De Magnificent Seven van de zilvermijnaandelen

Na de klim van de goudprijs verwachten we dat de zilverprijs de komende twaalf maanden een stevige inhaalbeweging maakt en dat ook de zilvermijnaandelen een remonte inzetten
De zilverprijs is nog volatieler dan de goudprijs, maar de aandelenkoersen van de zilverproducenten zijn nóg wisselvalliger. Na de klim van de goudprijs verwachten we dat de zilverprijs de komende twaalf maanden een stevige inhaalbeweging maakt en dat ook de zilvermijnaandelen een remonte inzetten.
U kan daarop inspelen met een algemene tracker zoals de iShares Silver Trust (zilver) en de Global X Silver Miners (zilvermijnen). We zetten ook onze favoriete zilvermijnaandelen op een rijtje – een Magnificent Seven van de zilverproducenten. Een belangrijke kanttekening: pure zilvermijnaandelen zijn er nagenoeg niet meer, want de meeste producenten delven het edelmetaal samen met goud en/of basismetalen als zink, lood of koper.
Drie bedrijven bespreken we regelmatig in Trends Beleggen: First Majestic Siliver, Hecla Mining en Pan American Silver. De vier andere bedrijven in de lijst kunnen als risicovoller worden bestempeld, ofwel omdat ze over slechts één producerende mijn beschikken, ofwel omdat ze slechts één project hebben dat nog moet worden ontwikkeld. Het spreekt voor zich dat een gebalanceerde portefeuille van mijnbouwbedrijven niet enkel uit zulke aandelen mag bestaan.
1. Hecla Mining
Koerspotentieel: hoog
Risico: gemiddeld
Als reactie op de eerstekwartaalcijfers kreeg het aandeel van Hecla Mining een tik van 17 procent. De omzet en de bedrijfswinst bereikten dan wel een recordniveau, maar investeerders focusten op enkele negatieve elementen. Keno Hill blijft een zorgenkind, aangezien de vrije kasstroom – ondanks de fors gestegen zilverprijs – nog altijd negatief is. Om rendabel te zijn moet de verwerkingsinstallatie meer ertsen verwerken. Dat zou operationeel perfect mogelijk zijn, alleen slepen de vergunningsprocedures lang aan. Het komt wel goed met Keno Hill. Alleen duurt het langer dan het management aanvankelijk had vooropgesteld.
Casa Berardi, de enige goudmijn van de groep, zal waarschijnlijk worden verkocht, omdat de overgang van ondergronds naar open pit te veel tijd en investeringen zal vergen. Een verkoop zou ook de balans versterken, want die is met een nettoschuld van 640 miljoen dollar vrij zwak, al is de situatie – gezien de positieve kasstromen – zeker niet zorgwekkend.
De tweede jaarhelft wordt een stuk beter, zodra de kostenbesparingen vruchten afwerpen. Hecla is na de recente correctie een stuk goedkoper dan zijn sectorgenoten. De mogelijke verkoop van Casa Berardi zou van de groep nagenoeg een pure zilverspeler maken.
2. First Majestic Silver
Koerspotentieel: hoog
Risico: hoog
First Majestic Silver was de voorbije jaren een achterblijver door verkeerde managementkeuzes (de overname van Jerrit Canyon) en operationele tegenvallers. De overname van Gatos Silver moet het bedrijf weer op het groeipad brengen. First Majestic blijft aantrekkelijk als turnaroundkandidaat, maar houdt nog altijd een bovengemiddeld risico in, onder meer door een belastingconflict met de Mexicaanse overheid.
3. Pan American Silver
Koerspotentieel: gemiddeld
Risico: laag
Voor de productie van Pan American Silver wordt 2025 een overgangsjaar. De kasstromen zullen wel flink toenemen als gevolg van de hogere goud- en zilverprijzen. Pan American Silver is schuldenvrij en de koers schaduwde de voorbije maanden de zilverprijs. Op korte termijn hoeft geen vuurwerk te worden verwacht, maar Pan American Silver is een minder risicovol aandeel in een portefeuille edelmetaalbedrijven, dat ook een dividend uitkeert.
4. Aya Gold & Silver
Koerspotentieel: hoog
Risico: gemiddeld
Aya is een van de zeldzame pure zilverproducenten. Het belangrijkste actief is de Zgounder-mijn in Marokko. Anders dan Mali en Burkina Faso, die de afgelopen tijd negatief in het nieuws kwamen, is Marokko een van de meest mijnbouwvriendelijke landen in Afrika.
De uitbreiding van Zgounder werd eind vorig jaar afgerond, zodat er nu zowel boven- als ondergronds wordt geproduceerd. De output zal daardoor stijgen van 1,65 miljoen troyounce vorig jaar naar 5,15 miljoen dit jaar. Dat is al spectaculair, maar het management had een streefcijfer van ruim 7,5 miljoen troyounce vooropgesteld. De opstartfase verloopt trager dan verwacht, waardoor het aandeel sinds vorig najaar ruim is gehalveerd. Het hefboomeffect bij hogere prijzen is hoog.
