ASML stuurt schokgolf door de chipsector

ASML-stand op Chinese beurs | Foto door Hu Xuebai/VCG via Getty Images

ASML deed de markt opschrikken door, een dag eerder dan verwacht, zijn derdekwartaalcijfers te publiceren.

ASML wordt mogelijk nog door de Nederlandse beurswaakhond AFM op het matje geroepen voor de ‘technische fout’ die ertoe leidde dat de handel in het aandeel een tijd moest worden stilgelegd. Beursgenoteerde bedrijven moeten koersgevoelige informatie gelijktijdig beschikbaar stellen voor alle beleggers, en dat was niet het geval.

Veel erger voor de aandeelhouders was de inhoud van het kwartaalrapport. De omzet in het tweede kwartaal kwam met 7,47 miljard euro nog boven de verwachtingen uit. Ook de brutomarge van 50,8 procent lag in lijn met de prognoses. In het tweede kwartaal kon ASML nog voor 5,57 miljard euro aan bestellingen noteren en voor het derde kwartaal werd op een vergelijkbaar cijfer gerekend. De gerapporteerde 2,63 miljard euro lag echter zwaar onder de verwachtingen. Nu is de orderinname altijd wel heel volatiel, maar deze misser was te groot om die enkel aan seizoenseffecten toe te schrijven. Minder bestellingen zijn een signaal dat de eindmarkten het laten afweten. De omzetprognose voor 2025 werd verlaagd van 30 à 40 miljard euro naar 30 à 35 miljard euro, en ook de eerder vooropgestelde brutomarge zal niet worden gehaald. ASML mikt niet meer op 54 à 56 procent, maar op 51 à 53 procent.

ASML wijst erop dat het herstel in de halfgeleidersector trager verloopt dan verwacht. De groei in de vraag naar geheugenchips en de meeste types logische chips blijft laag. Omdat er nog veel voorraden zijn, zijn de foundry’s die halfgeleiders produceren ook niet gehaast om snel nieuwe capaciteit bij te bouwen. Daardoor is er een lagere vraag naar lithografiemachines. De chips voor toepassingen in kunstmatige intelligentie (AI) doen het wel nog heel goed, maar de groei in dat segment is onvoldoende om de rest te compenseren.

Midden-Oosten

Nadat al de uitvoer van bepaalde halfgeleidertechnologie naar China aan banden werd gelegd, dreigt nu hetzelfde te gebeuren met het Midden-Oosten. ASML mag de nieuwste EUV-machines en sommige oudere types niet naar China verschepen, maar voorlopig zijn er geen beperkingen voor andere landen. Volgens een bericht van nieuwsagentschap Bloomberg overweegt de Amerikaanse regering-Biden ook het Midden-Oosten aan te pakken. Dat komt omdat er sterke vermoedens zijn dat landen als Saudi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten strategisch belangrijke chiptechnologie doorverkopen aan China. Die beperking kan op termijn ook gevolgen hebben voor chipmachinebouwers als ASML.

ASML boekte een vrije kasstroom van 534 miljoen euro en had na het derde kwartaal bijna 5 miljard euro in kas. Er werden, in tegenstelling tot in het tweede kwartaal, geen aandelen ingekocht, maar het tussentijdse dividend dat wordt uitbetaald op 7 november, werd vastgelegd op 1,52 euro per aandeel.

Conclusie

De waardering van ASML weerspiegelde hoge groeiverwachtingen en als die worden bijgesteld, is het logisch dat ook het aandeel mee onderuitgaat. De te vroege publicatie van de cijfers heeft het verrassingseffect nog versterkt. Alle koerswinst sinds begin dit jaar is intussen weggesmolten en de lagere omzet- en margeprognoses betekenen ook dat de winstprognoses voor 2025 te hooggegrepen zijn. We hadden al een verkoopadvies gegeven voor ASML, dat sinds de koerstop al met ruim een derde is gecorrigeerd. Tegen 25 keer de verwachte winst van volgend jaar is het aandeel nog altijd niet goedkoop, maar dat is ASML nooit. Gelukkig waren we er tijdig bij met ons verkoopadvies.

Advies: verkopen
Risico: laag
Rating: 3A
Koers: 638,20 euro
Ticker: ASML NA
ISIN-code: NL0010273215
Markt: Euronext Amsterdam
Beurskapitalisatie: 255,1 miljard euro
K/w 2023: 36
Verwachte k/w 2024: 33
Koersverschil 12 maanden: +13%
Koersverschil sinds jaarbegin: -6%
Dividendrendement: 1,0%

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content