USD
K/w 2023: 58
Verwachte k/w 2024: 41
Koersverschil 12 maanden: +230%
Koersverschil sinds jaarbegin: +108%
Dividendrendement: 0,04%
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier