Gratis geld kan beleggers met dag vertraging bekoren
De beurzen gingen stevig hoger, nadat beleggers de stimulusmaatregelen van de ECB een tweede lezing hadden gegeven. Vooral de bankaandelen profiteerden van een nieuw rondje gratis geld.
De Europese beurzen beleefden een topdag met tot 3 procent voor de belangrijkste indexen. In Brussel bleef de Bel-20 in het spoor van zijn buren met een winst van 2 procent.
Mario Draghi, de voorzitter van de Europese Centrale Bank, had donderdag uitgepakt met een onverwachts groot pakket extra maatregelen om de economie te stimuleren. Maar aan het eind van dag waren de beurzen toch in het rood geëindigd, omdat de Italiaan tijdens zijn persconferentie had aangeven dat de rente niet nog verder zou dalen. De markt zag dat als een teken dat de ECB aan het einde van haar Latijn zit.
Vrijdag namen beleggers de nieuwe maatregelen blijkbaar nog eens onder de loep. En de conclusie luidde dat er best wel veel goed nieuws voor de financiële sector in zit. Gemiddeld stegen de Europese banken met 7 procent. In de Bel20 waren Delta Lloyd (+4,2%), Ageas (+3,1%) en KBC (+3,2%) bij de winnaars van de dag.
De opsteker voor de banken is dat ze een nieuw rondje goedkope kredieten krijgen bij de ECB. Ze kunnen geld lenen in Frankfurt voor vier jaar tegen een rente van nul procent. En er is zelfs een korting op die nulrente mogelijk als ze die goedkope kredieten op hun beurt voldoende uitlenen, vooral aan bedrijven. Die extra korting neemt de druk van de strafrente een beetje weg, die de banken moeten betalen als ze aan het einde van de dag geld willen parkeren bij de ECB. De jongste weken was er veel ongerustheid over die negatieve depositorente ontstaan omdat ze de winst en dus de veiligheid van de banken onder druk zou zetten. Maar die druk is nu dus verlicht.
Een tweede nieuwe maatregel is dat de ECB ook bedrijfsobligaties gaat opkopen. Weliswaar enkel van bedrijven met een hoge kredietkwaliteit, maar daardoor zal ook de rente dalen voor bedrijven met een lagere kredietsccore. En dus profiteerden vrijdag vooral bedrijven met een grote schuldenberg zoals bijvoorbeeld Altice (+9,8%), een Franse kabelaar die de voorbije jaren fors groeide door overnames te doen met schulden.
Op de beurs van Brussel kwam Resilux (+0,7%) donderdag nabeurs met zijn jaarrapport. De specialist van voorvormen voor petflessen realiseeerde straffe cijfers met hogere verkochte volumes (+11%), meer bedrijfskasstroom (+16%) en ook een forse toename van de nettowinst. Om het plaatje compleet te maken, krijgt de belegger een hoger dividend, 2 euro bruto in plaats van 1,9 euro vorig jaar, en verwacht het bedrijf het volgend jaar minstens even goed te doen.
En toch was er een smet op het rapport. Beleggers keken reikhalzend uit naar nieuws over de toekomst van Airolux, de joint venture van Resilux en zijn Nederlandse partner ATG voor de productie van spuitflessen met een revolutionaire techniek op basis van lucht in plaats van schadelijke drijfgassen. ATG wil Resilux uitkopen, maar dat weigert een verkoop. Het jaarrapport bevatte geen nieuws over wat de uitkomst zal zijn van de patstelling. De onzekerheid blijft minstens nog twee weken, tot Airolux met zijn cijfers komt.
Voorts was er stevige winst voor ArcelorMittal (+11,2%), dat vandaag de voorwaarden bekendmaakte voor de kapitaalverhoging van 3 miljard dollar. Voor elke tien oude aandelen komen er zeven nieuwe aandelen tegen 2,2 euro per stuk, een korting van 35 procent. Dat toont dat de staalreus met het mes op de keel naar de belegger trekt. Het bedrijf staat onder druk door zijn hoge schuldenlast, terwijl de inkomsten lijden onder de lage grondstoffenprijzen en de overproductie op de staalmarkt. De kapitaaloperatie gebeurt met een voorkeurrecht voor bestaande aandeelhouders, die een forse verwatering boven het hoofd hangt. Daarom dat beleggers – aangesproken door de stevige korting – het aandeel vandaag hoger stuurden.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier