AI-winnaars in de financiële sector

© Getty Images
*  

De financiële sector staat niet bepaald bekend als avontuurlijk en vooruitstrevend. Zijn belangrijkste eigenschap is betrouwbaarheid. Het is lastig klanten aan te trekken, als die er geen vertrouwen in hebben dat hun geld veilig is. Toch lopen banken en verzekeraars voorop bij het ontwikkelen en toepassen van artificiële intelligentie (AI). Drie jaar geleden kwam uit een onderzoek van Fortune naar voren dat de sector goed was voor 19 procent van alle gebruikers van machine learning. Daarbij leert een systeem aan de hand van heel veel gegevens bepaalde patronen te ontdekken. Zo kan alle informatie voor, bijvoorbeeld, een leningsaanvraag veel sneller worden verwerkt dan wanneer een mens daarmee aan de slag gaat.

Zeventig keer sneller

Uit een proef van HSBC kwam naar voren dat AI een kredietaanvraag zeventig keer sneller analyseert. De foutenmarge van 1 procent ligt bovendien een stuk lager dan de 5 procent die gebruikelijk is bij de traditionele analysevorm. Per saldo zakten de kosten dankzij de technologie met driekwart. Artificiële intelligentie krijgt op veel meer terreinen snel een vaste plaats in de dienstverlening van de financiële branche. Dat varieert van slimme chatbots en een betere fraudedetectie tot een beter risicomanagement en een betere dienstverlening. De consultancyfirma McKinsey becijferde dat de productiviteitsvoordelen alleen al in de banksector kunnen oplopen tot 340 miljard dollar.

Megabanken profiteren het meest

Een groot deel van die voordelen komt terecht bij de megabanken. Zij hebben al in een vroeg stadium veel geïnvesteerd in de nieuwe technologie. Zo heeft Bank of America al in 2018 een door AI aangedreven virtuele assistent geïntroduceerd. Die maakt gebruik van voorspellende analyses en cognitieve communicatie om persoonlijk financieel advies te geven en te helpen bij transacties of besparingsmogelijkheden.

Volgens de bank hebben dat soort hulpmiddelen een sleutelrol gespeeld bij het beheersen van de kosten en het uitbouwen van de marge. Bank of America heeft alleen al vorig jaar 4 miljard dollar in AI geïnvesteerd. Andere grote voorlopers zijn JPMorgan Chase en HSBC. Er zijn echter ook innovatieve kleine financials, waarvan de waardering de slimme inzet van AI nog onvoldoende weerspiegelt.

Kanshebber 1: Capital One

Een goed voorbeeld is Capital One (ticker COF). Die bank heeft een groot netwerk in de regio van Washington DC en een klantvermogen van ruim 350 miljard dollar. Capital One onderscheidt zich met een nettorentemarge die in het afgelopen kwartaal op iets meer dan 7 procent uitkwam. Veel andere banken hebben er moeite mee het renteverschil tussen geld dat ze binnenkrijgen en uitlenen, op te schroeven tot 2 à 3 procent. Het grote verschil is te verklaren doordat ongeveer de helft van de kredietportefeuille is opgebouwd uit kredietkaartleningen. In de Verenigde Staten komt de gemiddelde rente in dat segment op meer dan 20 procent uit. Tegenover die hoge inkomsten staat een bovengemiddelde gevoeligheid voor het economische klimaat.

In het afgelopen kwartaal bedroeg het aantal wanbetalingen op die kredietkaartenportefeuille van Capital One 6 procent. Voorlopig compenseren de hoge rente-inkomsten dat nog ruimschoots. Maar tijdens de kredietcrisis van 2009 liepen de wanbetalingen op tot 10 procent. De koers van Capital One drijft dan ook sterk mee op de Amerikaanse economische cyclus. De recessievrees veroorzaakte dan ook al een koersdaling van ruim 20 procent sinds midden februari. Al sinds de oprichting in 1987 maakt de bank heel slim gebruik van data-analyse om de prijsstelling in risicosegmenten te optimaliseren.

Capital One heeft dan ook meer klantgegevens dan veel branchegenoten, en zet die steeds slimmer in. Eind vorig jaar had de onderneming maar liefst 314 verschillende AI-patenten. Daarmee staat de bank op de elfde plaats in de wereldwijde ranglijst, tussen Microsoft (337 patenten) en Nvidia (273 patenten). Capital One wordt verhandeld tegen slechts iets meer dan 10 keer de verwachte winst per aandeel van 15,70 dollar. Hoewel het aandeel kwetsbaar is voor een toename van de economische onzekerheid, maakt onder meer de effectieve inzet van artificiële intelligentie Capital One tot een aantrekkelijke belegging.

Kanshebber 2: Upstart

Upstart (ticker UPST) bakt eveneens sinds de oprichting slimme data-analyse in zijn het bedrijfsmodel in. Het bedrijf exploiteert een platform waar klanten terechtkunnen voor een leningaanbod van meer dan honderd partners. Upstart heeft met kunstmatige intelligentie een eigen model ontwikkeld om kredietrisico’s in kaart te brengen en de rentestand te bepalen. Het houdt rekening met meer dan 2.500 variabelen, zoals de arbeidsloopbaan en genoten onderwijs. Zo kan Upstart vaak een scherper leningsvoorstel doen dan wanneer alleen gekeken wordt naar de kredietscore, wat bij veel andere partijen gebeurt.

Met die aanpak krijgt het bedrijf snel een voet tussen de deur op de Amerikaanse kredietmarkt. In het vierde kwartaal van 2024 zijn 245.663 leningen verstrekt via het platform, goed voor 2,1 miljard dollar (+68%). De inkomsten voor Upstart namen met 56 procent toe, naar 219 miljoen dollar. Upstart verwacht dat het in het lopende jaar meer dan 1 miljard dollar omzet boekt, en dat de aangepaste winst voor het eerst positief wordt. Na de sterke cijfers schoot het aandeel midden februari met 20 procent omhoog, tot meer dan 90 dollar. Sindsdien is de koers door de toenemende economische onzekerheid gehalveerd, tot minder dan 40 dollar. Met die heftige koersdaling anticiperen beleggers op een wel heel donkere toekomst. Een kans voor de ‘contraire’ belegger. Het grillige koersverloop is ook wel een duidelijke aanwijzing dat Upstart een vrij speculatieve belegging is.

Kanshebber 3: Manulife

De resultaten van het Canadese Manulife (ticker MFC) zijn door de focus op meer volwassen marktsegmenten zoals levensverzekeringen, vermogensbeheer en pensioenoplossingen juist een stuk voorspelbaarder geworden. Behalve op zijn thuismarkt richt Manulife zich voornamelijk op Azië en de Verenigde Staten. In de VS opereert het onder de merknaam John Hancock. De afgelopen twee jaar is wereldwijd meer dan 1 miljard dollar geïnvesteerd in de ontwikkeling en de implementatie van nieuwe AI-toepassingen. Inmiddels maakt meer dan driekwart van de werknemers gebruik van de technologie. In Canada gebruikt Manulife AI om bonnetjes automatisch te digitaliseren voor groepsclaims. Het systeem kan documenten lezen, de context begrijpen, er relevante informatie uithalen en meteen het juiste claimproces starten.

In Azië ligt de focus juist meer op het versterken van de klantrelaties. Verzekeringsagenten hebben daar vaak meer dan 200 klanten in portefeuille. Op basis van de beschikbare informatie kan het lokale AI-model helpen klanten toch meerdere keren per jaar een persoonlijk bericht te sturen. Uit de jaarcijfers van Manulife komt naar voren dat de investering in AI ruim 600 miljoen dollar aan besparingen heeft opgeleverd. Dat bedrag kan door de opkomst van steeds meer en slimmere toepassingen de komende jaren oplopen tot meer dan 2 miljard dollar. De margeverbetering maakt de weg vrij voor een wat snellere winstgroei dan het volwassen karakter van de pensioen- en verzekeringsmarkt doet vermoeden.

Naar verwachting neemt de winst per aandeel toe van 4,10 Canadese dollar (CAD) in het lopende jaar tot 4,60 CAD in 2026. De onderneming schuift een groot deel van die inkomsten als dividend door naar de aandeelhouders. De uitkering steeg van 1,12 CAD per aandeel in 2021 tot naar schatting 1,75 CAD dit jaar (4,3% dividendrendement). Zo bewijst Manulife dat er dankzij artificiële intelligentie ook voor inkomstenbeleggers mooie kansen ontstaan.

Kanshebber 4: Allstate

Dat geldt ook voor branchegenoot Allstate (ticker ALL), die zich volledig op de Amerikaanse verzekeringsmarkt richt. Net als Manulife heeft het concern de technologie een plaats gegeven in allerlei bedrijfsprocessen. Een opvallende uitkomst is dat klanten berichten van het AI-model als meer empathisch ervaren dan de mails van verzekeringsagenten. Het model kiest meer voor duidelijke taal en verschuilt zich niet achter lastige afkortingen en vaktermen. Ook hier zien we een lage waardering van amper 9 keer de verwachte winst van volgend jaar (circa 22 dollar per aandeel).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content