Naast Zgounder is er nog de Boumadine-mijn, eveneens in Marokko. Na de vergunningsfase kan de bouw van de mijn starten, maar de productie zou niet worden opgestart voor 2029. Het management en de raad van bestuur bezitten meer dan 15 procent van de aandelen. De huidige koers is een goed instapmoment.
5. Endeavour Silver
Koerspotentieel: hoog
Risico: hoog
Endeavour Silver, niet te verwarren met Endeavour Mining, beschikt in Mexico met Guanaveci en Bolañitos over twee kleine mijnen met een resterende levensduur van twee tot drie jaar. Onlangs werd ook de productie bij Terronera – eveneens in Mexico – opgestart. De productie had vorig jaar al op gang moeten komen. Het budget is door de inflatieopstoot flink overschreden: in plaats van de oorspronkelijke schatting van 230 miljoen dollar kost de bouw 100 miljoen dollar meer. Maar de start van de commerciële productie zorgt voortaan wel voor extra kasstromen. Terronera zal jaarlijks 4 miljoen troyounce zilver en 38.000 troyounce goud produceren.
Met de afronding van Terronera kwam ruimte voor een nieuw project in Peru, waar Endeavour Silver Minera Kolpa overnam voor 145 miljoen dollar, waarvan 80 miljoen in cash en de rest in aandelen wordt betaald. Het Huachocolpa-complex van Minera Kolpa produceert jaarlijks 5 miljoen troyounce zilverequivalent, waarvan 40 procent zilver en de rest lood, zink en koper. Terronera en Minera Kolpa moeten het wegvallen van Guanaveci en Bolañitos compenseren.
6. GoGold Resources
Koerspotentieel: hoog
Risico: hoog
GoGold Resources beschikt over een producerende mijn die al kasstromen genereert (Parral) en twee ontwikkelingsprojecten (Los Ricos North en South), alle drie gelegen in Mexico. Los Ricos South is het verst gevorderd. Begin dit jaar werd de laatste economische studie gepubliceerd voordat de bouw van de mijn kan starten. Los Ricos South zou eerst een ondergrondse mijn worden, maar onder de vorige president Andrés Manuel López Obrador werden geen nieuwe vergunningen voor zulke mijnen afgeleverd en werd zelfs aangestuurd op een verbod. Zijn opvolger Claudia Scheinbaum is de mijnbouw meer genegen, maar het vergunningsproces loopt nog.
GoGold beschikt over bijna 100 miljoen dollar liquiditeiten en is schuldenvrij. Eenmaal de vergunning voor Los Ricos South binnen is, kan GoGold starten met de bouw, die zo’n twee jaar in beslag zal nemen. GoGold Resources is een overnamekandidaat. Insiders hebben 20 procent van de aandelen in handen.
7. Discovery Silver
Koerspotentieel: gemiddeld
Risico: hoog
Tot voor kort was het Cordero-project in Mexico het belangrijkste actief van Discovery Silver. Cordero zou een van de grootste nog niet ontwikkelde zilverprojecten ter wereld zijn. Op basis van een gedetailleerde economische studie zou Cordero jaarlijks 37 miljoen troyounce zilver kunnen produceren tegen een totale kostprijs van 12,5 dollar – tegen de huidige zilverprijs een heel winstgevende onderneming dus. De economische levensduur wordt – zonder verdere exploratie – op negentien jaar geschat. Niet onbelangrijk is dat het project nog niet vergund is. Het nieuws van een goedkeuring door de Mexicaanse overheid zou een boost zijn voor het aandeel.
Discovery kocht eerder dit jaar ook de Porcupine-goudmijn van Newmont Mining. Die aankoop is niet toevallig. De CEO van Discovery is Tony Makuch, de vroegere CEO van Kirkland Lake, voor dat bedrijf door Agnico-Eagle werd overgenomen. Kirkland was in dezelfde regio als Porcupine actief en Makuch heeft tonnen ervaring in die regio.
Porcupine produceert jaarlijks 285.000 troyounce goud tegen een kostprijs van 1.504 dollar. De mijn kan tot 2046 open blijven. De aankoop van 425 miljoen dollar wordt gefinancierd door een combinatie van royalty’s, schulden en een aandelenuitgifte, waardoor Newmont 15 procent van de aandelen van Disovery in handen heeft. Met Porcupine erbij is Discovery evenwel geen puur zilverbedrijf meer.
We mikken de komende twaalf maanden op een stevige inhaalbeweging van zilver en de zilvermijnaandelen.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier