ING: Beleggers accepteren milieubelastingen, mits ze vermijdbaar zijn

De Brusselse beurs (2015) | Foto: Getty

Als de volgende federale regering belastingen moet verhogen om de begroting op orde te krijgen, dan zijn hogere milieubelastingen aanvaardbaar. Dat zeggen beleggers die de bank ING bevroeg in het kader van haar maandelijkse beleggersbarometer. De erfenisbelasting verhogen kan daarentegen op de minste steun rekenen.

Iets meer dan de helft van de bevraagde beleggers (53 procent) zou kunnen leven met hogere milieubelastingen, zoals hogere accijnzen op fossiele brandstoffen of op vervuilende activiteiten. “Milieubelastingen zijn de belastingen waar de beleggers het minst problemen mee lijken te hebben, omdat men zijn gedrag kan wijzigen om ze niet te moeten betalen”, duidt Peter Vanden Houte, de hoofdeconoom van ING België. “De vraag is of dat ook nog geldt als bijvoorbeeld mobiliteit door hogere belasting op fossiele brandstof fors duurder wordt.”

Andere mogelijke belastingverhogingen kunnen op minder steun rekenen. Zo kan 30 procent van de respondenten leven met een hogere belasting op sparen en beleggen, en ongeveer een kwart met een hogere inkomstenbelasting of een btw-verhoging. 

Nederlandstaligen pessimistischer dan Franstaligen

De minst populaire maatregel zou een verhoging van de erfenisbelasting zijn: nog 22 procent kan zich daarin vinden. “De aversie voor erfenisbelastingen zit heel diep. Nochtans is dat een van de belastingen die volgens de economische wetenschap het minst verstorend werkt op de economische groei”, zegt Vanden Houte daarover. “Het feit dat men, nadat men iemand verloren is, nog belasting moet betalen, wordt door heel wat mensen als onrechtvaardig ervaren.” Twee derde van de beleggers vindt dat mensen volledig belastingvrij grote sommen geld moeten kunnen schenken aan hun kinderen. 

De ING-beleggersbarometer valt in november met tien punten terug tot 101, nog net boven het neutrale punt (100). “De daling is vooral te wijten aan een minder gunstige inschatting van de economische toestand”, zegt ING. “Nederlandstaligen zijn pessimistischer dan Franstaligen, wat meestal op een afzwakkende conjunctuur wijst.”

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content