Hoe wordt de beurstaks berekend?
Zowel bij de aankoop als verkoop van aandelen of obligaties betaal je in principe beurstaksen, ongeacht of je winst of verlies maakte. Maar waarop betaal je juist die beurstaks en mag je de gemaakte kosten in mindering brengen?
Beurstaks zowel bij aan- en verkoop
Wie aandelen aan- of verkoopt betaalt daarop beurstaks. Hetzelfde geld trouwens voor wie lopende obligatie koopt op verkoopt. Hoeveel bedraagt die taks en waarop wordt ze berekend?
Hoeveel beurstaks?
De beurstaks werd al verscheiden e keren verhoogd om de staatskas te spijzen. Wie een bestaande obligatie koopt of verkoopt betaalt daarop 0,09 procent beurstaks (met een maximum van 650 euro). Bij de huidige lage rente en een roerende voorheffing van 27 procent, toch een kost om rekening mee te houden. Voor nieuwe emissies van obligaties – maar die zijn momenteel eerder zeldzaam – betaal je geen beurstaks. Bij de aan- of verkoop van aandelen betaal je telkens 0,27 procent beurstaks (met een maximum van 800 euro). De maxima gelden per individuele transactie, dus die spelen alleen bij héle grote aankopen.
Kosten in mindering brengen?
Die taks wordt aangerekend op je aankoopbedrag. Er wordt dus helemaal geen rekening gehouden met de instapkosten of makelaarsloon.
Voorbeeld
Stel je koopt 20 aandelen Colruyt aan een koers van 50 euro. Samen dus voor een bedrag van 1.000 euro. Stel dat de kosten 35 euro bedragen voor die aankoop bij je bankier. De beurstaks (0,27 procent) wordt dan berekend op 1.000 euro en de kosten mag je dus niet eerst in mindering brengen. Bij verkoop wordt de taks ook aangerekend op het verkoopbedrag, zonder dat er rekening wordt gehouden met de kosten.
Op zoek gaan naar een bank die lage transactiekosten aanrekent, blijft de boodschap.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier