Microsoft is geprijsd voor perfectie
Microsoft groeit sterk, maar alles hangt af van de mate waarin het erin slaagt geld te verdienen aan de AI-technologie.
Microsoft rondde in januari de kaap van 3 biljoen dollar beurswaarde. De softwaregroep is nog maar het tweede bedrijf dat daarin slaagt, na Apple. Bij de kwartaalcijfers werden nagenoeg alle prognoses moeiteloos gehaald of overtroffen.
In de drie maanden tot eind december, het tweede kwartaal van het fiscaal boekjaar 2024, realiseerde Microsoft een recordomzet van 62 miljard dollar. Dat is 17,6 procent meer dan een jaar eerder. Dat cijfer ligt boven de eigen prognose van 60 tot 61 miljard en bijna 900 miljoen dollar boven de consensusverwachting. Activision, waarvan de overname in oktober werd afgerond, droeg iets meer dan 2 miljard dollar bij.
Ook in winstgevendheid presteerde Microsoft boven de verwachtingen met een brutomarge van 68 procent en een ebit-marge van 44 procent. Netto werd 21,9 miljard dollar verdiend of 2,93 dollar per aandeel, een derde meer dan een jaar eerder en ruim boven de consensusprognose van 2,78 dollar.
De doorbraak van artificiële intelligentie (AI) is een van de voornaamste redenen voor de sterke koersprestatie van Microsoft in 2023. De groep is niet alleen de medeoprichter van OpenAI, de ontwikkelaar van ChatGPT, maar integreert ook steeds meer AI-technologie in zijn software. Bij de Microsoft 365-cloudbundels wordt sinds vorig jaar de Copilot-optie aangeboden voor 30 dollar extra per maand. Daarmee kunnen gebruikers een tekst autonoom samenvatten, presentaties samenstellen of mails selecteren op basis van relevantie. Microsoft geeft voorlopig niet vrij hoeveel klanten gebruikmaken van de technologie. De groep heeft met de Maia100 ook een nieuwe, in huis ontwikkelde AI-chip geïntroduceerd, die intern moet concurreren met de AI-chips van Nvidia.
Voor het lopende boekjaar wordt op een omzetgroei met 14 procent gerekend. AI kan dat percentage optrekken, maar alles hangt af van de mate waarin Microsoft erin slaagt geld te verdienen aan de AI-technologie.
Intelligent Cloud was het voorbije kwartaal de grootste afdeling met een omzet van 25,9 miljard dollar (+20%). Azure groeide met 30 procent, waarbij AI-diensten een bijdrage van 6 procent aan de groei leverden. Azure groeit beduidend sneller dan de aanbiedingen van Alphabet (Google Cloud) en Amazon (AWS). Al 53.000 grote Azure-klanten maken gebruik van AI-technologie. Dat is een derde meer dan een jaar eerder. Ook Office 365 liet met een groei van 17 procent een sterke prestatie optekenen. De gamingafdeling profiteerde van de integratie van Activision en zag de omzet met bijna de helft toenemen.
Door de overname van Activision is de post goodwill op de balans fors toegenomen.
Microsoft haalde in het tweede kwartaal een vrije kasstroom van 9,1 miljard dollar, flink hoger dan de 4,9 miljard in dezelfde periode een jaar eerder. De softwaregroep keerde tijdens de laatste drie maanden van vorig jaar 8,4 miljard dollar uit aan de aandeelhouders in de vorm van dividenden en aandeleninkopen. Microsoft beschikte eind december over 81 miljard dollar aan cash en verhandelbare effecten. De langetermijnschuld bedraagt 44,9 miljard dollar. Door de overname van Activision is de post goodwill op de balans fors toegenomen naar 118,9 miljard dollar.
Conclusie
Microsoft noteert tegen respectievelijk 37 en 34 keer de verwachte winst van dit en volgend boekjaar, 14 keer de omzet en 27 keer de bedrijfswinst. Daar staat een sterke groei tegenover, die nog kan aantrekken als het erin slaagt de AI-functies ten gelde te maken. Maar de waardering blijft pittig. Microsoft is stilaan geprijsd voor perfectie. Het is absoluut niet meer het moment om de aandelen te kopen. Wie het aandeel bezit, mag de winst beginnen binnen te halen.
Advies: verkopen
Risico: laag
Rating: 3A
Koers: 407,49 dollar
Ticker: MSFT US
ISIN-code: US5949181045
Markt: Nasdaq
Beurskapitalisatie: 3037 miljard dollar
K/w 2023: 37
Verwachte k/w 2024: 34
Koersverschil 12 maanden: +60%
Koersverschil sinds jaarbegin: +7%
Dividendrendement: 0,7%
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier