Grexit: moeten we panikeren?

© BELGAIMAGE

De Griekse banken zijn gesloten, de onderhandelingen zijn geblokkeerd, zondag is er een referendum: Griekenland is nog nooit zo dicht bij een uitstap uit de eurozone geweest. Hoewel de financiële markten getroffen zijn relativeren de strategen en roepen ze op tot kalmte.

De Grieken zijn de schuldeisers gunstig

De Europese beurzen dalen met 4 procent en de euro zit onder de 1,10 dollar. De investeerders hebben een bloedige herval gekend na het weekend van de stopzetting van onderhandelingen tussen Athene en haar schuldeisers en de stemming voor een referendum volgende zondag.

Toch moeten we volgens de strategen relativeren. Frank Vranken, strateeg bij Puilaetco Dewaay, merkt onder meer op dat de eerste peilingen bewijzen dat de Grieken eerder geneigd lijken de voorstellen van de schuldeisers te aanvaarden hoewel de partij aan de macht, het links radicale Syriza, pleit voor een nee-stem.

Geen besmetting

Volgens Kit Junckes, strateeg bij de Generale Maatschappij, “zijn de markten en politici veel beter voorbereid op een eventueel gebrek of een exit uit de eurozone dan een paar jaar geleden” en is daardoor het risico op besmetting naar andere landen beperkt.

Vincent Juvyns benadrukt ook dat de betrokken bedragen beperkt zijn voor de financiële markten na een duik van 85 procent van de beurs van Athene sinds 2007 en aangezien 80 procent van de Griekse schuld bij openbare schuldeisers ligt.

Niet de motor van de markten

De strateeg van JP Morgan legt uit dat de problemen van Griekenland vroeg of laat terug naar de achtergrond zullen schuiven aangezien het herstel van de Europese groei en de politiek van de Europese centrale bank de belangrijkste motors van de markt zijn. Hij meent zelfs dat het nu het goede moment is om in Europese aandelen te investeren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content