Boeing haalt cruciaal defensiecontract binnen

Boeing © Boeing
*  

Op de kwartaalcijfers van Boeing is het nog enkele weken wachten, maar het aantal leveringen ligt na twee maanden in 2025 wel beduidend hoger dan in dezelfde periode een jaar eerder.

Het bedrijf leverde in februari 44 toestellen voor een tegenwaarde van 3,2 miljard dollar. Vorig jaar waren dat er slechts 27. Het was de beste februarimaand voor Boeing sinds 2019. Voor januari en februari samen ligt het cijfer op 89 toestellen met een tegenwaarde van 6,4 miljard dollar, of bijna 60 procent meer dan vorig jaar. Daarmee werd nu al het cijfer van het vierde kwartaal (57 toestellen) ruim overschreden.

De consensusprognose voor de omzet van januari tot maart bedraagt 19,6 miljard dollar. Boeing levert een deel van de toestellen uit voorraad, zolang het productieplafond gehandhaafd blijft. Dat werd opgelegd door de Amerikaanse Federal Aviation Administration (FAA), die moet toezien op het productieproces na een aantal kwaliteitsproblemen met de 737 MAX. Boeing maakt zich sterk dat het op dat gebied al flink wat vooruitgang heeft geboekt. In de divisie Passagiersvliegtuigen overstijgt de waarde van het orderboek de grens van 500 miljard dollar. Na een pauze koopt ook China weer 737 MAX- en 787-toestellen van Boeing.

De geplaagde defensiedivisie beleefde een opsteker na de toekenning van een groot Amerikaans contract voor de ontwikkeling en de bouw van een nieuw gevechtsvliegtuig, de F-47. De voorganger, de F-35, werd ontwikkeld door concurrent Lockheed Martin, die ook in de running was voor de F-47, maar president Trump gaf het contract dus aan Boeing. Het Amerikaanse leger beschikt ook nog over de F-22, die gezamenlijk door Boeing en Lockheed Martin werd ontwikkeld. De keuze voor Boeing is opmerkelijk, omdat de defensiedivisie in het verleden met grote problemen kampte. Voor enkele grote defensieprojecten als de Air Force One en de tankvliegtuigen werd een vast bedrag afgesproken, maar toen de kosten veel hoger uitvielen dan begroot, leed Boeing grote verliezen.

In het eerste kwartaal boekte de afdeling nog een operationeel verlies van 5,4 miljard dollar. Boeing zal zijn defensieaanbod verder stroomlijnen en bepaalde types niet langer aanbieden. De exacte waarde van het F-47-contract werd niet bekendgemaakt, maar het gaat om enkele tientallen miljarden dollars, gespreid over meer dan tien jaar. Het concern kreeg ook een opdracht om de vloot Chinook-gevechtshelikopters tegen begin 2027 te moderniseren. Daar is een bedrag van 240 miljoen dollar mee gemoeid.

Intussen wil Boeing een eerdere voorlopige schikking met het Amerikaanse ministerie van Justitie gedeeltelijk terugdraaien. Die werd afgesloten onder president Biden, maar een federale rechter wees de schikking in december af. Boeing hoopt dat de regering-Trump iets milder zal zijn. De schikking gaat over ongelukken met toestellen van het type 737-MAX. Om strafvervolging wegens fraude en het misleiden van de FAA te ontlopen, verklaarde Boeing zich akkoord met een voorlopige schikking, die bestaat uit een boete en gedwongen overheidstoezicht op de productie. Een veroordeling wegens fraude zou betekenen dat Boeing uitgesloten kan worden van nieuwe overheidsopdrachten, maar zover kwam het dus niet. Daarnaast moet de vliegtuigproducent verplicht 455 miljoen dollar extra investeren in veiligheid en kwaliteitscontrole.

Boeing beschikte vorig jaar over 26,3 miljard dollar cash en verhandelbare effecten na de uitgifte van nieuwe aandelen en een converteerbare obligatielening vorig jaar. Het concern beschikt verder nog over een ongebruikte kredietlijn van 10 miljard dollar. De totale schuld bedroeg 53,9 miljard dollar. Het is geen geheim dat Boeing ook dit jaar nog verlieslatend zal zijn, maar operationele vooruitgang en een betere kwaliteitscontrole zijn wel cruciaal. Boeing scoort op beide punten goed, wat het vertrouwen verder moet herstellen. Het binnenhalen van een overheidscontract voor gevechtsvliegtuigen was daarom cruciaal.
We verwachten dat de beperkingen op de productie later dit jaar worden opgegeven en het bedrijf versneld zijn toestellen kan uitleveren. Het aandeel is sinds het dieptepunt van november met 30 procent gestegen, maar Boeing blijft koopwaardig als herstelkandidaat voor wie een beleggingshorizon van minstens twaalf maanden heeft (koopwaardig, rating 1B).

Advies: koopwaardig
Risico: gemiddeld
Rating: 1B


Koers: 179,11 dollar
Ticker: BA US
ISIN-code: US0970231058
Markt: New York Stock Exchange
Beurskapitalisatie: 134 miljard dollar
K/w 2024:
Verwachte k/w 2025:
Koersverschil 12 maanden: -7%
Koersverschil sinds jaarbegin: +1%
Dividendrendement:




Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content