Danny Reweghs
‘Het is niet te vroeg om alternatieven te zoeken voor aandelen’
‘Cash en obligaties zijn logische alternatieven, maar een compensatie voor het koersverlies op aandelen zullen ze wellicht niet bieden.’ Dat zegt Danny Reweghs, Directeur strategie Inside Beleggen.
Er zijn steeds meer tekenen dat ook op Wall Street een einde komt aan de stijging, die extra vaart had genomen met de verkiezing van Donald Trump tot Amerikaans president in het najaar van 2016. De recente zware dalingen tonen aan dat het sneller gaat dan wij hadden ingeschat. Het is niet te vroeg om alternatieven te zoeken voor aandelen.
Cash en obligaties zijn logische alternatieven, maar een compensatie voor het koersverlies op aandelen zullen ze wellicht niet bieden. De koersen van obligaties staan historisch gezien ook al op een hoog niveau. We denken dat we eerder moeten kijken naar beleggingsactiva, die het meestal slecht doen bij stijgende aandelenmarkten, maar wel een mooi rendement opleveren als de beurzen slabakken.
Gouden alternatief
Een goede match de voorbije decennia vinden we bij het goud. Eind jaren zeventig bereikte de goudprijs een piek na enkele dolle jaren op 800 dollar per troy ounce, terwijl Wall Street dan vele moeilijke jaren achter de rug had met op de bodem een notering van 800 punten voor de Dow Jones-index. Een verhouding van 1 op 1 dus. Dan begon de berenmarkt in goud tot het einde van vorige eeuw. De goudprijs dook naar 250 dollar, terwijl de Dow Jones vrolijk tot 11.500 punten klom in 2000. De verhouding tussen goud en de Dow Jones explodeerde richting 46. Dan kwam er een moeilijk decennium voor de aandelenmarkten met een dubbele crisis (dotcom en banken). Ondertussen verzevenvoudigde de goudprijs tot 1900 dollar. Dat is een terugval in onze verhouding tot 7. Tot nog toe was het dit decennium weer al aandelen wat de klok sloeg in financieel Amerika, met dank onder meer aan de monetaire versoepeling die het gele metaal absoluut geen goed deed. De ratio is weer opgelopen tot 22 tussen de Dow Jones (26.500 punten) en de goudprijs (1200 dollar).
Spotgoedkoop zilver
Ook de verhouding tussen de goud- en de zilverprijs wijst in de richting van een kantelpunt en naar gunstige rendementsperspectieven voor de komende jaren. Traditioneel ziet het zilver nog meer af van berenmarkten (dalende trend) dan het goud. Omgekeerd scoort zilver beter dan het gele metaal in stierenmarkten (opwaartse tendens). De goud-zilverratio stond midden september op 85. Dat is het hoogste peil in twintig jaar. Verhoudingen boven 80 zijn zeldzaam en kwamen het afgelopen decennium nog twee keer voor (begin 2009 en eind 2015). Op die twee momenten begonnen de twee edelmetalen aan een stevige opmars. Op de piek van de goudprijs in 2011 was de goud-zilverratio tot 32 teruggevallen.
Historisch goedkope goudmijnen
Even traditioneel bieden beleggingen in goudmijnen een hefboom op de evolutie van de goudprijs. Dat geldt in beide richtingen. Zo bedroeg de verhouding tussen de goudprijs en de index van goudmijnen (HUI-index) amper 3 op de top van de goudprijs in 2011, maar stond die op 10 in 2000 en eind 2015 en vandaag op 8. Bekijk goud en goudmijnen als een kansrijke investering voor 2019, maar ook op langere termijn.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier