Beterschap op komst voor Pan American Silver
Bedrijven met een blootstelling aan zilver van de omvang van Pan American Silver zijn dun gezaaid en een uitstekende manier om in te spelen op de hogere edelmetaalprijzen.
Pan American Silver (PAAS) beschikt over tien mijnen in zeven landen, die behalve zilver en goud kleinere hoeveelheden zink, lood en koper delven. In het tweede kwartaal bleef de output achter op de prognoses. Dat kwam grotendeels op het conto van La Colorada en Cerro Moro. In La Colorada was de toegang tot de diepere zones met rijke ertslagen beperkt door de werkzaamheden. Daardoor daalde de zilverproductie er met 27 procent, terwijl de productiekosten stegen tot 36 dollar per troyounce, ver boven het groepsgemiddelde. Maar sinds juli is een nieuwe ventilatieschacht operationeel en werd de verwerkingscapaciteit verhoogd van 1.400 naar 1.700 ton per dag. Dat cijfer zal nog stijgen tot 2.000 ton, waardoor de kosten zullen dalen richting 20 dollar en zelfs lager. Bij Cerro Moro (Argentinië) lagen ongunstige weersomstandigheden aan de bron van de lagere output.
Op groepsniveau daalde de zilverproductie met 24 procent naar 4,57 miljoen troyounce, wat het totaal over de eerste jaarhelft op 9,58 miljoen brengt. Toch blijft PAAS vasthouden aan de jaarprognose van 21 à 23 miljoen troyounce. Bij goud was de productiedaling beperkter (-11% tot 220.000 troyounce). Ook hier blijft de jaarverwachting staan op 880.000 à 1 miljoen troyounce. De productiekostprijs van zilver steeg met 21 procent tot 19,07 dollar en die van goud met 18 procent naar 1.584 dollar.
Ondanks de lagere output brachten de hogere verkoopprijzen redding, waardoor de omzet met 686,3 miljoen dollar nog een recordniveau bereikte. Met een gemiddelde verkoopprijs van 28,14 dollar voor zilver kwam de brutomarge uit op 9,07 dollar, tegenover 7,75 een jaar eerder. Voor goud bedroeg de verkoopprijs 2.336 dollar, waardoor de marge naar 752 dollar klom (+19%). De kasstroom uit mijnactiviteiten nam met 39 procent toe naar 162,7 miljoen dollar.
De Canadese regering liet weten dat ze de verkoop van La Arena in Peru zal onderzoeken. PAAS verkocht dit jaar zowel de goudmijn als het La Arena II-ontwikkelingsproject aan het Chinese Zijin Mining. Canada wil de transactie herbekijken omdat Zijin deels in handen van de Chinese overheid is. Van Escobal in Guatemala is voorlopig geen nieuws.
De totale beschikbare liquiditeit van PAAS bedraagt meer dan 1,1 miljard dollar, bestaand uit 369 miljoen dollar cash en verhandelbare effecten, en een kredietlijn van 750 miljoen dollar. De nettoschuld is gedaald tot 470 miljoen dollar en de vrije kasstroom was in het tweede kwartaal positief (73 miljoen dollar). Dat cijfer zal de komende kwartalen verder oplopen, zodat PAAS tegen eind volgend jaar schuldenvrij zal zijn. Dat heeft ook positieve gevolgen voor het dividend, dat automatisch wordt verhoogd naarmate de nettocashpositie toeneemt. Momenteel bedraagt de uitkering nog 10 dollarcent per aandeel, tegen de huidige koers goed voor een rendement van 1,8 procent. PAAS koopt ook regelmatig eigen aandelen in.
Conclusie
De lagere productie en hogere kosten werden meer dan gecompenseerd door de hogere verkoopprijzen voor goud en zilver. In de tweede jaarhelft zal de output toenemen en de kosten dalen, waarbij de aanhoudende prijsstijgingen voor een extra rugwind zorgen. Bedrijven met een blootstelling aan zilver van de omvang van Pan American Silver zijn dun gezaaid en een uitstekende manier om in te spelen op de hogere edelmetaalprijzen. Het aandeel noteert tegen 8 keer de verwachte kasstroom van volgend jaar. Dat is ver onder de piekwaarderingen die we tijdens vorige haussemarkten zagen. PAAS blijft daarom koopwaardig voor de lange termijn.
Advies : koopwaardig
Risico: gemiddeld
Rating: 1B
Koers: 21,20 dollar
Ticker: PAAS US
ISIN-code: CA6979001089
Markt: New York Stock Exchange
Beurskapitalisatie: 7,8 miljard dollar
K/w 2024: 39,5
Verwachte k/w 2025: 16
Koersverschil 12 maanden: +31,4%
Koersverschil sinds jaarbegin: +30%
Dividendrendement: 1,9%
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier