Lezersvraag: is Adyen een gevallen ster?
Ik zit al met een stevig verlies op mijn positie in Adyen. Onlangs maakte dat populaire aandeel opnieuw een duik. Moet ik mij zorgen maken?
Adyen heeft in de tweede helft van 2022 voor zijn klanten 421,7 miljard euro aan betalingsverkeer afgehandeld. Dat is 41 procent meer dan een jaar eerder. Het groeitempo ligt echter lager dan de 60 procent van de eerste jaarhelft en de 45 procent waar analisten op rekenden.
Ook de marge die de onderneming aan de transacties verdient, is iets afgenomen. Die zogeheten take rate daalde van 17,6 basispunten in de eerste jaarhelft naar 17,1 basispunten in de tweede helft. De daling is geen signaal van toenemende concurrentie, maar een gevolg van de wijze waarop de klantenmix is samengesteld. Het overgrote deel van de groei (ruim 80%) is afkomstig van bestaande klanten. Het is niet ongebruikelijk dat de take rate van Adyen iets daalt als het meer betalingsverkeer voor een grote klant afhandelt. Daar komt bij dat de omzetbijdrage van de reisindustrie – waar de take rate relatief laag ligt – in de nasleep van de pandemie stevig groeide.
De netto-omzet groeide met 30 procent naar 721,7 miljoen euro. Als gevolg van hoge investeringen in nieuwe groei steeg de bedrijfskasstroom (ebitda) met slechts 4 procent naar 372,0 miljoen euro. De vrije kasstroom daalde met 7 procent naar 298,1 miljoen euro, terwijl de nettowinst met 14 procent daalde naar 228,0 miljoen euro.
Na de publicatie van de zwakke groeicijfers ging het aandeel met 15 procent onderuit. De komende tijd zullen veel partijen de winstverwachtingen voor het lopende jaar, door de scherp gestegen kosten, behoorlijk verlagen. In de komende weken ligt een koersherstel dan ook niet voor de hand. Voor de wat langere termijn kiest Adyen voor investeringen in nieuwe groei, op een moment dat veel concurrenten de hand op de knip houden. Daar kan de fintechspeler over enkele jaren de vruchten van plukken in de vorm van een steviger aandeel op de betalingsmarkt en via hogere inkomsten uit groei-initiatieven.
Eén groeicijfer verdient bij Adyen meer aandacht dan de financiële resultaten. Het aantal werknemers nam in de tweede helft van 2022 met 757 toe naar 3.332. Over het hele jaar is het personeelsbestand met 53 procent gegroeid en in 2023 zet die groei door.
Het bedrijf benadrukt dat het streefniveau van een ebitda-marge van 65 procent kon worden bereikt, maar dat het er voor kiest op de korte termijn marge op te offeren, zodat het groeitempo op de lange termijn beduidend hoger ligt. In dat opzicht mikt Adyen onder meer op de ontwikkeling van bankdiensten en op kredietverstrekking aan kmo’s. De onderneming hield vast aan de doelstellingen op middellange termijn van een omzetgroei van circa 25 tot 30 procent en een ebitda-marge van 65 procent.
In het lopende jaar stevent het bedrijf af op een bedrijfskasstroom (ebitda) van 900 miljoen euro en een omzet van 1,75 miljard euro. Maar in 2026 ligt de verwachte ebitda bijna dubbel zo hoog. Met het oog op de negatieve nieuwsstroom is het verstandig te wachten op een gunstiger aankoopmoment. De aandelen Adyen mogen wel in portefeuille blijven (rating 2C).
HEBT U OOK EEN BELEGGINGSVRAAG?
Elke week behandelen we een actuele vraag van een abonnee. Hebt u ook een beleggingsvraag? Mail die dan naar beleggen@trends.be. Misschien leest u hier dan het antwoord.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier