Lezersvraag: Is Thermo Fisher weer een koopje?

© Getty
*  

Thermo Fisher was jarenlang een prima belegging. De voorbije twee jaar gaat het op en neer. Is het aandeel stilaan weer koopwaardig?

De lifesciencesgigant kent een weinig inspirerend jaar. Langzaam maar zeker echter verbeteren de vooruitzichten, en vanaf 2025 mag weer omzet- en winstgroei worden verwacht. Vijf jaar geleden haalde Thermo Fisher Scientific (ticker TMO) een jaaromzet van 24,4 miljard dollar, waarop het een (aangepaste) nettowinst van 4,5 miljard dollar boekte. De beurswaarde bedroeg 114,5 miljard dollar. In de daaropvolgende jaren is het concern stevig gegroeid. In de eerste helft van dit jaar lagen de omzet en de aangepaste nettowinst op respectievelijk een kleine 21 miljard dollar en ruim 4 miljard dollar, bijna net zoveel als over heel 2018. De beurswaarde is in de afgelopen vijf jaar meer dan verdubbeld, tot 233 miljard dollar.

Die klinkende cijfers vertellen echter niet het hele verhaal. Thermo Fisher was een van de winnaars van de coronacrisis en had topjaren in 2020 en 2021 met miljarden dollars aan corona-omzet uit testen en vaccinproductie en -onderzoek. In die jaren bedroeg de autonome omzetgroei respectievelijk 25 en 17 procent. Met het verdwijnen van de coronacrisis ging evenwel ook de autonome omzetgroei verloren. Die viel in 2022 terug tot 0 procent, en vorig jaar was er zelfs een krimp van 5 procent. Dit jaar is er een stabilisatie. Eind vorige week herhaalde Thermo Fisher op de jaarlijkse beleggersdag zijn verwachting voor de autonome omzetgroei van -1 tot 1 procent voor 2024. Dat is inclusief een negatief effect van 3 procentpunt van niet meer terugkerende corona-omzet.

De klanten van Thermo Fisher, laboratoria en biofarmabedrijven, zijn lang bezig geweest met het wegwerken van hun te grote voorraden consumables, producten die verbruikt en vervangen moeten worden, zoals celkweekmedia, reageerbuizen, reagentia en wegwerp-bioreactoren. Die voorraadafbouw loopt nu op zijn einde, en topman Marc Casper ziet eindelijk een stabilisatie op de eindmarkten van Thermo Fisher. Hij is er dan ook van overtuigd dat de markten waarop het bedrijf actief is (met een omvang van 235 miljard dollar) naar hun normale groeitempo van 4 tot 6 procent per jaar zullen terugkeren. Casper durfde niet te zeggen wanneer die gebruikelijk groeivoet weer wordt bereikt, maar gaf wel aan dat Thermo Fisher onder dergelijke omstandigheden 3 procentpunt sneller zal groeien dan de markt.

In dat geval kan de (aangepaste) ebit-marge (bedrijfswinst/omzet) van nu 22,6 procent met 40 à 50 basispunten (0,4 à 0,5%) stijgen. Gecombineerd met overnames – die Thermo Fisher met grote regelmaat doet – moet dat leiden tot een dubbelcijferige groei van de winst per aandeel en de vrije kasstroom. De winsttaxatie van 21,5 doller per aandeel voor dit jaar moet haalbaar zijn. Voor 2025 zou een winstgroei van 10 procent richting 24 dollar per aandeel mogelijk moeten zijn.
Daarmee komt de waardering van Thermo Fisher voor 2025 op ruim 25 keer de winst. Dat is op zich niet goedkoop, maar wel in lijn met het historisch gemiddelde van het bedrijf. Bovendien heeft Thermo Fisher onlangs zijn positie op meerdere marktsegmenten duidelijk versterkt via overnames. Met nu eindelijk zicht op een gestage verbetering op zijn eindmarkten hanteren we inderdaad opnieuw een positief advies voor dit aandeel (koopwaardig; rating 1B).

HEBT U OOK EEN BELEGGINGSVRAAG?
Elke week behandelen we een actuele vraag van een abonnee. Heeft u ook een beleggingsvraag? Mail die dan naar beleggen@trends.be. Misschien leest u hier dan het antwoord.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content