Apple surft mee op AI

Apple © Belga
*  

Wall Street blijft in de ban van artificiële intelligentie (AI) en daar kon Apple van profiteren. Het technologiebedrijf werd met een beurswaarde van bijna 3,3 biljoen dollar weer het meest waardevolle bedrijf ter wereld.

Beleggers hadden lang uitgekeken naar de Worldwide Developers Conference (WWDC), waar Apple eindelijk zijn plannen rond AI zou bekendmaken. Er werd gevreesd dat Apple achterliep op de concurrentie. Apple pakte uit met zijn eigen AI-systeem. Apple Intelligence zal in het eigen besturingssysteem iOS en verschillende apps geïntegreerd worden. Dankzij de samenwerking met OpenAI worden functionaliteiten van ChatGPT beschikbaar. Er zijn ook onderhandelingen bezig om de Gemini-chatbot van Google te integreren. Dat moet zaken als autonome samenvattingen van teksten, geavanceerde fotobewerkingen en betere zoekfunctionaliteiten mogelijk maken.

Mooie vooruitzichten voor de gebruikers, alleen is dat leuks enkel beschikbaar voor de nieuwste producten: de iPhone 15 Pro en zijn opvolger de iPhone 16, die er wellicht dit najaar komt. Hetzelfde geldt voor de iPad. Enkel de versies met Apples eigen M1-chip (en afgeleiden) kunnen van de AI-functionaliteiten genieten. Apple houdt de gebruikers dus een wortel voor. Ze moeten het nieuwste toestel hebben, om de meest geavanceerde functies te kunnen gebruiken. Zo wil Apple een nieuwe upgradecyclus in gang zetten, waarbij oudere toestellen massaal ingeruild worden tegen nieuwe.

Opmerkelijk is dat het aandeel pas twee dagen na het nieuws begon te stijgen. De dag van de conferentie daalde de koers met 2 procent, maar de volgende twee dagen koerste het aandeel vlot meer dan 10 procent hoger. De beleggers menen dus dat de strategie succesvol zal zijn.

De andere grote smartphonefabrikanten zullen eveneens plannen hebben om AI in hun toestellen te integreren. Ook de economische conjunctuur speelt een niet te onderschatten rol. Voor het upgradeverhaal moeten de consumentenuitgaven op peil blijven, en dat is in een recessiescenario niet gegarandeerd.

De recentste kwartaalcijfers van Apple kwamen boven de verwachtingen uit, al lag de lat heel laag en wordt voor dit boekjaar nagenoeg geen omzetgroei verwacht. De omzet uit de verkoop van iPhones daalde op jaarbasis met 10,5 procent, maar lag met 46 miljard dollar toch iets boven de verwachtingen. In China bleef de omzetdaling beperkt tot 8,1 procent. Het land levert 18 procent van de groepsomzet. Ook de omzet uit Wearables (-9,6%) en de iPad (-16,7%) daalde. Diensten blijven de sterkst groeiende tak (+14%), goed voor 26 procent van de groepsomzet.

Apple keerde in het tweede kwartaal 27,4 miljard dollar uit aan de aandeelhouders onder de vorm van aandeleninkopen (23,7 miljard) en dividenden (3,7 miljard). Het dividend steeg met 4 procent, naar 0,25 dollar op kwartaalbasis, goed voor een rendement van 0,5 procent. Daarnaast kondigde Apple de grootste aandeleninkoop uit zijn geschiedenis aan met een programma ter waarde van 110 miljard dollar.

Conclusie

Apple noteert tegen meer dan 32 keer de verwachte winst en 27 keer de verwachte kasstroom, een kwart boven het gemiddelde van de voorbije vijf jaar. Daar staat voor de komende vijf jaar een gemiddelde jaarlijkse winstgroei van 11 procent tegenover. Zelfs indien dat cijfer nog wat hoger uitkomt, is het aandeel schromelijk overgewaardeerd. We zien de aantrekkingskracht van het AI-verhaal voor de Apple-beleggers, maar dit niet het ideale moment om het aandeel te kopen. Beleggers die nog geen winst hebben genomen, raden we aan daar niet te lang meer mee te wachten.

Koers: 212,49 dollar

Markt: Nasdaq

Ticker: AAPL US

ISIN-code: US0378331005

Beurskapitalisatie: 3.230 miljard dollar

K/w 2023: 34,5

Verwachte k/w 2024: 32.3

Koersverschil 12 maanden: +15%

Koersverschil sinds jaarbegin: +10%

Dividendrendement: 0,5%

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content