Aandelenkoersen ASMI en Besi staan onder druk
Beleggers in halfgeleiderbedrijven moeten er rekening mee houden dat een trend ook wordt beïnvloed door de economische groeicycli, waarderingen en overheidsinmenging.
Het was schrikken toen de aandelen van verscheidene halfgeleiderbedrijven onlangs een dreun kregen. De halfgeleidersector nam de voorbije kwartalen een hoge vlucht, met dank aan artificiële intelligentie (AI). Maar bomen groeien niet tot in de hemel. Het staat buiten kijf dat de vraag naar halfgeleiders en dus ook naar de machines om ze te produceren nog zal toenemen. Maar beleggers moeten er rekening mee houden dat een trend ook wordt beïnvloed door de economische groeicycli, waarderingen en overheidsinmenging.
ASMI: gevuld orderboekje
Na een terugval in het eerste kwartaal is ASMI in het tweede kwartaal weer gegroeid. Het bedrijf zag zijn omzet op jaarbasis met 6 procent aandikken tot 706 miljoen euro, boven de eigen prognose, die al eens opwaarts was bijgesteld. De situatie op de eindmarkten blijft gemengd, waarbij bijvoorbeeld het herstel van de smartphonemarkt (geheugenchips) iets langer dan verhoopt op zich laat wachten. ASMI kan wel profiteren van de vraag naar chips die voor AI-toepassingen worden gebruikt. Het opzetten en trainen van AI-taalmodellen vergt krachtige en geavanceerde reken- en geheugenchips. De bereidheid om daarin te investeren is hoog.
ASMI speelt in op de aantrekkende vraag met zijn GAA-technologie, die toelaat om halfgeleiders krachtiger en energie-efficiënter te produceren. Vanaf 2025 zullen grote halfgeleiderproducenten als TSMC, Samsung en Intel geleidelijk overschakelen naar GAA. Die technologie zal in de toekomst een belangrijke groeimotor blijven.
Een aangename verrassing was dat ASMI voor 755 miljoen euro aan nieuwe orders wist binnen te halen. Dat is 55 procent meer dan een jaar eerder en 7 procent boven de analistenconsensus. Ook de outlook voor de tweede jaarhelft werd verhoogd. ASMI verwacht nu een omzetgroei met 15 procent tegenover de eerste jaarhelft, tegenover 10 procent voordien. ASMI maakt zich sterk dat de dalende omzet in China kan worden gecompenseerd door andere afzetmarkten. Het risico dat de verkoop van machines aan China aan banden wordt gelegd, is kleiner dan bij ASML. ASMI spendeerde 135 miljoen euro aan dividenduitkeringen (2,75 euro per aandeel over het boekjaar 2023). Het programma voor aandeleninkoop voor 150 miljoen was eind juni voor 39 procent afgerond. ASMI is schuldenvrij en had na de eerste jaarhelft 637 miljoen in kas. Voor ASMI, dat tegen 34 keer de gemiddelde winstverwachting wordt verhandeld, gaan we niet verder dan het advies houden/afwachten (rating 2B).
Besi moet een omzet van 1 miljard euro uit zijn klassieke activiteiten kunnen halen.
Besi: goed is niet goed genoeg
In het tweede kwartaal klom de omzet van Besi met 3 procent tot 151,2 miljoen euro, maar dat was wel 7 procent lager dan een jaar eerder. Er kwamen voor 185,2 miljoen euro nieuwe orders binnen. Dat is 45 procent meer dan in het eerste kwartaal, maar onder de consensusverwachting van 179 miljoen euro. De brutomarge bedraagt 65 procent, waardoor er ruimte is voor investeringen in onderzoek en ontwikkeling. Dat budget wordt gebruikt om de huidige generatie chipmachines te verbeteren, maar vooral ook voor nieuwe producten zoals hybrid bonding. Die productietechniek is efficiënter voor de nieuwste types hoogwaardige halfgeleiders die voor toepassingen als AI worden gebruikt. Voorlopig zorgt de nieuwe technologie nog maar voor een klein deel van de omzet. ASMI verwacht tegen het einde van dit decennium tot 1.900 systemen te kunnen leveren. Daarvoor zijn wel forse investeringen in nieuwe productiecapaciteit vereist.
Op de beleggersdag van vorige maand werden de prognoses voor de brutomarge en de operationele marge verhoogd. Op termijn moet een omzet van minstens 1 miljard euro mogelijk zijn uit de klassieke activiteiten. Het bedrijf spendeerde 171,5 miljoen euro aan dividenduitkeringen (2,15 euro per aandeel) en 14,8 miljoen euro aan de inkoop van eigen aandelen. Besi beschikte na de eerste jaarhelft over een nettokaspositie van 74,4 miljoen euro. Het noteert na de recente correctie tegen 28 keer de consensuswinstschatting van 2025. Dat is niet weinig. Daarom blijven we ondanks de stevige vooruitzichten bij ons verkoopadvies (rating 3A).
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier