Nieuwe strategie blijft een gok voor Intel
Intel neemt een zware gok met zijn foundrystrategie en kijkt aan tegen zware investeringen met een onzeker rendement.
Intel surfte vooral in de tweede helft van vorig jaar mee op de hype rond artificiële intelligentie (AI). Het vierde kwartaal was best goed, met een omzet van 15,4 miljard dollar, of 10 procent meer dan een jaar eerder en ruim 200 miljoen dollar boven de consensusprognose. Ook de winst per aandeel lag met 0,54 dollar boven de verwachte 0,45 dollar. Over het hele boekjaar 2023 daalde de omzet met 14 procent tot 54,2 miljard dollar. Voor dit jaar ligt de consensusverwachting op 57,4 miljard, of een bescheiden groei met 6 procent.
Client Computing blijft veruit de grootste afdeling (55% van de groepsomzet), maar zag de omzet vorig jaar wel met 8 procent dalen. Intel verliest al geruime tijd marktaandeel aan AMD, maar analisten zien de pc-verkoop na een krimp van twee jaar in 2024 weer aantrekken. Datacenter & AI (29% van de omzet) verloor 20 procent en Network & Edge zelfs 31 procent. Een tijd geleden besliste Intel om ook voor derden chips te produceren. Daartoe werd Intel Foundry Services (IFS) opgericht. Hoewel IFS al contracten afsloot met Microsoft en Nvidia, blijft het alsnog een kleine speler in vergelijking met marktleider TSMC, waar het naar eigen zeggen ooit mee wil concurreren. De omzet van IFS verdubbelde vorig jaar naar 952 miljoen dollar, maar blijft zwaar verlieslatend.
De chipproductietak leed in 2023 een verlies van 7 miljard dollar, bijna 2 miljard dollar meer dan een jaar eerder. Dit jaar zal dat verlies nog hoger liggen, maar daarmee is volgens CEO Pat Gelsinger het dieptepunt bereikt. De bedoeling is in 2027 break-even te draaien. Intel kan in de Verenigde Staten gelukkig rekenen op een subsidie, die tot 8,5 miljard dollar kan oplopen. Die is een gevolg van de Chips and Science Act, die geld geeft aan bedrijven die in de Verenigde Staten nieuwe chipfabrieken bouwen of bestaande productiefaciliteiten moderniseren en uitbreiden. Intel wil de komende vijf jaar 100 miljard dollar investeren in chipproductie met nieuwe fabrieken in Ohio, Arizona, New Mexico en Oregon. Behalve op de directe subsidie kan Intel aanspraak maken op goedkope kredieten tot een bedrag van 11 miljard dollar.
De geopolitieke spanningen met China kunnen Intel wel omzet kosten. De Chinese overheid startte met het uitfaseren van het gebruik van buitenlandse chips en besturingssystemen op overheidscomputers en -servers. Nieuwe aankoopregels voor overheidsinstanties staan chips van Amerikaanse fabrikanten niet langer toe, tenzij er geen alternatief is. Met 27 procent is China de grootste afzetmarkt van Intel. Voorlopig gelden de restricties alleen voor overheidssystemen en -bestellingen. De financiële impact voor Intel is daarom lastig te berekenen. China reageert op het Amerikaanse verbod op de verkoop van Huawei-telecomapparatuur en het gebruik van TikTok op overheidstoestellen. De kapitaaluitgaven worden dit jaar op 16 miljard dollar begroot, of ongeveer evenveel als in 2023. Intel sloot 2023 af met een cashpositie van 25 miljard dollar. Daar stond een schuld van 49,7 miljard dollar tegenover. Het jaardividend bedraagt 0,5 dollar per aandeel, tegen de huidige koers goed voor een bescheiden rendement van 1,3 procent.
Lees verder onder de grafiek
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Conclusie
Intel noteert tegen meer dan 27 keer de verwachte winst en 12 keer de ebitda van het lopende boekjaar. Dat is vrij pittig, omdat daar slechts een beperkte groei en een veeleer laag rendement tegenover staat. Intel neemt een zware gok met de foundrystrategie en kijkt aan tegen zware investeringen met een onzeker rendement. De halfgeleidergroep kan wel profiteren van een herstel in het klassieke pc-segment. Het aandeel is te behouden.
Advies: houden/afwachten
Risico: gemiddeld
Rating: 2B
Koers: 36,31 dollar
Ticker: INTC US
ISIN-code: US4581401001
Markt: Nasdaq
Beurskapitalisatie: 158,4 miljard dollar
K/w 2023: 93
Verwachte k/w 2024: 27,5
Koersverschil 12 maanden: +15%
Koersverschil sinds jaarbegin: -28%
Dividendrendement: 1,3%
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier