Nieuwe correctie ASML biedt koopkans voor langetermijnbelegger

ASML © Bloomberg via Getty Images

ASML zal de komende jaren profiteren van de miljardeninvesteringen in AI-datacenters.

Goede kwartaalcijfers en meer orders konden niet beletten dat het aandeel onderuit ging. ASML liet zich voorzichtig uit over de komende kwartalen en kan de vooropgestelde groei voor 2026 niet langer bevestigen. Op het rapport over het tweede kwartaal viel niets af te dingen. De omzet (7,69 miljard euro) klom met 23 procent op jaarbasis en de brutomarge lag met 53,7 procent boven de verwachte 51,9 procent dankzij lagere kosten. ASML haalde voor 5,54 miljard euro aan nieuwe orders binnen, 41 procent meer dan in het eerste kwartaal en ver boven de verwachte 4,8 miljard euro. Daarbij stonden de EUV-machines in voor 2,3 miljard euro.

De verwachte omzet voor het derde kwartaal bleef met 7,4 tot 7,9 miljard euro een stuk onder de eerder verwachte 8,2 miljard euro. CEO Christophe Fouquet verwijst naar de aanhoudende geopolitieke en macro-economische onzekerheid, terwijl ook de nieuwe dreiging van de Verenigde Staten met bijkomende importheffingen een negatieve impact kan hebben op de winstgevendheid. ASML verwacht voor het derde kwartaal een brutomarge tussen 50 en 52 procent. De begin dit jaar vooropgestelde groei met 15 procent voor het volledige boekjaar 2025 blijft overeind. Dat zou de omzet op 32,6 miljard euro brengen, wat een sterk vierde kwartaal impliceert. Voor 2026 durft Fouquet voorlopig geen omzetgroei te beloven.

ASML kan op termijn wel profiteren van soepeler exportregels naar China. In de Verenigde Staten versoepelde president Donald Trump na een gesprek de Nvidia-topman Jensen Huang de exportbeperkingen voor de geavanceerde AI-chips van Nvidia en AMD. Voor ASML gelden tot nog de beperkingen op de verkoop van geavanceerde chipmachines aan Chinese klanten. Die waren al van toepassing op EUV-machines, maar werden vorig jaar onder Amerikaanse druk uitgebreid naar oudere DUV-machines.

Ondanks die beperkingen staat China nog altijd in voor 27 procent van de omzet van ASML. Het bedrijf verwacht dat dit de komende kwartalen ongeveer stabiel zal blijven. Taiwan is met een aandeel van 35 procent in de omzet van ASML de grootste afnemer. De grootste individuele klanten zijn TSMC, Samsung en Intel. De groep levert ook machines aan producenten van geheugenchips als Micron en Hynix.

De langetermijndoelen blijven overeind. De omzet zou tegen 2030 oplopen naar 44 tot 60 miljard euro bij een brutomarge van 56 tot 60 procent. ASML zal de komende jaren profiteren van de miljardeninvesteringen in AI-datacenters. Het bedrijf beschikt over een dominante marktpositie in chipmachines die de meest geavanceerde AI-chips kunnen produceren.

In het tweede kwartaal werd een slotdividend van 1,84 euro uitgekeerd, wat het totaal over het boekjaar 2024 op 6,4 euro brengt. Het eerste kwartaaldividend van 2025 wordt op 6 augustus uitbetaald en zal 1,6 euro bedragen tegenover 1,52 euro een jaar eerder. ASML kocht tussen april en juni 2,3 miljoen aandelen in voor ongeveer 1,4 miljard euro.

Conclusie

ASML noteert bijna een kwart lager dan een jaar geleden. Dat komt omdat de groei van het bedrijf in schokken verloopt. Het aandeel noteert nu tegen 27 keer de verwachte winst van het lopende boekjaar. Dat is in absolute cijfers niet laag, maar de historische waardering ligt nog een pak hoger. Gezien de status van marktleider en de goede langetermijnvooruitzichten kan het aandeel een premie tegenover het marktgemiddelde claimen. Wellicht blijft de volatiliteit de komende tijd vrij hoog, maar een eerste positie is verantwoord.

Advies: eerste positie
Risico: hoog
Rating: 1C

Koers: 646,8
Ticker: ASML NA
ISIN-code: NL0010273215
Markt: Euronext Amsterdam
Beurskapitalisatie: 258 miljard
K/w 2024: 33,7
Verwachte k/w 2025: 27
Koersverschil 12 maanden: -23,9%
Koersverschil sinds jaarbegin: -5,8%
Dividendrendement: 1%

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content