In de afgelopen tien jaar heeft ASMI de winst gemiddeld met 20 procent per jaar doen toenemen.
ASM International, beter bekend als ASMI, komt voort uit Advanced Semiconductor Materials, dat in 1964 werd opgericht door de Nederlandse ondernemer Arthur del Prado. Hij staat bekend als de vader van de Nederlandse chipindustrie. ASML en Besi zijn bijvoorbeeld ooit mede opgezet door ASMI. Anno 2025 maakt ASMI machines die worden gebruikt in het eerste gedeelte (front end) van de productie van halfgeleiders. De onderneming is gespecialiseerd in het maken van machines voor ‘deposition’, het aanbrengen van flinterdunne laagjes materiaal op schijfjes van silicium, de zogenoemde wafers. Die wafers zijn de basis voor de chips die noodzakelijk zijn in verschillende apparaten die iedereen dagelijks gebruikt.
Het grootste deel van de omzet (80%) realiseert ASMI met de verkoop van apparatuur, 20 procent komt van het leveren van onderdelen en service. De machines zijn kwalitatief zo goed, dat ASMI is uitgegroeid tot de wereldmarktleider in chipmachines voor Atomic Layer Deposition (ALD). Dat leidde de voorbije jaren telkens tot sterke resultaten.
ASMI boekte in 2024 een recordomzet van 2,9 miljard euro, een toename van 11,5 procent op jaarbasis. Het was het achtste jaar op rij dat de onderneming de verkopen met dubbele cijfers kon laten groeien. De nettowinst klom met 22 procent naar 709 miljoen euro, wat neerkomt op een winst per aandeel van 13,95 euro. Een knappe prestatie, omdat traditionele eindmarkten voor de chipmarkten als smartphones, pc’s en de auto-industrie al geruime tijd in een dip zitten. Dankzij een vrije kasstroom van 548 miljoen euro, eveneens een record, kwam de nettokaspositie aan het einde van het jaar uit op 927 miljoen euro.
Ook dit jaar kwam ASMI goed uit de startblokken. In het eerste kwartaal is de omzet met 26 procent gestegen ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Het aantal nieuwe orders liep op van 698 miljoen naar 834 miljoen euro in het jongste kwartaal.
ASMI is naar eigen zeggen goed gepositioneerd om de komende jaren te profiteren van een verandering in de architectuur van chips. Het betreft de overstap van FinFet naar Gate-All-Around. Daardoor verwacht het management dat de omzet in 2025 tussen 3,2 en 3,6 miljard euro zal uitkomen. Nemen we de onderkant van de bandbreedte, dan zou ASMI wederom de omzet met dubbele cijfers laten groeien.
De vraag naar chips zal ook na 2025 gestaag toenemen vanuit verschillende eindmarkten. De auto van de toekomst, die volledig elektrisch en waarschijnlijk autonoom zal rijden, heeft aanzienlijk meer chips nodig. Ook het aantal slimme apparaten die met internet is verbonden, zal stevig blijven groeien. Daarnaast wordt steeds meer gebruikgemaakt van clouddiensten. Datacenters zitten vol met chips. Er zijn ook smartphones, militaire toepassingen, energie-efficiëntie, de gezondheidszorg, cyberbeveiliging en ontwikkelingen in artificiële intelligentie. Uit alle hoeken zal de vraag naar steeds geavanceerdere chips toenemen.
Conclusie
In de afgelopen tien jaar slaagde de onderneming erin de winst gemiddeld met 20 procent per jaar te laten doen toenemen. Bij een geschatte koers-winstverhouding voor 2025 van 26 en voor 2026 van 20 is het aandeel gezien het groeiprofiel niet overdreven gewaardeerd. We blijven dan ook bij ons houden-advies. Bij een terugval richting 400 euro (zoals eerder dit jaar) kunnen we een adviesverhoging bekijken, gezien ASMI beschikt over marktleiderschap, gunstige groeivooruitzichten, een trackrecord en een sterke balans.
Risico: gemiddeld
Rating: 2B Koers: 494,7 euroTicker: ASMI NAISIN-code: NL0010273215Markt: Euronext AmsterdamBeurskapitalisatie: 24,37 miljard euroK/w 2024: 32Verwachte k/w 2025: 26Koersverschil 12 maanden: -24%Koersverschil sinds jaarbegin: -13%Dividendrendement: 0,6%