Danny Reweghs
Indiase beurs staat op recordhoogte
De beurs van India doet het veel beter dan de andere BRIC-beurzen. Dat is voor een belangrijk deel te danken aan het beleid van de hindoe-nationalistische president Narendra Modi.
In afwachting van de uitslag in de tweede ronde van de Franse presidentsverkiezingen richten we onze ogen op India. De aanleiding is dat de Indiase beurs de voorbije vijf jaar overduidelijk een opwaartse tendens vertoonde, die vorige week voor de Sensex-index resulteerde in een historisch record. Voor het eerst steeg de index boven 30.000 punten. Daarmee deed de Indiase beurs veel beter dan de andere BRIC-beurzen (Brazilië, Rusland, India en China).
Sinds de verkiezingsoverwinning van de charismatische Narendra Modi van de hindoe-nationalistische partij BJP in mei 2014 ontstond een veel gunstiger houding ten aanzien van India. De groeiverwachtingen voor dat subcontinent met een jonge bevolking van 1,2 miljard inwoners is 7 procent voor 2017, dat is een pak hoger dan voor de andere BRIC-landen.
Het is echter niet allemaal rozengeur en maneschijn in India. Modi riep de woede van de bevolking over zich af toen hij in november in de strijd tegen corruptie en zwart geld plots het plan afkondigde de meest gebruikte briefjes van 500 en 1000 Indiase roepie (INR) uit de omloop te nemen.
Een brutale schok voor een economie, waar nog zowat 80 procent van alle particuliere transacties met cashgeld gebeurde. De economie incasseerde eind vorig jaar dan ook een flinke tik. Zo kelderde de autoverkoop en stonden aan de Indiase bankkantoren extra lange wachtrijen van Indiërs die de uit de handel te nemen briefjes nog vlug op een depositorekening wilden plaatsen.
Zware sociale onrust werd nipt vermeden. Instellingen lieten hun groeiverwachtingen voor dit jaar dan ook zakken van 7,6 naar 6,8 procent. Onlangs is de gemiddelde verwachting weer opgetrokken tot 7 procent, want de toestand heeft zich aan het eind van het eerste kwartaal duidelijk gestabiliseerd.
Duurder dan de rest
De Indiase Sensex-index reageerde aanvankelijk heel enthousiast op de komst van Modi met een klim van zowat 50 procent in één jaar, tot een piek in het voorjaar 2015. Midden 2016 mislukte een nieuwe recordpoging en na de verrassende ingreep van Modi volgde er zelfs een terugval met 10 procent. De jongste weken maakte de beurs een stevige comeback en sneuvelde dus de magische grens van 30.000 punten. Tegen 22 keer de winsten 2016 en 17 keer de verwachte winsten 2017 is de beurs dan ook een stuk duurder dan het gemiddelde van de opkomende markten.
Met de portefeuillewaarde Velcan spelen we voor een belangrijk stuk in op India en de hervormingen die Modi heeft doorgevoerd om de bureaucratie aan te pakken, alternatieve energie te bevorderen en de infrastructuur uit te bouwen. Wie in het algemeen en voor lange termijn wil inspelen op het groeipotentieel van India, maar dan liefst op een correctie kan terecht bij de tracker Lyxor ETF MSCI India (16,2 euro; Euronext Parijs; ISIN-code FR0010361683).
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier