Alphabet blijft een kasmachine

ALPHABET

Alphabet was altijd al veruit het minst dure aandeel van de Magnificent Seven, maar het bleek de voorbije weken toch niet immuun voor de beurscorrectie.

Alphabet draaide in het eerste kwartaal een omzet van 90,2 miljard dollar. Dat is 12 procent meer dan een jaar eerder en 1 miljard dollar boven de verwachtingen. Google Search tekent voor veruit het grootste deel van de inkomsten. Met 50,7 miljard dollar steeg de omzet van de zoekmachine met 10 procent op jaarbasis, boven de verwachte 9 procent. YouTube zag zijn advertentie-inkomsten met 10 procent toenemen tot 8,9 miljard dollar. De inkomsten uit abonnementen (YouTube Premium en Google One) stegen met 19 procent tot 10,4 miljard dollar. De omzet van de cloudafdeling klom met 28 procent tot 12,3 miljard dollar, in lijn met de verwachtingen. Net zoals de vorige kwartalen zet het gebrek aan datacentercapaciteit een rem op de groei van het cloudsegment. De afdeling boekte een operationele winst van 2,18 miljard dollar. Met 17,8 procent was de operationele marge bijna dubbel zo hoog als een jaar eerder. Google Cloud is na AWS (Amazon) en Azure (Microsoft) het grootste cloudplatform.

Op groepsniveau klom de operationele winst met een vijfde tot 30,6 miljard dollar. Omdat de uitgaven minder hard stegen dan de omzet, klom de operationele marge naar 33,9 procent, tegenover 31,6 procent in dezelfde periode vorig jaar. De forse stijging van de nettowinst (+46% tot 34,5 miljard dollar) geeft een vertekend beeld, want Alphabet boekte een ongerealiseerde meerwaarde van 8 miljard dollar op een investering. Alphabet bevestigde het eerder gecommuniceerde investeringsplan van 75 miljard dollar voor 2025. Daarvan werd in het eerste kwartaal al 17,2 miljard dollar uitgegeven, of 43 procent meer dan een jaar eerder. AI en de cloud blijven de strategische focus voor Alphabet. Naar die segmenten zal ook het meeste geld vloeien met extra servers en datacenters en een uitbreiding van de netwerkcapaciteit.

Alphabet geeft geen prognoses voor de rest van 2025, maar wijst op de weerslag van een recessie op de inkomsten uit advertenties. In de achtergrond lopen in verschillende landen nog altijd juridische procedures tegen Alphabet, nagenoeg altijd voor vermeende inbreuken op de mededingingswetgeving. Die zijn het gevolg van de dominante marktpositie in onder meer zoekopdrachten, onlineadvertenties en de webbrowser Chrome, waar concurrenten en overheden aanstoot aan nemen. Eenvoudige oplossingen zijn er niet, want de huidige situatie is historisch zo gegroeid. De radicaalste oplossing, een opdeling van de groep, is momenteel niet aan de orde en ook weinig realistisch.

Alphabet boekte in het eerste kwartaal een vrije kasstroom van bijna 19 miljard dollar, of 13 procent meer dan een jaar eerder. Over de voorbije vier kwartalen bedraagt de vrije kasstroom nu 74,9 miljard dollar (+8%). Eind maart beschikte Alphabet over 95 miljard dollar cash en verhandelbare effecten. De groep trekt het dividend op met 5 procent en zal net zoals in 2024 ook dit jaar voor 70 miljard dollar aan eigen aandelen inkopen.

Conclusie

Alphabet was altijd al veruit het minst dure aandeel van de Magnificent Seven, maar het bleek de voorbije weken toch niet immuun voor de beurscorrectie. Alphabet noteert nu bijna een kwart onder de top van begin februari. Het eerste kwartaal was heel sterk. Tegen 17 keer de verwachte winst en 5 keer de omzet noteert het aandeel onder het gemiddelde van de voorbije vijf jaar, maar die periode was uitzonderlijk. Bovendien zijn de macro-economische en juridische risico’s groter. De markten zullen volatiel blijven. Daar zal ook Alphabet als high-bèta-aandeel niet aan ontsnappen. We handhaven voorlopig het houden-advies.

Advies: houden/afwachten
Risico: gemiddeld
Rating: 2B

Koers: 160,9 dollar
Ticker: GOOGL US
ISIN-code: US02079K1079
Markt: Nasdaq
Beurskapitalisatie: 1.960 miljard dollar
K/w 2024: 20
Verwachte k/w 2025: 17,5
Koersverschil 12 maanden: +2%
Koersverschil sinds jaarbegin: -15%
Dividendrendement: 0,5%

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content