Nvidia springt over de hoge lat

© Belga
*  

Nvidia wist de hooggespannen verwachtingen in te lossen. In het laatste kwartaal van het fiscaal boekjaar 2024, dat liep tot 28 januari, klom de omzet op kwartaalbasis met 22 procent naar 22,1 miljard dollar. Dat is ver boven de consensusprognose van 20,5 miljard en ruim drie keer zoveel als in dezelfde periode een jaar eerder. Nvidia verdiende netto 12,2 miljard dollar, of 5,16 dollar per aandeel, 28 procent meer dan in het derde kwartaal. De brutomarge steeg van 75 procent in het derde kwartaal naar 76,7 procent.

De jaarcijfers toonden een omzetgroei van 27 naar 60,9 miljard dollar en de aangepaste winst per aandeel kwam uit op 12,96 dollar. Nvidia realiseerde een vrije kasstroom van 26,9 miljard dollar, tegenover 3,8 miljard een jaar eerder.

De datacenterafdeling zorgde voor de hoogste groei. In het vierde kwartaal was er een vervijfvoudiging van de omzet. Over het boekjaar genereerde de afdeling 47,5 miljard dollar omzet, ruim drie keer zoveel als een jaar eerder en goed voor 78 procent van de groepsomzet.

Gaming stond vorig jaar in voor 10,4 miljard dollar (+15%) en de kleinere afdelingen Professional Visualization (1,6 miljard) en Automotive (1,1 miljard) groeiden met respectievelijk 1 en 21 procent.

De chips die Nvidia verkoopt voor datacenters zijn heel geschikt voor AI-toepassingen. Bedrijven als Amazon, Meta en Microsoft, die flink investeren in rekencapaciteit, blijven dus grote afnemers.

Er is ook een steeds grotere markt voor AI-chips die ontworpen zijn voor specifieke toepassingen en de wensen van individuele bedrijven. De algemene AI-chips van Nvidia zijn heel duur en er is een tekort aan productiecapaciteit, wat tot lange wachttijden leidt. Klanten verkiezen daarom steeds vaker chips voor het trainen van hun eigen specifieke AI-modellen. Zo beschikken onder meer Amazon (Titanium), Microsoft (Maia) en Alphabet al over eigen AI-chips. Ook Meta en OpenAI hebben plannen in die richting. Daarin schuilt een gevaar voor Nvidia, want die bedrijven laten hun chips op maat ontwikkelen door onder andere Broadcom en Marvell. Maar Nvidia speelt kort op de bal en zal in de toekomst ook aangepaste chips ontwerpen voor klanten.

Op de korte termijn lijkt er geen gevaar dat er zand in de groeimotor komt. CEO Jensen Huang kwam met een indrukwekkende lijst van bedrijven buiten de klassieke technologiesector, die gebruikmaken van generatieve AI. Het gaat onder meer om bedrijven uit de autosector (zelfrijdende capaciteiten), de farma-industrie (ontwikkelen van nieuwe geneesmiddelen) en de gezondheidszorg.

De prognoses weerspiegelen die verwachte groei. Nvidia mikt voor het eerste kwartaal van het pas gestarte boekjaar 2025 op 24 miljard dollar omzet. Dat impliceert een omzetgroei van ongeveer 9 procent op kwartaalbasis. De brutomarge zal licht aantrekken tot 77 procent. Nvidia zal een symbolisch kwartaaldividend van 4 dollarcent uitkeren.

Conclusie

Nvidia maakte opnieuw een spectaculaire koerssprong en noteert nu tegen ruim keer de omzet en tegen zowat 35 keer de verwachte winst. De vergelijkingsbasis wordt vanaf het volgende kwartaal wel een pak uitdagender. Vorig boekjaar was de groei indrukwekkend, omdat een jaar eerder nauwelijks sprake was van AI. Dat is vanaf het volgende kwartaal niet meer het geval, dus behoren groeicijfers van 200 procent en meer tot het verleden. Er mag weinig mislopen om de huidige waardering te kunnen blijven verantwoorden. Dat geldt niet alleen voor Nvidia, maar nu aankopen, vinden we een slecht idee. Geleidelijk aan de winsten verzilveren, is een veel beter plan.

Er mag weinig mislopen om de huidige waardering te kunnen blijven verantwoorden.

Advies: verkopen

Risico: gemiddeld

Rating: 3B

Koers: 788,17 dollar

Ticker: NVDA US

ISIN-code: US67066G1040

Markt: Nasdaq

Beurskapitalisatie: 1.970 miljard dollar

K/w 2023: 65

Verwachte k/w 2024: 35

Koersverschil 12 maanden: +239%

Koersverschil sinds jaarbegin: +59%

Dividendrendement: 0,02%

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content