Grondstoffen profiteren van voorzichtig optimisme
Er heerste woensdag voorzichtig optimisme over de wereldeconomie op de aandelenmarkten. Nadat dinsdag was gebleken dat de Amerikaanse economie in het derde kwartaal net iets meer gegroeid was dan verwacht, werden deze ochtend hoopgevende indicatoren over de Chinese economie gepubliceerd.
Die wijzen op een mogelijke stabilisatie van de op een na grootste economie in de wereld. Bovendien gaf het Chinese leiderschap aan dat er maatregelen komen om de groei te stimuleren. Vooral de grondstoffensector – erg afhankelijk van de Chinese vraag – profiteerde van het nieuws. Ook de olieprijs steeg.
De winsten op de Europese aandelenmarkten liepen tijdens de dag op tot boven 2% procent. De Bel-20-index eindigde met een winst van 2.07 procent. Delta Lloyd (+8,1%) zette zijn klim opnieuw voort en was de sterkste stijger in de index. Een opvallende stijger op de brede markt is Tigenix (+7,2%). Het biotechbedrijf wil kapitaal ophalen via een beursgang op de Nasdaq-technologiebeurs. Het geld zou onder meer dienen voor de financiering van de verdere ontwikkeling en commercialisatie van het kandidaat-geneesmiddel Cx601 tegen perianale fistels.
Delta Lloyd (+8,1%) heeft zijn portefeuille beleggingen in winkelvastgoed voor 273 miljoen euro verkocht. De portefeuille omvat vijftien winkelcentra en -panden in Nederland. Eerder verkocht de verzekeraar ook al zijn kantoorpanden voor 226 miljoen euro. De verkopen passen in de maatregelen die Delta Lloyd neemt in aanloop naar de nieuwe Solvency II-kapitaalregels voor verzekeraars. De impact van de verkopen op de solvabiliteitsratio van de verzekeraar is echter beperkt. Delta Lloyd plant begin volgend jaar ook een kapitaalverhoging van 1 miljard euro om zijn financiële buffers te versterken.
WDP (+2,8%) ontsnapt niet aan de problemen in de Nederlandse distributiemarkt. Na Macintosh Retail – de holding boven Brantano – gisteren heeft de Nederlandse retailer Vroom & Dreesmann (V&D) vandaag bescherming gevraagd tegen zijn schuldeisers. V&D is een huurder van de Belgische vastgoedgroep WDP, en is er goed voor 2,6 procent van de omzet. Volgens KBC Securities zou de impact voor WDP echter relatief beperkt blijven. Het betreft een nieuw gebouw dat snel opnieuw verhuurd kan worden indien de problemen bij V&D niet opgelost raken. In het slechtste geval zou het gebouw één jaar leeg blijven staan.
Nike (status-quo bij opening) verraste analisten met beter dan verwachte kwartaalresultaten. De Amerikaanse sportartikelenfabrikant zag zijn omzet met 4,1 procent stijgen naar 7,69 miljard dollar. De nettowinst klokte 20 procent hoger af op 785 miljoen dollar. De orders voor Nike-producten voor de komende vier maanden gingen 20 procent hoger. Nike profiteert ten volle van de groeiende populariteit van casual sportkledij. Daardoor weerstaat de groep de malaise op de Amerikaanse kledingretailmarkt en zag ze de omzet in haar thuismarkt met 9,4 procent stijgen naar 3,55 miljard dollar. Vooral schoeisel (+14%) presteerde sterk. Tegelijkertijd plukt Nike de vruchten van de marketing- en distributie-inspanningen in de Chinese markt. De omzet klokte er het voorbije kwartaal 24 procent hoger af op 938 miljoen dollar. De Chinese groeivertraging lijkt zo geen impact te hebben op de groep. Ten slotte zet Nike ook fors in op onlineverkopen. Deze stegen het voorbije kwartaal met 49 procent.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier