Danny Reweghs
‘Het lijkt wel alsof Galapagos al het geld aantrekt dat de beleggers in biotech willen steken’
Met een beurskapitalisatie van 3,75 miljard euro weegt Galapagos even zwaar als het dozijn andere biotechaandelen op de Brusselse beurs samen.
Op 18 mei haalde het Belgisch-Nederlandse biotechbedrijf Argen-X ruim 100 miljoen dollar op na zijn beursgang (IPO) op Nasdaq. De zware inspanningen van CEO Tim Van Hauwermeiren van de afgelopen jaren om regelmatig investeerders in de Verenigde Staten te ontmoeten, werden eens te meer beloond.
De ontwikkelaar van antibody’s tegen kanker en immuniteitsziekten komt daarmee in het gezelschap van Celyad, Tigenix en Galapagos, die ook een notering hebben aan de andere kant van de Atlantische Oceaan.
Met een beurskapitalisatie van 3,75 miljard euro weegt Galapagos even zwaar als het dozijn andere biotechaandelen op de Brusselse beurs samen. Het lijkt wel alsof Galapagos al het geld aantrekt dat de beleggers in biotech willen steken. Maar Galapagos heeft natuurlijk twee ijzers in het vuur die tot de verbeelding spreken.
Vooreerst heeft Galapagos een potentiële blockbuster in handen met filgotinib, een potentiële, selectieve JAK1-remmer tegen ontstekingsziekten, in de eerste plaats in reuma. De markt schat in dat er piekverkopen tot 2 miljard euro mogelijk zijn. Daarnaast werkt Galapagos in samenwerking met AbbVie aan een drievoudige combinatietherapie voor cystic fibrosis (taaislijmziekte of mucoviscidose). Ook daar zijn piekverkopen boven 1 miljard niet uitgesloten.
Rest onderschat
Ongeveer een jaar geleden hebben we het engagement genomen voor de lange termijn gespreid te investeren in de Belgische biotechsector. We zijn dus op zoek naar de opvolgers van Galapagos. Buiten Galapagos kunnen we moeilijk stellen dat de markt hoge verwachtingen in de beurskoersen heeft ingecalculeerd.
Al heeft Argen-X, dat erg beloftevol is in de behandeling van kanker en immuunziekten, door de IPO op Nasdaq al een inhaalbeweging gemaakt (afgerond 500 miljoen euro marktwaarde). Ablynx heeft een omvangrijke pijplijn en was begin vorig jaar goed op weg de grens van 1 miljard euro beurskapitalisatie te halen. Maar toen partner AbbVie het potentiële reumamiddel vobarilizumab niet inlicentieerde, duwde dat de koers van Ablynx fors lager. De beleggers twijfelen of het Gentse biotechbedrijf volgend jaar met caplacizumab, een middel tegen de levensbedreigende bloedstollingsziekte TTP, een eerste geneesmiddel op de markt kan hebben.
De marktwaarde van Bone Therapeutics, een potentiële gamechanger in bottherapie, is helemaal verschrompeld tot 50 miljoen euro, sinds stichter en CEO Enrico Bastianelli uit het bedrijf is gestapt. MDxHealth, het diagnosticabedrijf met een vermaarde test in de strijd tegen prostaatkanker, groeit sterk en is op goed op weg om winst te maken. Ook dat vertaalt zich niet in de marktwaarde van 250 miljoen euro.
En wat te zeggen van de beurskapitalisatie van minder dan 300 miljoen euro van Mithra Pharmaceuticals, dat mogelijk de bepalende speler in vrouwengeneeskunde wordt, met de potentiële middelen in contraceptie (Estelle) en vooral menopauze (Donesta)? Ook van Thrombogenics, waarvan de beurswaarde bestaat bijna volledig bestaat uit cash, verwacht de markt eigenlijk niks meer. Maar op een dag…
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier