Beleggingstip van de week: Barry Callebaut

Het aandeel heeft flink wat herstelpotentieel. De timing is een stuk moeilijker.
Het verhaal van de Zwitserse Barry Callebaut Group start in 1996 met de fusie van het Belgische Callebaut met het Franse Cacao Barry. Maar de traditie in chocolade gaat al 175 jaar terug. De groep is het nummer één in de productie van cacao- en chocoladeproducten. Het gaat om een jaarlijkse productie van 2,3 miljoen ton, gefabriceerd in 62 productie-eenheden met ruim 13.000 werknemers, actief in 147 landen, wat ruim 10 miljard Zwitserse frank aan jaaromzet oplevert.
Het is een groeibedrijf, onder meer door de toenemende chocoladeconsumptie in de wereld, en een wereldspeler met een stevige reputatie. Tussen 2002 en 2022 evolueerde de beurskoers van 100 naar 2.400 frank. Dat leverde de aandeelhouders een gemiddelde jaarlijkse opbrengst van 15 procent. Intussen zit de beurskoers weer in de buurt van 700 frank, het laagste peil sinds 2011.
Voor die koersval is de basisgrondstof voor chocolade, de cacaobonen, de hoofdverantwoordelijke. Doorgaans schommelt de cacaoprijs tussen 3.000 en 4.000 dollar per ton, maar in de loop van vorig jaar explodeerde de prijs richting 12.500 dollar, de hoogste prijs in 46 jaar.
Voor cacao staan twee landen centraal: Ivoorkust en Ghana. Kameroen, Nigeria, Ecuador, Brazilië en Indonesië zijn kleinere aanbieders. De echte actie vindt dus plaats in West-Afrika, waar in 2023 dubbel zoveel neerslag viel als het gemiddelde van de voorgaande dertig jaar. Dat leidde tot schimmelziektes en een virusinfectie die de oogst aantastten. De regen zorgde ook voor vertraging bij het oogsten, het drogen en het transport van cacao. Vorig jaar was er een aanhoudende droogte in West-Afrika. Daar kwam een tekort aan meststoffen bovenop, waardoor de oogst opnieuw onder de verwachtingen bleef. De opbrengst lag meer dan een kwart lager dan verwacht.
Zo’n brutale prijsstijgingen in een inverse markt (backwardation of een spotprijs die doorgaans een pak hoger ligt dan de termijnprijs) kunnen moeilijk zo snel worden doorgerekend en hebben toch een negatieve impact op de verkochte volumes.
De markt reageerde dan ook extreem negatief op de bekendmaking van de halfjaarcijfers voor het boekjaar 2024-2025 (tot 31 augustus) met op 10 april een koersduik van 21,5 procent en dag later nog eens 8,5 procent. Sindsdien is er nog geen sprake van enig koersherstel. Het volume in cacaoproducten (19,5% van het volume) ging 5,6 procent lager en in chocoladeproducten (80,5% van het volume) 4,5 procent lager. Maar de impact van de indekking van de prijsstijging op de financiële kosten deed de recurrente (zonder uitzonderlijke elementen) nettowinst verschrompelen van 215,8 miljoen Zwitserse frank in de eerste zes maanden van vorig boekjaar tot 63,5 miljoen frank voor de eerste helft van het lopende boekjaar of per aandeel van 39,6 naar 11,9 frank. Daar kwam een enorme toename in het werkkapitaal bovenop, waardoor de vrije kasstroom liefst minus 2,1 miljard frank bedroeg.
Conclusie
De cacaoprijs is weer onder 9.000 dollar per ton gezakt. In historisch perspectief is dat nog altijd uitzonderlijk hoog, wat op de verkochte volumes zal wegen. De markt lijkt wel meer in evenwicht, zodat de kostprijs van de hedging van de cacaoprijs in de tweede helft van het boekjaar lager zou moeten liggen. Tegen 0,3 keer de omzet, 1,3 keer de boekwaarde en 9 keer de gemiddelde winst van de afgelopen vijf jaar heeft het aandeel flink wat herstelpotentieel. De timing is een stuk moeilijker. Te bekijken voor de voorbeeldportefeuille.
Advies: koopwaardig
Risico: gemiddeld
Rating: 1B
Koers: 727,55 Zwitserse frank
Ticker: BARN SW
ISIN-code: CH0009002962
Markt: Zürich
Beurskapitalisatie: 3,99 miljard Zwitserse frank
K/w 2024: 14
Verwachte k/w 2025: 27
Koersverschil 12 maanden: -51%
Koersverschil sinds jaarbegin: -40%
Dividendrendement: 4,0%
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier