De koers van Prosus is dit jaar al mooi opgelopen, maar is volgens mij nog steeds een pak minder waard dan de som van de participaties in Tencent en andere bedrijven. Met andere woorden: er lijkt nog wel koerspotentieel te zijn. Delen jullie die mening?
De holding Prosus kwam dit jaar vooral in het nieuws door het aankoopbod van 20,30 euro per aandeel op Just Eat Takeaway (JET). Het bod loopt nog tot 29 juli. Intussen blijven er vragen komen over hoe die overname in de strategie past. Prosus heeft al een belang van 28 procent in Delivery Hero-eigenaar Glovo, een positie van 25 procent in het Indiase bezorgplatform Swiggy en het is de eigenaar van iFood, de marktleider in Latijns-Amerika.
De waardeontwikkeling van het aandeel wordt voorlopig echter vooral bepaald door het koersverloop van Tencent. Prosus heeft een belang van 24 procent in het Chinese techconcern, dat tegen de huidige koers een beurswaarde van 126 miljard euro heeft. De waarde van andere belangen komt op ruim 30 miljard euro, terwijl de beurskapitalisatie van Prosus ruim 110 miljard euro bedraagt. Die korting van bijna 30 procent zit aan de bovenkant van de historische bandbreedte, maar is wel afgebouwd tegenover de 50 procent van 2022.
Grosso modo zijn er twee manieren om die onderwaardering weg te werken. Prosus kan belangen naar de beurs brengen of afbouwen, en de vrijkomende middelen naar de aandeelhouders sluizen. In dat opzicht is de 1,5 miljard dollar die Prosus waarschijnlijk ophaalt via de aanstaande beursintroducties van Meesho en Bluestone onvoldoende om de fantasie van beleggers te prikkelen. Het alternatief is via een gunstige, operationele resultaatontwikkeling te laten zien dat Prosus minstens evenveel waard is als de som der delen. Prosus heeft op 3 juni bekendgemaakt dat Ervin Tu vertrekt als hoofd beleggingen. Tu is in 2021 aangetreden en had tijdelijk ook de rol van interim-CEO. Hij heeft sterk de focus gelegd op het versimpelen van de bedrijfsstructuur, waarbij de inkomsten onder meer zijn gebruikt om voor 35 miljard dollar eigen aandelen in te kopen sinds juni 2022. Daardoor is het aantal uitstaande aandelen met 27 procent afgenomen. De aandeleninkoop was een van de factoren achter de krimp van de onderwaardering van Prosus.
De nieuwe Braziliaanse CEO Fabricio Bloisi is groot geworden als internetondernemer. Hij zal meer de focus leggen op het operationeel uitbouwen van de internet- en bezorgactiviteiten dan op het slimme beheer van de investeringsportefeuille. De wijze waarop de overname van JET allerlei kansen creëert voor de uitbouw van de bezorgdiensten en het plotselinge vertrek van Ervin Tu wijzen erop dat het bedrijf voor die laatste route kiest.
Hoewel de ebit van de e-commerceactiviteiten het afgelopen boekjaar naar verwachting is gestegen naar 400 miljoen dollar, is de opbouw van een sterk operationeel trackrecord een meerjarig proces. Het is onwaarschijnlijk dat de onderwaardering op korte termijn snel verder inloopt. Vandaar dat we na de mooie koersprestatie van de voorbije tijd bij ons houden-advies blijven (rating 2B).
Hebt u ook een beleggingsvraag?
Elke week behandelen we een actuele vraag van een abonnee. Heeft u ook een beleggingsvraag? Mail die dan naar beleggen@trends.be. Misschien leest u hier dan het antwoord.