Met een krediet van 10 miljoen euro geeft de Nederlandse producent van duurzame kunststoffen Avantium zichzelf even financiële adem.
Het geld is bedoeld om de aanloopverliezen van de eerder dit jaar geopende FDCA-faciliteit overbruggen. Als het bedrijf aantoont dat met die technologie efficiënt bioplastics gefabriceerd worden, opent dat de deur voor nieuwe licentiecontracten.
Hoewel Avantium ruim vijftien contracten heeft voor de (proef)productie van bioplastic, werd in 2023 de enige licentiedeal gesloten. Potentiële partners willen duidelijk eerst bewijs zien van de nieuwe technologie, voordat ze met het bedrijf in zee gaan.
In de tussentijd is er zo’n 40 miljoen euro nodig om de activiteiten uit te rollen. De onderneming was van plan dat bedrag nog voor de zomer op te halen met de plaatsing van nieuwe aandelen. In plaats daarvan krijgt ze toegang tot een tweede schijf van 4 miljoen euro van een achterstelde lening van 9,9 miljoen euro van de provincie Groningen. Daarnaast komt er groen licht om 6 miljoen euro op te nemen uit een lopende kredietfaciliteit.
Het uitblijven van een nieuwe financieringsronde roept de vraag op of er onvoldoende interesse was bij investeerders, of dat het bedrijf niet akkoord wilde gaan met de voorwaarden van een aandelenplaatsing. Beide scenario’s voorspellen weinig goeds, tenzij Avantium voortgang boekt bij een eventuele verkoop van de divisie voor onderzoek en ontwikkeling of het Volta-technologieplatform. De deal is wel een signaal is dat kredietverstrekkers de onderneming niet zonder meer laten vallen.
Conclusie
Er is een goede kans dat de nieuwe fabriek zal bewijzen dat de FDCA-technologie een stevig fundament vormt voor een sterke inkomstengroei op de lange termijn. Maar voorlopig worden de operationele ontwikkelingen overschaduwd door financiële onzekerheid. In afwachting van een meer structurele financiële oplossing, blijft het houden-advies voor het zeer speculatieve aandeel van kracht.