Hoe ontsnap je aan de speculatietaks?
De speculatietaks blijft voorlopig bestaan, zodat je belast wordt op de meerwaarde van aandelen als je binnen de zes maanden verkoopt. Maar hoe worden die zes maanden precies berekendzes? Is dat 180 dagen?
De vervelende speculatietaks
In het kader van de zogenaamde taxshift heeft de regering beslist om de ‘snelle’ privémeerwaarden op onder andere beursgenoteerde aandelen te belasten. Sinds dit jaar betaal je daarom een zogenaamde speculatietaks op bijvoorbeeld aandelen die je in 2016 kocht en ze binnen de 6 maanden na aankoop verkoopt met meerwaarde. Deze speculatietaks bedraagt maar liefst 33 procent van de meerwaarde bij verkoop.
Welke meerwaarde?
De taks wordt berekend op de verkoopprijs min de aankoopprijs. De beurstaks mag in mindering worden gebracht, de overige kosten (transactiekosten) daarentegen zijn niet aftrekbaar. Koop je een bepaald aandeel in meerdere keren, dan wordt het LIFO- principe toegepast. Dat betekent dat er bij een verkoop wordt van uitgegaan dat je altijd eerst de laatst bijgekochte effecten verkoopt.
Zijn 6 maanden 180 dagen?
Wie na zes maanden pas verkoopt, ontsnapt dus perfect aan de speculatietaks. De berekening voor de speculatietaks gebeurt in maanden, zonder te kijken naar het aantal dagen. Zes maanden is dus niet gelijk aan 180 dagen! Stel dat je een pakketje aandelen Colruyt koopt op 20 juli 2016. Je zal dan perfect ontsnappen aan de speculatietaks als je ze op 20 januari 2017 verkoopt of later. Verkoop je daarvoor (bijvoorbeeld 19 januari 2017) dan word je toch belast op de meerwaarde.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier