Lezersvraag: Is IAMGold een overnamekandidaat?

Goudbaren | Foto: Unsplash
*  

Na enkele moeilijke jaren lijkt het weer beter te gaan bij de goudproducent IAMGold. Het bedrijf gaat weer over de tongen als overnamekandidaat. Klopt dit volgens jullie?

Naarmate de goudprijzen stijgen, neemt ook de fusie- en overnameactiviteit in de mijnbouwsector toe. In september, een maand met veel grote goudconferenties (Beaver Creek en Denver Gold Forum), zwelt de geruchtenmolen traditioneel aan. In theorie is elke kleine en middelgrote goudprocent een overnameprooi, maar gezien de activa en de huidige waardering, schatten we de kansen van IAMGold niet hoger in dan gemiddeld. In de periode 2019-2020 werd IAMGold al eens gekoppeld aan een Chinese partner. Er waren toenaderingspogingen van onder meer Shandong Gold Mining, Zijin Mining en China National Gold Corp, maar de Canadese overheid, die liever geen bedrijven in Chinese handen zag vallen, zorgde er mee voor dat het nooit tot een overeenkomst kwam.

Veruit de belangrijkste mijlpaal bij IAMGold was de start van de commerciële productie bij Côté Gold (Ontario) in augustus. Die mijn wordt, eenmaal op kruissnelheid, de op twee na grootste van Canada. Côté Gold is een open-pitmijn met een levensduur tot minstens 2041, die over de totale looptijd gemiddeld 365.000 troyounce goud per jaar zal produceren. Tijdens de eerste zes productiejaren zal dat zelfs oplopen naar 500.000 troyounce en de totale productiekosten (AISC) zullen minder dan 900 dollar bedragen. Dit jaar wordt dat cijfer nog niet gehaald en zal de output aan de onderkant van de eerder vooropgestelde vork van 220.000 tot 290.000 troyounce uitkomen. De opbrengst komt IAMGold niet volledig toe, want zijn belang in Côté Gold is beperkt tot 60,3 procent. De rest is in handen van het Japanse Sumitomo Metals Mining, dat de bouw van de mijn mee financierde. IAMGold beschikt wel over een optie om het belang op te trekken naar 70 procent en zal die eind november ook uitoefenen. Daar hangt wel een prijskaartje van 380 miljoen dollar aan vast. IAMGold moest de voorbije jaren ook zijn participaties in Rosebel (Suriname) en het Boto Gold-goudproject (Senegal) verkopen om Côte Gold te kunnen bouwen.

Goede vooruitzichten dus, alleen is het aandeel dit jaar al meer dan verdubbeld, is Essakane binnen vier jaar een aflopende zaak en is Westwood vrij klein in omvang met een relatief hoge kostenstructuur. Daarnaast kan van de beloftevolle exploratieactiva (Nelligan, Gosselin en Monster Lake) zelfs in het beste geval dit decennium geen commerciële productie meer worden verwacht. Dat hoeft niet noodzakelijk een probleem te zijn, want de volgende vier jaar kondigen zich met Côté Gold heel lucratief aan. IAMGold kan de kasstromen gebruiken om in die periode andere activa met groeipotentieel te kopen. Toch zijn er op dit moment betere en vooral goedkopere overnameprooien op de markt dan IAMGold, al is in de mijnbouwsector alles mogelijk. Tegen 11 keer de verwachte kasstroom van volgend jaar is IAMGold correct gewaardeerd. Het advies is houden (rating 2C).

HEBT U OOK EEN BELEGGINGSVRAAG? Elke week behandelen we een actuele vraag van een abonnee. Mail die dan naar beleggen@trends.be. Misschien leest u hier dan het antwoord.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content