Novo Nordisk, een aandeel met overgewicht
De koers is in vijf jaar bijna 500 procent gestegen. Dat is aanzienlijk meer dan de omzet- en winstgroei.
Het Deense Novo Nordisk is een van de best presterende bedrijven in de duurzame portefeuille. Het aandeel is eind 2016 begonnen aan een opmars, die versnelde in 2021. In juni van dat jaar kreeg het bedrijf goedkeuring voor het gebruik van GLP-1 als therapie voor diabetes. Het middel bleek ook goed te helpen om gewicht te verliezen en het ging virala toen mediapersoonlijkheid Kim Kardashian in een video op haar sociale media aangaf met het GLP 1-middel Ozempic flink te zijn afgevallen. Het gevolg is dat Novo Nordisk fors investeert in het vergroten van de productie en evengoed de vraag niet aan kan.
Novo Nordisk is de marktleider in diabetesbestrijding (34% marktaandeel) en heeft een technologische voorsprong die wordt beschermd door patenten. Dat geeft het bedrijf een zeer sterke concurrentiepositie. Wereldwijd kampen steeds meer mensen met overgewicht en wordt de bevolking steeds ouder. Dat leidt tot meer diabetes. De introductie van GLP-1 in de medicijnen Ozempic voor diabetes en Wegovy voor obesitas, heeft de groei van Novo Nordisk versneld.
De markt bedroeg vorig jaar 25 miljard dollar en de verwachting is dat die groeit naar 75 miljard dollar in 2031. In juni beginnen in de Verenigde Staten 60.000 mensen met het gebruik van Wegovy, tegenover 56.000 in mei.
Om de groeiende vraag te kunnen bedienen kondigde Novo Nordisk aan 4,1 miljard dollar te investeren in nieuwe productiefaciliteiten. De belangrijkste rem op de groei wordt gevormd door de kosten van de behandeling. Daarom probeert het bedrijf ook in te zetten op aanvullende kwalen die bij mensen met overgewicht vaker voorkomen, zoals hartklachten, leverfalen en een hoge bloeddruk.
Het aandeel Novo Nordisk bereikte de afgelopen periode steeds nieuwe recordniveaus. Eerst bleek dat deelnemers van een studie met het experimentele obesitasmedicijn Amycretin na twaalf weken 13 procent van hun gewicht verloren, twee keer zoveel als bij Wegovy. De huidige obesitasmedicijnen worden via injecties toegediend. Voor de volgende fase wordt gewerkt aan een pil, waarvan analisten hoge verwachtingen hebben. Begin 2026 worden resultaten van de volgende studiefase verwacht. Onlangs werden de medicijnen van Novo Nordisk ook goedgekeurd voor de Chinese markt, waarmee een markt van 150 miljoen mensen met overgewicht werd geopend.
Novo Nordisk heeft Cardior Pharmaceuticals overgenomen voor 1 miljard euro, om de pijplijn met medicijnen tegen hart- en vaatziekten te versterken. Het Duitse bedrijf richt zich op de ontwikkeling van RNA om hartziekten te voorkomen en te genezen.
Novo Nordisk verwacht ongeveer 25 procent omzetgroei in 2024. Analisten denken dat de omzet van Novo Nordisk in 2025 met 21 procent zal toenemen en in 2026 met 16 procent. De verwachting is dat de winst per aandeel met gemiddeld 18 procent zal groeien in de komende vijf jaar. Door de goede resultaten is de koers de afgelopen vijf jaar bijna 500 procent gestegen. Dat is aanzienlijk meer dan de omzet- en winstgroei.
Conclusie
Het aandeel is momenteel hoog gewaardeerd met een koers-winstverhouding van ruim 40. Ondanks de uitstekende groeimogelijkheden, het sterke management en de sterke winstgevendheid verlagen we toch het advies naar ‘verkopen’. De fundamentals zijn nog altijd goed, maar de waardering is te ver vooruitgelopen, waardoor de kans op een scherpe koersdaling bij een tegenvaller is toegenomen. Mocht zo’n koersdaling optreden, dan biedt dat misschien weer kansen om het aandeel terug te kopen.
Advies: verkopen
Risico: laag
Rating: 3A
Koers: 972,7 Deense kroon
Ticker: NOVO NA
ISIN-code: NL0012817175
Markt: Euronext Amsterdam
Beurskapitalisatie: 4343 miljard Deense kroon
K/w 2023: 48
Verwachte k/w 2024: 41
Koersverschil 12 maanden: +83%
Koersverschil sinds jaarbegin: +39%
Dividendrendement: 1,0%
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier