Netflix toont veerkracht

Voorlopig lijken de prijsverhogingen bij Netflix weinig impact te hebben op de groei.

Met een klim van 8 procent, nog voor de publicatie van het kwartaalrapport, deed Netflix het een stuk beter dan de Nasdaq Composite die sinds begin dit jaar ruim 15 procent moest inleveren. De markt beschouwt Netflix als een bedrijf dat bestand is tegen een recessie omdat we in economisch moeilijke tijden thuis blijven kijken naar series, films en sport. Andere vormen van vrije tijd zijn meestal een stuk duurder.

Netflix verhoogde de prijzen in de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Argentinië. Dit kwartaal komt Frankrijk aan de beurt. Voor het eerst publiceert Netflix geen cijfers meer over het aantal abonnees, omdat daar volgens het management te veel de nadruk op werd gelegd. Voortaan moeten we het dus doen met omzetcijfers per regio.

De groepsomzet klom met 12,5 procent op jaarbasis naar 10,54 miljard dollar, een fractie boven de verwachtingen. Daarbij profiteerde Netflix van de goedkopere dollar die in het eerste kwartaal tegenover een korf van munten bijna 10 procent goedkoper werd. Op de thuismarkt (VS en Canada) lag de groei met 9 procent lager dan in het vorige kwartaal (+15%) en dezelfde periode een jaar eerder (+17%). De operationele marge lag met 31,7 procent hoger dan verwacht, maar dat heeft te maken met de timing van de uitgaven. De grootste investeringen staan voor de tweede jaarhelft gepland en Netflix verwacht voor het volledige boekjaar nog steeds een marge van 29 procent. De omzet zal tussen 43,5 en 44,5 miljard dollar uitkomen. Het midden van die vork impliceert een groei met 13 procent op jaarbasis.

De ambitie van Netflix is niet min. Het bedrijf wil tegen 2030 een beurswaarde van 1 biljoen (1.000 miljard) dollar bereiken. Dat is ruim twee keer zoveel als de huidige waarde. Daarvoor moet de jaaromzet (in 2024 39 miljard dollar) verdubbelen en het aantal betaalde abonnees toenemen.

Netflix wil nog meer inzetten op niet-Amerikaanse producties. Zo werd 1 miljard dollar geïnvesteerd in Mexicaanse producties en 2,5 miljard dollar in Zuid-Korea. Volgens Netflix zit nog veel rek op het advertentiemodel waarbij gebruikers in ruil voor publiciteit een lagere vergoeding betalen. Het Netflix AdSuite-advertentieplatform werd in april in de VS uitgerold en zal de komende maanden ook op andere markten worden gebruikt.

Netflix is de marktleider in streaming en veruit de meest winstgevende met vorig jaar een nettowinst van 8,7 miljard dollar. Concurrenten Disney en Warner Bros slaagden er pas vorig jaar voor het eerst in winst te boeken, terwijl Comcast en Paramount nog verlieslatend zijn. Netflix rekende voor dat het maar 10 procent van de schermtijd inneemt, wat het groeipotentieel benadrukt.

De vrije kasstroom bedroeg in het eerste kwartaal 2,66 miljard dollar, een verdubbeling tegenover een jaar eerder. De streaminggroep mikt voor het volledige boekjaar op 8 miljard dollar. Netflix betaalde in het eerste kwartaal voor 800 miljoen dollar aan schulden terug en kocht 3,7 miljoen aandelen in voor 3,5 miljard dollar. In het kader van het lopende inkoopprogramma heeft Netflix nog 13,6 miljard dollar beschikbaar.

Conclusie

Netflix presteerde grotendeels in lijn met de verwachtingen en herhaalde de eerdere prognoses voor 2025. Voorlopig lijken de prijsverhogingen weinig impact te hebben op de groei. Omdat het aandeel tot nog toe nauwelijks corrigeerde, is de waardering nog altijd heel pittig. Netflix noteert tegen 40 keer de verwachte winst en meer dan 50 keer de vrije kasstroom. Op een opluchtingsrally na is er weinig opwaarts koerspotentieel. Vandaar het verkoopadvies.

Advies: verkopen
Risico: gemiddeld
Rating: 3B
Koers: 973,03 dollar
Ticker: NFLX US
ISIN-code: US64110L1061
Markt: Nasdaq
Beurskapitalisatie: 411 miljard dollar
K/w 2024: 51
Verwachte k/w 2025: 40
Koersverschil 12 maanden: +58%
Koersverschil sinds jaarbegin: +9%
Dividendrendement:
Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content