Lezersvraag: is Lumina Gold overnamerijp?
Er komt de jongste tijd beweging in de koers van Lumina Gold. Komt er eindelijk schot in een mogelijke verkoop?
De aanleiding voor de recente koersopstoot bij Lumina Gold is allicht een interview met hoofdaandeelhouder Ross Beaty, dat op 29 januari werd vrijgegeven. Daarin bevestigde hij nogmaals het voornemen om Lumina Gold te verkopen aan een groter mijnbouwbedrijf. Die boodschap brengt hij al enkele jaren, tot nog toe zonder concrete deal.
Het feit dat Beaty in oktober 2023 een kredietfaciliteit van 15,3 miljoen Canadese dollar tegen 0,42 Canadese dollar per aandeel liet omzetten, geeft de vastberadenheid aan om een succesvolle exit te willen realiseren. Beaty bezit door de omzetting 27,7 procent van de uitstaande aandelen. De recentste kapitaalverhoging dateert al van in 2021, waarbij 19 miljoen Canadese dollar werd opgehaald tegen 0,60 Canadese dollar per aandeel. Beaty herhaalde dat een deal sluiten omtrent de huidige beurswaarde van 200 miljoen Canadese dollar niet wenselijk is en hij desnoods wil wachten op een beter sentiment in de edelmetalensector.
De ontwikkeling van het goud- en koperproject Cangrejos in Ecuador gaat gewoon door. Een cruciale stap om de laatste rechte lijn richting een mogelijke investeringsbeslissing (allicht in 2025) te kunnen inslaan, was de aankondiging op 16 mei 2023 van een streamingovereenkomst voor 300 miljoen dollar met Wheaton Precious Metals. Van dat bedrag is 48 miljoen dollar voorzien voor de financiering van de haalbaarheidsstudie en het vergunningsproces. Daarvan ontving Lumina Gold al 28,7 miljoen dollar, met een volgende mijlpaalbetaling voorzien in mei. De overige 252 miljoen dollar is weerhouden voor de medefinanciering van de bouw van de mijn. In ruil zal Wheaton 6,6 procent van de goudproductie kopen tegen 18 procent van de spotprijs.
Op basis van de voorlopige haalbaarheidsstudie van april 2023 zal Cangrejos gedurende 26 jaar jaarlijks gemiddeld 469.000 troyounce goudequivalent produceren, waarvan 377.000 troyounce goud en 41 miljoen pond koper. Het is daarmee het vijfde grootste goudproject wereldwijd dat nog niet in handen is van een groot mijnbouwbedrijf. De totale productiekosten, inclusief de inkomsten van de koperproductie, bedragen een zeer lage 671 dollar per troyounce goud. De bouw zal 2,5 jaar duren en circa 1 miljard dollar kosten, waarvan Wheaton 25 procent op zich zal nemen. Lumina Gold is volop bezig met het vergunningsproces en onderhandelt met de overheid over een beschermingsovereenkomst voor investeerders voor de exploitatie. De bedoeling is alles ten laatste volgend jaar rond te hebben.
Parallel loopt de definitieve haalbaarheidsstudie die in de eerste helft van 2025 klaar zal zijn. Geduld blijft de boodschap. Er zijn geen garanties, maar we gaan ervan uit dat er ten laatste in 2025 een deal zal komen. Allicht zal tegen dan het sentiment in de edelmetalensector een stuk gunstiger zijn en dat laat nog steeds een stevig opwaarts potentieel toe. Vermits er geen kapitaalverhogingen meer nodig zijn, is er in combinatie met het sterke aandeelhouderschap en het vergevorderde stadium van het project een beperkt neerwaarts risico. Koopwaardig met een bovengemiddeld risico (rating 1C).
HEBT U OOK EEN BELEGGINGSVRAAG?
Elke week behandelen we een actuele vraag van een abonnee. Hebt u ook een beleggingsvraag? Mail die naar beleggen@trends.be. Misschien leest u hier het antwoord.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier