In deze rubriek laten we in vijftien financiële parameters twee sectorgenoten/verwante bedrijven in duel gaan. Wie het meeste duels wint, krijgt de voorkeur van de redactie op dit moment. Deze week stellen we twee ‘verwante’ ondernemingen in termen van activiteiten voor: de zilvermijnaandelen Hecla Mining versus Pan American Silver.
Marktpositie: Pan American Silver
Beurswaarde: Pan American Silver
Koersprestatie 5 jaar: Hecla Mining
Return 5 jaar: Hecla Mining
Bèta: Pan American Silver
Dividendrendement: Pan American Silver
Groei dividend 5 jaar: Pan American Silver
Koers/winst ’25: Pan American Silver
PEG-ratio: Hecla Mining
Koers/omzet: Pan American Silver
Koers/boekwaarde: Hecla Mining
Ev/ebitda: Pan American Silver
Rendement op eigen vermogen: Pan American Silver
Rendement op ingezet kapitaal: Pan American Silver
Schuldgraad: Pan American Silver
Commentaar
De keuze om deze twee nauw ‘verwante’ ondernemingen tegenover elkaar te zetten in het aandelenduel is geïnspireerd op de vaststelling dat we die vraag voortdurend krijgen: beide aandelen presteren momenteel heel sterk, en velen willen weten welk nu het beste van de twee is om vandaag aan te kopen.
In marktpositie en beurswaarde (10,58 miljard versus 3,93 miljard dollar) is weinig discussie mogelijk: Pan American Silver is daar de eerste duelwinnaar.
De koersprestaties op vijf jaar vallen eigenlijk nog steeds tegen, gezien de recente sterke koersprestaties. Vooral het verschil is verrassend groot. De koersprestatie van Hecla Mining is duidelijker steviger dan die van Pan American Silver: 81 versus amper 2 procent. Het zijn bovendien geen stevige couponbetalers, zodat het meerekenen van de dividenden (return), amper een verschil maakt (85 versus 12%).
Gezien hun verwantschap is niet onlogisch dat de ratio’s af en toe heel dicht bij elkaar liggen. Dat geldt bijvoorbeeld voor de marktgevoeligheid (bèta), waar Pan Amercan Silver wat beter scoort (0,96 versus 1,06).
De duels ‘dividendrendement’ en ‘dividendgroei op 5 jaar’ geven andermaal Pan American Silver als duidelijke winnaar aan. Beide hebben een laag dividendrendement, maar bij Hecla Mining is het wel heel laag (0,24 versus 1,37%).
In termen van waardering zien we een duidelijker evenwichtiger beeld. In termen van verwachte koers-winstverhouding (18,6 versus 28,1) en koers/omzet (3,4 versus 3,9) gaat de overwinning andermaal naar Pan American Silver. Maar de PEG-ratio (‘Price Earning to Growth’; koerswinst ten opzichte van de winstgroei) voor de komende vijf jaar kantelt dan weer in de richting van Hecla Mining, evenals de verhouding koers/boekwaarde (1,90 versus 2,01), al is het bij deze laatste ratio redelijk nipt.
Zowel op basis van het rendement op eigen vermogen (ROE) als op basis van het rendement op ingezet kapitaal (ROCE) gaat het duel naar Pan American Silver. En geldt ook in termen van schuldgraad (0,6 versus 1,4). Voor die laatste drie indicatoren zijn de ratio’s eerder aan de lage kant.
Conclusie
Gezien de verwantschap, viel wel te verwachten dat dit aandelenduel alle kanten uit kon gaan en regelmatig van winnaar zou wisselen. In de praktijk blijkt dat deze keer toch wel tegen te vallen. De uitslag laat toch een duidelijke voorkeur zien voor Pan Amercian Silver boven Hecla Mining, met een score van elf gewonnen duels tegenover vier.
We deden dezelfde oefening van Pan American met First Majestic Silver en kwamen tot een vergelijkbaar resultaat. Pan American Silver kroont zich in de wereld van zilvermijnen dus tot kampioen. Het is dan ook terecht de grootste individuele positie in de voorbeeldportefeuille op het gebied van zilvermijnen. Als we Hecla Mining zouden opnemen de komende tijd, dan is het omdat het aandeel recentelijk is achtergebleven en als diversificatie binnen de zilverposities.