Hogere beurstaks: Zijn fondsen met coupon nu fiscaal interessanter?

© iStock

Zijn beveks met coupon nu fiscaal gezien aantrekkelijker dan beveks zonder coupon door de verhoogde de beurstaks van 1,32 procent? Wanneer koop je best distributie- en wanneer kapitalisatiefondsen?

Als je een bevek aankoopt, moet je nooit beurstaks betalen, bij de verkoop van een kapitalisatiebevek (zonder coupon) wel. Sinds begin dit jaar is deze taks weer eens verhoogd tot 1,32%. Deze taks wordt berekend op de inventariswaarde bij verkoop, na aftrek van de eventueel verschuldigde roerende voorheffing.

Vaak ook roerende voorheffing

De roerende voorheffing voor fondsen bedraagt 25 procent (binnenkort 27%). Je betaalt deze roerende voorheffing op de uitgekeerde coupons van je bevek, maar ook op een deel van de meerwaarde bij verkoop van een bevek die voor minstens 25 procent belegt in schuldvorderingen (cash, obligaties).

Dat betekent concreet dat bij obligatiefondsen de gerealiseerde meerwaarde volledig belast wordt. Bij aandelenfondsen daarentegen is de meerwaarde niet belastbaar. Bij gemengde fondsen is de meerwaarde dan weer belastbaar volgens het percentage schuldvorderingen (bijvoorbeeld obligaties) die in het fonds zitten.

Welk fonds kiest je best

Wie absoluut een coupon wilt, kiest natuurlijk best voor distributievariant. Maar hoe zit dat fiscaal gezien als een coupon minder belangrijk is?

Aandelenfondsen

Voor aandelenfondsen is de kapitalisatievariant fiscaal gezien nog steeds aantrekkelijker. De meerwaarde bij de kapitalisatieversie is immers vrij van belasting, terwijl de volledige coupon bij de distributieversie onderworpen is aan 25 procent (binnenkort 27%) roerende voorheffing.

Obligatiefondsen

Wat obligatiefondsen betreft, kies je fiscaal gezien voortaan het best voor de distributievariant. Zo vermijd je de 1,32 procent beurstaks.

Gemengde fondsen

Hoe hoger de uitgekeerde coupon, hoe meer de kapitalisatiedeelbewijzen fiscaal gezien interessant worden. Aangezien gemengde fondsen meestal gekocht worden voor een langere termijn, is fiscaal gezien de kapitalisatieversie te verkiezen en weegt de taks van 1,32 procent hier minder zwaar door.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content