Is ‘s werelds grootste chipbakker klaar voor verdere groei?

Bezoekers van het TSMC-standje op het World Semiconductor Congress 2024 in Nanjing, China. | Bron: CFOTO / Getty Images

Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC), de grootste chipfabrikant ter wereld, wist in augustus 2024 zijn omzet op jaarbasis met maar liefst 33 procent te verhogen. “De vraag naar geavanceerde chips blijft sterk, vooral in sectoren zoals technologie en datacenters”, duidt financieel econoom Tom Simonts.

De omzet van TSMC bedroeg in augustus ongeveer 7,8 miljard dollar. Hoewel die groei met 33 procent lager is dan de spectaculaire 45 procent in juli, blijven de analisten positief. Verwacht wordt dat de omzet in het derde kwartaal met 37 procent zal toenemen. De chipbakker had zijn groeiverwachting voor het volledige jaar eerder opgeschroefd tot boven 20 procent. Daarnaast breidt het grootste Taiwanese bedrijf internationaal uit met nieuwe projecten, onder meer in de Amerikaanse staat Arizona, Japan en Duitsland.

Geopolitiek

Hoe zit het met de schuldgraad van TSMC, gezien zijn aanzienlijke investeringen in expansie? “TSMC heeft nog altijd een nettokaspositie en zijn schulden zijn beheersbaar”, zegt Tom Simonts, beursanalist van KBC. “In 2024 zou zijn schuld ongeveer 1,2 biljoen Taiwanese dollar (30 miljard Amerikaanse dollar, nvdr.) bedragen, wat slechts een fractie van de omzet en de cashflow is. TSMC realiseert een ebitda-marge van 70 procent, waardoor het zijn schulden zonder problemen kan beheren. De enorme kasstromen maken van het bedrijf een echte cashmachine. Daarnaast is er weinig concurrentie die op korte termijn dezelfde high-end chips kan produceren als TSMC, wat zijn positie verder versterkt.”

Welke rol spelen geopolitieke spanningen voor TSMC, gezien zijn thuisbasis Taiwan? De Chinese communistische regering beschouwt het eiland als een afvallige provincie die uiteindelijk weer onder Chinese controle moet komen. Simonts stelt dat dit risico al in de aandelenkoers is verrekend: “Taiwan blijft de thuisbasis van TSMC. Dat brengt risico’s met zich mee en resulteert in een zekere korting op het aandeel. Mocht er iets gebeuren dat de productie in Taiwan verstoort, dan zal dat niet alleen TSMC treffen, maar ook bedrijven als Nvidia en AMD, die afhankelijk zijn van TSMC voor hun productie.”

Lees verder onder grafiek

Bron: Julius.ai en Yahoo Finance

Europa, en dan vooral Duitsland, worstelt met een vertragende industriële groei. Wat zijn de mogelijke gevolgen daarvan voor de vraag naar halfgeleiders? “De vertragende industrie kan vooral invloed hebben op de vraag naar oudere, minder geavanceerde chips”, merkt Simonts op. Toch lijkt TSMC zich daar weinig zorgen over te maken. Het bedrijf richt zich steeds meer op de productie van geavanceerde chips voor toepassingen zoals AI en high-performance computing, sectoren die niet direct worden beïnvloed door de economische omstandigheden in Europa.

“De vraag naar geavanceerde chips blijft sterk, vooral in sectoren zoals technologie en datacenters”, duidt Simonts. “Bedrijven hebben geleerd van de pandemie en zullen niet snel weer de fout maken hun chipbestellingen te annuleren. Ze willen zeker zijn dat ze voldoende capaciteit hebben voor toekomstige vraag.”

‘Beleggers in TSMC kijken eerder naar hun capaciteitsbenutting en het aandeel van geavanceerde chips in hun omzet, dan naar het dividend’

Tom Simonts (KBC)

Relatief laag gewaardeerd

TSMC lijkt, ondanks zijn sterke groeicijfers, nog altijd relatief laag gewaardeerd in vergelijking met andere spelers in de chipindustrie. Simonts benadrukt dat het essentieel is een onderscheid te maken tussen bedrijven die chips ontwerpen en bedrijven die ze produceren. Terwijl chipontwerpers zoals Nvidia en AMD enorm profiteren van de hype rond AI en high-performance computing, is TSMC verantwoordelijk voor de productie van de eigenlijke chips.

“Een ontwerper kan wel zeggen dat ze nieuwe chips maken, van plan zijn naar China te exporteren of de concurrentie willen aangaan, maar uiteindelijk draait het om de vraag hoeveel er daadwerkelijk wordt besteld en geproduceerd”, stelt Simonts vast. “Daar ligt de kern van TSMC’s kracht: zij maken deze beloftes concreet door de daadwerkelijke productie en levering van hun geavanceerde chips.”

“Door de hype rond chipontwerpers zijn hun waarderingen door het dak gegaan, maar TSMC blijft vrij goedkoop, zelfs na de recente groeipiek”, vervolgt de beursanalist. “De investeringen die het doet, zoals het bouwen van een fabriek in Arizona ter waarde van 10 miljard dollar, zijn enorm, maar noodzakelijk om zijn productiecapaciteit te vergroten. Dat is een belangrijke reden waarom TSMC nog altijd een interessante optie is voor beleggers.”

“De AI-hype is immers meer dan dat: het is een AI-feit”, stelt Simonts vast. “En dat zie je terug in de groeicijfers van TSMC, die rond de 30 procent liggen. In de komende één tot twee jaar zal dat misschien iets minder worden, maar daarna zou die groei weer rond de 30 procent moeten uitkomen. Als je kijkt naar de gemiddelde winstgroei voor de komende vijf jaar, verwacht ik een omzetgroei van gemiddeld 25 procent per jaar van 2024 tot 2028.”

Dividendrendement

TSMC doet enorme investeringen, en dat roept bij beleggers de vraag op of die grote uitgaven het dividendrendement in gevaar brengen. “Nee, de investeringen zijn essentieel voor de toekomst, en het dividend is zeker houdbaar”, weet Simonts. “TSMC genereert genoeg cashflow om zowel te investeren als dividenden uit te keren. Het dividendrendement ligt momenteel tussen 3 en 4 procent, en het is stabiel. Beleggers in TSMC kijken echter eerder naar hun capaciteitsbenutting en het aandeel van geavanceerde chips in hun omzet, dan naar het dividend.”

TSMC domineert de wereldwijde chipmarkt met meer dan de helft van het totale marktaandeel. Dat geeft het bedrijf een flinke voorsprong op zijn dichtstbijzijnde concurrent, Samsung Foundry, dat slechts 13 procent van de markt in handen heeft. Andere spelers, zoals UMC, GlobalFoundries en SMIC, hebben kleinere marktaandelen van respectievelijk 8, 6 en 6 procent.

Zie ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content