Hoe een effectenrekening vlot en goedkoop overbrengen naar een andere bank
Volgens de vergelijkingssite Bankshopper.be duurt de overdracht van een effectenrekening naar een andere bank veel te lang. “Normaal mag dat maar 15 dagen duren, maar meestal duurt dat veel langer”, meldt de site.
Naar aanleiding van klachten die Bankshopper.be heeft ontvangen, heeft de vergelijkingssite enkele tips gepubliceerd over hoe u de overdracht van een effectenrekening sneller en goedkoper kan doen verlopen.
Om te beginnen raadt de site aan de effecten enkel maar te verhuizen van bank als er geen andere optie is. “Als uw effecten bij uw huidige bank binnenkort vervallen, wacht u beter nog even om van bank te veranderen”, klinkt het.
Contact met de banken
Bankshopper.be benadrukt dat het belangrijk is contact op te nemen met de nieuwe bank. Bezorg beide banken, zowel jouw huidige als de overnemende bank, en lijst met daarop uw naam en voornaam, uw contactgegevens (e-mailadres en telefoonnummer), de naam van de effecten die u zal transfereren (indien gekend: het symbool en ISIN-code) en de hoeveelheid. Vergeet niet te vermelden of het om een allesomvattende of een gedeeltelijke overdracht gaat.
Breng ook eens een bezoekje aan de overnemende bank voor u verdere stappen onderneemt. Het is niet altijd zeker of de bank uw effecten wil overnemen. Zo willen bepaalde instellingen pas met u in zee gaan als uw effecten een bepaalde minimumwaarde hebben. Ook de munteenheid van de effecten kan voor sommige banken van belang zijn.
Bovendien hanteert elke bank een eigen kostenstructuur om een overdracht te realiseren. Die kosten variëren volgens de markt waarop de effecten genoteerd staan. Ook hier is het aangeraden om rond tafel te zitten met uw huidige bank om na te gaan welke kosten zij aanrekenen voor een overdracht van effecten. Doorgaans rekenen de overnemende banken, op DEGIRO na, geen kosten aan.
Schenken aan een goed doel
Volgens de vergelijkingssite kunt uook met de nieuwe bank onderhandelen over een gehele of gedeeltelijke terugbetaling van de overdrachtskosten. “Enkele banken betalen de overdrachtskosten onder bepaalde voorwaarden terug en betalen nog een bijkomende premie voor uw transfert. Speel dit uit in de gesprekken met uw nieuwe bank”, raadt de site aan.
Ten slotte raadt Bankshopper.be aan effecten met een geringe waarde (binnen uw bank) aan een goed doel te schenken.” Zo kan u de overdrachtskosten van die ‘waardeloze’ effecten vermijden.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier